Свържи се с нас

Новини

15 граждански сдружения са против сурогатното майчинство

Published

on

Асоциация Общество и ценности, заедно с още 15 граждански организации изпратиха до управляващите Становище срещу узаконяването на промените, легализиращи заместващото (сурогатното) майчинство, които скоро ще бъдат разгледани на второ четене в Парламента.

В позицията си организациите посочват, че с легализиране на промените, това, което е било престъпление до днес, утре ще е напълно легално. Предвид, че подобни промени ще окажат влияние върху бъдещето на България, променяйки изконни човешки ценности и взаимоотношения, те призовават депутатите да отхвърлят узаконяването на сурогатството и за провеждане на широка обществена дискусия.

Гражданските организации посочват, че узаконяването на сурогатството ще доведе до жестока физическа експлоатация на жените и нарушаване на техните права, особено в по-непривилегированите групи на обществото. Ще има огромен натиск върху хиляди жени да издържат семействата си като дават под наем телата си. “С легализирането му България ще стане единствената страна на Балканите, узаконила сурогатство с толкова либерално законодателство, и ще се превърне в привлекателна туристическа дестинация за бизнес с утроби, както Русия, Украйна и Индия”, се казва още в Становището.

Според организациите узаконяването на сурогатството у нас ще доведе до процъфтяване пазара на черно, тъй като България няма законови механизми, които да предотвратят продажбата на бебета.

Освен това гражданските организации предупреждават за хаоса, който ще настъпи в семейните отношения, тъй като промените позволяват роднини по права и съребрена линия да стават сурогатни майки и баби да могат да раждат своите внуци. Травмиращо ще бъде не само за сурогатните майки, но и за техните собствени деца, които ще растат в страх и несигурност поради изоставяне, а майчинството ще се обезцени, посочват те.

Според тях с легализирането на сурогатството ще се обезцени и естествената връзка между майка и дете. Раздробяването на майчинството – до две, а в някои случаи – три майки, може да създаде психологически проблеми в по-късна възраст у детето. Нарушени са и неговите права, правото му на информираност. “Детето е третирано като биологична стока, за която се заплаща”, се посочва още в Становището.

Друга сериозна причина да не бъде узаконено сурогатството според гражданските организации са сериозните рискове за заместващата майка, над която поръчващата двойка има пълни права по време на бременността, включително правото на аборт. В становището се посочва, че според изследване направено в Русия 75% от децата, заченати по този начин, се раждат с увреждания.

Легализирането ще разруши фундаментите на традиционното семейство и ще отвори път за узаконяването на съвместните съжителства и възползването от страна на хомосексуални двойки да имат деца, се казва още в становището на организациите.

В Становището организациите напомнят и призива, който чрез медиите отправи г-н Лука Воланте, президент на групата на Европейската народна партия в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, че сурогатството не трябва да бъде узаконявано. Той каза, че това ще доведе до промяна на ценностите в обществото, объркване на семейните роли и ще превърне България в туристическа дестинация за бизнес с утроби.

Православната църква и Главното мюфтийство твърдо отхвърлиха узаконяването на сурогатното майчиство. С позиция за отлагането на окончателното му приемане и необходимост от обществен диалог в следващите няколко години излезе по-рано и Национална мрежа за децата, обединяваща 96 неправителствени организации.
Румъния, Сърбия и Харватия също отхвърлиха сурогатното майчинство.

Аргументи БГ

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ – Габрово включва ученици със СОП в проектите мобилност

Published

on

Професионалната гимназия по туризъм в Габрово включва ученици със специални образователни потребности в проектите мобилност.

За първи път в дългогодишната си работа по проекти Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово включи в групите за мобилност двама ученици със специфични образователни потребности (СОП).

Представяме ви мнението на госпожа Даниела Ненчева, ръководител на ЦНСТДМУ – Център за настаняване на деца и младежи с увреждания, в Габрово за участието на Николай Звездов, настанен в социалното заведение. През пролетта на 2022 г, от 20 април до 6 май, непълнолетният Николай Звездов участва в Програма Еразъм+, по проект мобилност, с цел ученическа производствена практика.

Проектът бе осъществен от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Младежът е настанен в ЦНСТДМУ „Хризантема“, тъй като е сирак и се нуждае от постоянни грижи. За Николай това бе първо излизане за период от 16 дни извън ЦНСТ и без придружител от центъра.

След завръщането си от Германия, Лайпциг, той сподели впечатления. Щастлив е от дадената му възможност да контактува с връстници и да се чувства част от групата. Гордее се с това, че се е справил с поставените му задачи по време на практиката. Смята, че в бъдеще може да се реализира , като използва придобитите умения. Създал е приятелства и се е научил да спазва норми и правила, които са валидни за цялата група.

Позитивните емоции и наученото по време на участието си в програмата са незабравим спомен за него. Много би искал и в бъдеще да се включва в дейности с връстниците си, да изгражда приятелства и да се чувства част от неформална група. За мен като настойник на Николай и ръководител на ЦНСТДМУ включването на деца и младежи с увреждания в проекти, съвместно със своите връстници от общността, е най-добрият начин за интеграция и социализация на тези деца и младежи.

В същото време това дава възможност на обществото да забележи децата със специфични потребности, да ги приобщи и да ги приеме такива, каквито са.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица