Свържи се с нас

Новини

МЗ възнамерява да разшири функциите на Информационната система за ражданията

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Министерството на Здравеопазването  /МЗ/ възнамерява да разшири функциите на Информационната система за ражданията. Идеята е тя да се свърже с електронната система на ЕСГРАОН. По този начин срокът за получаване на ЕГН за новородените деца ще се скъси със 7-8 дни, каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов при откриването на 7-мата конференция за електронното здравеопазване „Е-здравеопазване – технологии за управленска прозрачност и пациентска грижа” днес.

МЗ създаде Информационната система на ражданията през миналата година. В нея всички болници с АГ-отделения отчитат до три дни всяко едно от родените бебета в тях. При свързването на информационната система с тази на ЕСГРАОН ще се избегне забавянето на информацията за новородените при сегашното писмено предаване на данните от лечебните заведения към него. Така ще се скъси и срока за получаване на ЕГН от родителите им. Основната функция на електронната система за ражданията обаче е възможността за своевременно анализиране на част от демографските процеси в страната, както и за повишаване на контрола върху осъществяването на ражданията. Това се постига чрез своевременността на информацията, която постъпва в МЗ. Общо 5381 раждания е имало през януари тази година. Броят на новородените е 5452, около 36% от тях са дошли на бял свят чрез секцио, а 9.2% са били недоносени, показват данните от регистъра на ражданията. Благодарение на това могат да се планират нуждите от ваксини в страната например, каза д-р Константинов.

Освен Информационната система за ражданията през миналата година МЗ създаде и електронен регистър на инвазивната кардиология. Също така беше разработен и одобрен за финансиране с европейски средства проектът БАЗИС за създаването на единна информационна система в здравеопазването.  В момента е обявена тръжна процедура за реализирането на този проект и се очаква той да бъде финализиран през 2013 г. Благодарение на него всеки пациент ще разполага с достъп до медицинското си досие онлайн, ще се създадат още електронен болничен лист и електронни рецепти. Това отново ще повиши контрола в здравната система и ще улесни потребителите на нейните услуги. Успоредно с това продължава работата по изграждането на регистри на НЕЛК и ТЕЛК, на центровете по кръвопреливане, както и на създаването на електронна система за скрийнинг на рак на маточната шийка, на дебелото черво и на гърдата. МЗ предвижда през тази година да започне въвеждането на телемедицина в линейките. За тази цел те ще бъдат снабдени с електрокардиографи, които предават чрез GSM мрежите информация директно до центровете по инвазивна кардиология. Това ще ускори процеса по транспортиране на пациентите до най-близкото лечебно заведение, където може да им се окаже адекватна медицинска помощ.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица