Свържи се с нас

Любопитно

Колите на бъдещето – умни като смартфони

Published

on

Колите на бъдещето ще са като забавни виртуални студиа. Според дизайнера Хартмут Зинквиц цялото предно стъкло повече или по-малко функционира като компютърен екран. Само с посочване с пръст може да бъде свалена музика в колата от съседната дискотека. Джи Пи Ес (GPS) системата определя точното местонахождението на приятели, на хотели или на места за покупка на билети при преминаването на автомобила.

Производителите на автомобили работят върху изцяло нови системи за контрол в колите на бъдещето, които ще работят като смартфони или таблети. Някои от дизайните бяха представени на неотдавнашния автомобилен салон в Детройт и на световно изложение за електроника в Лас Вегас, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Обикновените копчета, лостове и превключватели скоро може да са част от миналото и дори сензорните екрани, които сега могат да се видят при някои автомобили, ще бъдат заменени, тъй като автомобилостроителите бързат да намерят интелигентни решения за редица операционни системи.

“С толкова много информация, която идва при шофьора днес, обикновените операционни системи не са достатъчни,” каза изследователят към “Мерцедес” (Mercedes) Барат Баласубраманиан. Както при смартфоните или таблет компютрите едно просто движение на ръката или пръста ще бъде достатъчно да се активира определена функция.

Камерите и инфрачервените сензори разпознават движението на ръката и измерват разстоянието с електроника, обяснява разработчикът в “Ауди” Вернер Хамбергер.
На последното изложение в Лас Вегас “Ауди” представи кабина с три дисплея, които представят важна информация на предното стъкло на колата. Изображението отляво може да бъде видяно само от шофьора, от дясно се вижда само от пътника, а изображението в средата се вижда и от двамата.
Централното изображение показва няколко менюта, от които шофьорът и пътникът могат да избират. Пътникът например може да си избере кратък филм за хотел или музей.

Подобни стъпки прави и “Мерцедес” със система Дайс (Dice). Автомобилният интериор на бъдещето включва волан, но липсват лостове и превключватели. Обикновени жестове ще бъдат достатъчни да се преглежда менюто и да се избира подменю.

АргументиБГ

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица