Свържи се с нас

Икономика

Няма да има таван за „зелени” плащания след 2013 г.

Published

on

Европейската комисия не предвижда определяне на таван за новите директни плащания за така наречените „зелени дейности”. Те ще бъдат подпомагани в пълен размер. Плащанията за необлагодетелстваните райони по Втори стълб, отпускани за хектар земеделска земя, които да компенсират земеделските производители за направени разходи и пропуснати доходи, свързани с ограниченията за селското стопанство в такива райони, се фиксират между минимален и максимален размер за хектар за година. За тези плащания в бъдещата ОСП не се предвижда прилагане на таван, така както е за директните плащания по Първи стълб.
Това стана ясно по време на дебата, проведен в гранд-хотел „София” вчера, по бъдещето на ОСП след 2013 г. с участие на неправителствени и граждански организации и фермери от цялата страна. Експертите от дирекциите „Директни плащания и пазарна подкрепа” и „Развитие на селските райони” представиха в детайли на техническо ниво предложенията на Комисията за промени в схемите на подпомагане за периода 2014-2020 г.
Специално внимание участниците в дискусията отделиха на понятието „активен фермер”, като експертите подчертаха, че вероятно то ще се определи на базата на извършване на определен задължителен минимум земеделска дейност.
Беше поставен въпрос за необходимостта от ясно дефиниране на понятия като „интегриран проект” и проект за иновации”, за да могат потенциалните бенефициенти ясно да програмират бъдещите си инвестиции.
По време на дискусията стана ясно още, че нови елементи на подпомагането, предвидени в предложението на Комисията, са подпомагането на памука, както и определените задължителни подпомагания в рамките на бюджета за преки плащания на млади фермери– в размер на 2% от общия бюджет, за „зелени” плащания – в размер на 30%,  както и възможността за подпомагане на малки фермери– в размер до 10% от общия бюджет за преки плащания. Бе уточнено, че новата помощ, предназначена за млади фермери ще съществува успоредно с подпомагането на младите фермери по линия на бюджета, определен за развитие на селските райони, което се прилага и в момента, така че като цяло се завишава подпомагането на начинаещите и младите земеделски стопани.
По време на дискусията стана ясно, че задължителен национален резерв за права на плащания ще задели 3% от правата за подпомагане на млади фермери, които не са получавали подпомагане в референтната 2011 г. Същевременно по отношение на самата избрана за референтна 2011 г. за определяне на „правата на плащане” бяха направени коментари, че този избор ощетява страни като България и Румъния, и не стимулира обработването на нови, досега пустеещи земи.
Дебатът за многогодишната финансова рамка на Общата селскостопанска политика на целия Европейски съюз ще определи средствата по основните политики на ЕС, а оттам и мащабът на тяхното разпределение в следващия програмен период. Бе подчертано, че по отношение на схемите на подпомагане, ще бъде преминато към нова, единна система на подпомагане и за новите, и за старите страни-членки. Повечето от критериите, по които обаче това подпомагане ще се извършва, все още са дискусионни в рамките на Съюза, като част от тях трябва да бъдат определени на национално равнище и именно това налага подобни обществени дискусии, коментираха участниците в дискусията.
Беше направено предложение в тази връзка да се сформира работна група с участието на представители на неправителствените и браншови организации за дебатиране и уточняване на техническите детайли по позицията, която България да представи пред комисията.
Предложение беше направено от страна на неправителствения сектор в бъдещия период на планиране, отново да се създадат възможности за финансиране на проекти на потенциалните бенефициенти като се използва инструментът „рефинансиране” чрез Търговските банки, така както това беше възможно по програма САПАРД.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица