Свържи се с нас

Икономика

Износът за страните от ЕС нараства по-бързо от вноса

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През периода януари- октомври 2011 г. износът на България за другите страни-членки на ЕС се е увеличил с 33.8% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 20.4 млрд. лв., съобщи Националният статистически институт (НСИ).

За Германия, която е основен партньор на България, са изнесени стоки за 4 млрд. лв., с близо 50% над миналогодишното равнище. Износът за Румъния нараства с 36.5% до 3 млрд. лв., за Италия – с 8.6% до 2.7 млрд. лв., за Белгия – със 74.5% до 1.7 млрд. лв. Четирите държави формират две трети от българския износ за европейския пазар.

Само през октомври 2011 г. износът за ЕС нараства с 28.0% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от другите страни – членки на ЕС за десетмесечието на 2011 г. се е увеличил с 21.6% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 21.4 млрд. лв. по цени CIF. Търговията с Германия е балансирана – вносът е близо 4 млрд. лв., а увеличението му е с 14.6%. От Италия са внесени стоки за 2.7 млрд. лв., с 22% повече отколкото между януари и октомври 2010 г., от Румъния – за 2.6 млрд. лв. (+23%), а от Гърция – за 2.1 млрд. лв. (+20.1%).

През октомври 2011 г. вносът на България от страните – членки на ЕС, се увеличава с 29.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за десетте месеца на 2011 г. е отрицателно и възлиза на 1 025.8 млн. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно – 45.6 млн. лева.

АргументиБГ

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица