Свържи се с нас

Икономика

Гордейте се, с привидната стабилност!

Защо, след като в България сме толкова добри, страдаме от липса на инвестиции

Published

on

Въпреки стабилността на България, инвеститорите бягат от нея като дявол от тамян.

Съществува ли показател, който да ни показва едновременно кредитния имидж на дадена държава, нейната фискална стабилност и оценката на инвеститорите за финансовата политика в нея? При това, ако е възможно този показател да е стандартизиран и да позволява сравнителен анализ с другите държави. Такива показатели съществуват и днес искам да коментираме един от тях – лихвеният процент по дългосрочните правителствени облигации. Нека обаче първо да си разясним какво точно представлява този дългов инструмент.

Когато правителството има нужда от пари в заем, то може да емитира облигации, които се отличават с някои характерни особености – емитент (централното правителство), срок до падежа (матуритет) и доходност до падежа. Последната обикновено се приема за дългосрочен номинален лихвен процент (без да се отчитат други фактори като инфлация, данъци и др.). Дългосрочните правителствени облигации (със срок до падежа 10 години) се предлагат на вторичния пазар, където инвеститорите ги търгуват, според очакванията за покачване или намаляване на цената им. Приема се, че колкото по-висока е доходността до падежа (лихвения процент), толкова по-рискова е облигацията и цената се понижава. Рискът се оценява на база възможността на правителството да изплаща дълговете си. До скоро се смяташе, че правителствените облигации са с нулев риск, но след 2008 година тази идея претърпя генерално преразглеждане.

На горната графика са изобразени дългосрочните лихвени проценти по правителствени облигации на три държави-членки на еврозоната и на две държави-членки на Европейския съюз (ЕС), но все още извън еврозоната. Виждаме, че добре известната ни вече Гърция продължава да се радва на лош кредитен имидж и лихвения процент стремглаво расте. Италия тепърва ще бъде анатемосана като лош длъжник, особено ако не извърши ключови реформи и не започне да си връща прекомерните дългове. По-интересно е обаче да видим нашата си мила родина. Горната графика е един от най-ясните показатели за това, че света (разбирайте, инвеститорите) смята България за стабилна страна със сравнително балансиран бюджет и консервативна фискална политика. Няма спор в това. Или ако някой го води, то е, за да си чеше езика. И това в никакъв случай не е заслуга на настоящето правителство.

Истината е, че от 2001 година насам фискът ни като цяло е управляван сравнително разумно. С някои доста фрапиращи изключения. И какво от това ? Да, инвеститорите считат, че сме стабилни и пример за подражание, но това е само едната страна на монетата. Да обърнем внимание и на другата страна.

Искрен Пенчев e индивидуален инвеститор. Макроикономист

Задавали ли сте си въпроса защо, след като сме толкова добри, страдаме от липса на инвестиции? Аз се сещам за 2 основни причини. Първата е, че държавата ни продължава да се държи неадекватно с ключови инвеститори и да счита данъчните облекчения за създаването на голям бизнес с чужди капитали у нас за анатема. И втората ще прозвучи малко невероятно, но е вярна – инвеститорите просто не искат да рискуват, било то в България, или в Гърция. И така, ние сме много красиви и праведни, гледано отвън. Вътре обаче нещата хич не са розови. Стандартът ни на живот е най-ниският в Съюза, сивият сектор се разраства все повече. Държавата се обезкървява, а до 2025 година малцинствата ще станат мнозинства. Можем безспорно да се хвалим със стабилността си. Но липсва политика на доходите, стимули за увеличаване на вътрешното потребление, липсват реформи в държавните разходи, износът се свива, и социалната политика на държавата ни превръща малцинствата в мнозинства. И това са само част от проблемите, които се крият под привидната стабилност. И колкото и философски да гледаме на нещата, уверявам ви, магистралите няма да ги решат.

автор: Искрен Пенчев

АрументиБГ

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица