Свържи се с нас

Култура

Покачване на посещаемостта, отчетоха от АЕК „Етър“

Published

on

Изминалата 2011 година е била значително по-добра от предходната 2010  за Архитектурно – етнографския комплекс „Етър“. Това беше съобщено днес на организирана пресконференция. Статистиката за посещаемостта на етнографския комплекс показва, че през 2011 год. се наблюдава покачване с 6 290 туристи. Общият брой на посетителите е 158 565.  76% от всички туристи в  община Габрово са посетили в Етъра.

Значителен е броят на българските посетители, като за последните 12 месеца това 136 306 човека, а от чуждестранните комплексът е бил посетен от 22 259. Най- много това са били от Русия, Англия, Германия. През 2011г.  музеят е бил посетен и от туристи от редица екзотични страни, като Япония, Южна Корея, Аржентина, Мексико, Бразилия.

Изложбите, които са се открили в АЕК “Етър” в рамките на  2011- г. са общо  21,  6 от които са на музея, а 10 изложби са  гостували в комплекса-  от музеите в Шумен, Велинград, Трявна, Калофер, Япония и др.; 5 етърски изложби са гостували в други градове- Шумен, Стара Загора, Велинград, Казанлък, Кюстендил. По време на Панаира на музейните изложби, състоял се в Русе през месец декември 2011 г. и организиран от Министерството на културата и РИМ Русе, бе издаден каталог, който представлява каталог на мобилните изложби и включва 10 етърски изложби в него. Уредниците от АЕК „Етър“ – Илия Вълев и Мирослав Йорданов- взеха участие в Панаира, като направиха мултимедийно презентиране на  своята нова изложба- „Пътят на хляба“. Във фонда са постъпили общо 174 предмета, от които 70 са дарения за музея.

Тази година освен традиционните празници, проведени в музея като Велики четвъртък, Гергьовден, Еньовден, Пчеларския събор, бяха организирани следните нови събития: Фотоконкурс „Духът и изобретателността на габровските майстори“- Архитектурно- етнографския комплекс „Етър“ и интернет медията за градска култура „Елате в Габрово“ проведоха съвместно фотоконкурс на тема „Духът и изобретателността на габровските майстори“. Тодоровден в Етъра – На 12 март 2011 година в Архитектурно- етнографски комплекс “ Етър”  се пресъздадоха обредни практики, характерни за Тодоровден: украсяване на коне, раздаване на тодоровденски хляб за коньово здраве, захранване на конете и ходене на гости на млада булка. Празник на народната хумористична песен в Етъра –  22 май 2011г. Ден на детето в Етъра- 01 юни 2011г. Фотоизложба под открито небе в музея на открито.
На 07. 07. 2011г.  в АЕК „Етър”  откри изложбата „Православни храмове, скални църкви, манастири и стенописи от България”, с автор Светлозар Стоянов. Изложба в МОЛ Габрово. Димитровден в Етъра-  На 26. 10. 2011 г. Архитектурно- етнографски комплекс “Етър”  почете празника на Св. Димитър като раздаде постен курбан за здраве на посетителите, а от 11, 30 ч. група „Габровски напеви” при читалище „Април Палаузов” взе участие в празника.  Коледна обредност – 22.12 /открит урок с ученици от ПМГ Ив. Гюзелев в Тера Мол- Габрово/ във фоаето на хотела.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Съвместен концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара загора

Published

on

На 22 октомври, четвъртък, от 17.30 часа на площад „Възраждане“ ще се състои съвместният концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара Загора.

Община Габрово отправи покана към музикантите от Стара Загора след техния 50 годишен юбилей, отбелязан наскоро, на който специален гост бе габровският оркестър.

Приятелството между двете формации датира отдавна. Старозагорци са били чест гост на биг-бенд парада, който традиционно се провежда в Габрово по време на майските празници на града и са познати на местната публика.

Съвместният им концерт с Оркестър Габрово обещава много настроение с изпълнения на поп и джаз, популярна музика от 20 век и съвременни композиции.

Не пропускайте възможността да се насладите на добрата музика, подарявайки си един различен есенен час под открито небе. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Народните будители и аз” направи ценно дарение на НМО

Published

on

В навечерието на 1 ноември Националният музей на образованието получи фото и видео материали от десетте издания на националния проект „Народните будители и аз”. Дарението, направено от Ротари клуб „Пловдив – Пълдин”, съдържа пълна информация за старта, провеждането и отчитането на инициативата, записана на единадесет DVD и CD; 4 албума с по 100 снимки; луксозен албум от финала на последното издание и пълната документация на настоящия единадесети проект.

„Народните будители и Аз” се провежда под патронажа на президента на Република България и има за цел да представи на младите хора имената и дейността на българските възрожденци и личности, които са оставили отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България.


Николай Аджеларов, издател от Пловдив, предава дарението на директора на НМО Любка Тинчева.

В десетте издания на проекта от 2010 година досега в колективните и индивидуални състезания са участвали над 76 000 ученици от 14 области – Пловдив, Пазарджик, София, Варна, Разград, Сливен, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Ловеч, Русе, Плевен, Силистра, Габрово. Според доц. Кирчо Атанасов, автор и ръководител на „Народните будители и Аз”, решението всички материали да се дарят на Националния музей на образованието е, защото „музеят е свято, важно и хубаво място, той отразява онова, което плеяда учители и просветители са направили за младите хора”.

За музея, който в партньорство с Регионално управление на образованието – Габрово за трети път ще обяви националния ученически конкурс ,,Времена и будители”, дарението е изключително ценно като информация, идеи и материали за организиране и популяризиране на събития, свързани с общонародния празник 1 ноември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Обявиха резултатите от конкурса за туристическо лого на Трявна (снимки)

Published

on

I място: №17 – Лила Колева
II място: №8 – „Прим Дизайн“ ООД
III място: №23 – Илиян Начев

Постъпилите за участие в конкурса проекти за туристическо лого са 26. Те бяха оценявани от жури в състав: Председател: Марин Маринов – зам.-кмет на Община Трявна и членове: Адв. Галин Ненов – юрист при Община Трявна; Даниела Дабкова – уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна; Арх. Константин Брънеков – общински съветник в Общински съвет Трявна; д-р Добрин Атанасов – преподавател в НГПИ „Тревненска школа“.

Припомняме, че след своето заседание, журито излезе с официално предложение към кмета на Община Трявна да се проведе и онлайн гласуване.

За целта допуснатите до класиране в конкурса общо 23 предложения за лого бяха публикувани в официалната страница на Община Трявна във Фейсбук и гласуването продължи от 7-ми до 13-ти октомври.

Бе взето решение събралият най-много гласове проект да получи 3 точки, този на второ място по брой гласове – 2 точки и трето място – 1 точка. Предварително всеки член от журито беше оценил своите трима фаворити с от 1 до 3 точки.

Така след заседанието на журито проектите с №17 и №8 бяха оценени с равен брой точки – по 12, а №23 – с 6 точки.

В онлайн гласуването най-много гласове събра лого №20 с автор Габриела Николова – 1117 гласа:

На второ място е №7 с автор Иваничка Петрова – 904 гласа:

и на трето място – №14 с автор Антония Томова – 750 гласа:

Класираните на първо, второ и трето място в онлайн гласуването получиха съответно по 3, 2 и 1 точки.

Въпреки това, резултатите от онлайн гласуването повлияха в класирането и определиха първото място да бъде за лого №17 с 512 гласа, а лого №8 остана на второ място с 445 гласа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица