Свържи се с нас

Любопитно

Днес празнуваме Бъдни вечер!

Published

on

снимка:zaneya.com

снимка:zaneya.com

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости. На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня. Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват. Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама. До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили. Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина). През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Любопитно

Габровската пианистка Адриана Кънева с ново Гран при

Published

on

Само за една седмица 17-годишната Адриана Кънева от Габрово спечели най-високото отличие – Гран от Националния клавирен конкурс „Орфей на бъдещето“ – София 2025. Артистичен директор и председател на журито бе именитият пианист Георги Черкин, внук на композитора Георги Златев-Черкин, който лично връчи наградата на младата пианистка.

Високата оценка на журито, включващо изявени имена като Антонина Бонева, Виктория Василенко и Йордан Камджалов, подчерта нейното изключително ниво, техника, артистичност и впечатляващ репертоар.

Особено впечатляващ е фактът, че Адриана е любител-пианист и не учи в музикално училище, за разлика от повечето участници в конкурса. Освен Гран при, тя получи още няколко престижни отличия: Специална награда за концертно участие в Будапеща Покана за фестивала „МузикАртисимо“ Награди за солови участия с Камерен оркестър – Хасково и Симфониета – Шумен през сезон 2025/2026.

Адриана започва обучението си по пиано на 5-годишна възраст при преподавателката Весела Пенева. Вече е носител на множество национални и международни отличия, сред които Гран при от конкурса „Неравноделно” – София (2023), както и специални награди като „Димитър Ненов”, „Жермен Муние”, „Красимир Гатев” и др.

През май тази година Адриана ще се изяви отново във Виена – този път на концерт на лауреатите от Международния конкурс „Андрей Стоянов”, където тя спечели Първа награда и Специалната награда „Андрей Стоянов“.

Зареди още

Любопитно

Карнавал Габрово търси талант!

Published

on

Екипът на Карнавал Габрово търси артистични гении! За целта той вече обяви Конкурс за карнавална картина и награди на обща стойност 16 000 лв.

„Картината, както и всичко в карнавала не е това, което изглежда на пръв поглед. Гледаш го смешно, а всъщност като се замислиш става въпрос за някой наболял и сериозен въпрос. Всичко е въпрос на подход и конкурсната част в Карнавала дава възможност на всеки, който има какво да каже, но не винаги му стиска, да се маскира, да измисли сюжет и през забавното и смешното да представи своята идея“, коментират от екипа.

Поканата е към всеки, който има чувство за хумор, понякога самоирония, за онези които обичат да се показват, за другите, които не обичат, но ще използват момента да се маскират, за да се покажат. Добре дошли са всички, които с участието си ще се наредят в новия век от историята на карнавалните легенди.

Участието е лесно – изисква се концепция, група съмишленици най-малко 10, на възраст над 16 години, малко абсурд, много хумор, смях и най-важното да носи настроение за над 30 хилядната публика, която е гарантирана. Творчеството е радост, карнавалът – празник, а наградите – да не се лъжем, мотив!

Докажете, че въображението Ви няма граници и Вашите идеи могат да бъдат част от магията на Карнавал Габрово, с която още по-силно ще РАЗЛАЕМ КУЧЕТАТА. За участие в конкурса и повече информация посетете уебсайта на Карнавал Габрово www.carnival.gabrovo.bg и меню Конкурс Карнавал Габрово | КОНКУРС ЗА КАРНАВАЛНА КАРТИНА 2025. Нека Ви завладее карнавалният дух на креативността!

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Любопитно

Диян Павлов – Джими и „Школото“ на сцената на „Семе българско“

Published

on

Създателят и стопанин на „Творителница О‘Писменехъ“ Диян Павлов – Джими е сред специалните гости на тазгодишното издание на националния фестивал „Семе българско”, който ще се проведе на 26 и 27 април в Севлиево.

Известният творец от Плевен ще предложи на посетителите да се впуснат във вълнуващо пътешествие далеч назад във времето чрез спектакъла „Школото”. 

Интерактивното представление увлича публиката и по атрактивен начин представя периода на създаване на глаголицата и кирилицата, разказва за делото на Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска”, за годините на духовното пробуждане и израстване на българския народ.

Защо трябва да знаем и помним историята си, защо писмеността ни е ценност, с която да се гордеем? На тези и още много други въпроси, свързани с българщината, Диян Павлов-Джими ще даде своите отговори на 26 април (събота), по време на националния фестивал „Семе българско`2025” в Севлиево. Входът е свободен!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица