Свържи се с нас

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Новини

Габровец се нуждае от помощ, за да живее!

Published

on

Много от вас го познават Даниел Петров – Пешев – за тези които не знаят той от декември е с цироза на черния дроб и положението е много, много сериозно. Одобрен е за трансплантация, но не може да бъде направена, защото белите кръвни телца изяждат червените и не може да бъде опериран, тъй като кръвта му няма да се съсири.

В момента всеки ден му се преливат по 2 специални банки, които струват 270 лева на ден или 8 хиляди лв на месец.

Пешев е теглил кредит, но той свършва, затова се обръща към всеки, който може да се включи с колкото може, за да бъде спасен.

След месец има контролен преглед и надеждите са да се подобри с банките, за да може да се стигне до операция или да се подобри от тях и да няма нужда от такава.

Прилагаме неговата банкова сметка и пейпал и снимката на лекарството, което му се прелива.

Пешев е от хората, които като научиш, че е в това положение, не можеш да повярваш как точно на такъв добър човек може да се случи.

Той се притеснява да иска пари, но лекарството му трябва за да живее.

Затова всеки, който има възможност и иска да помогне може да го направи като дари на: *Преводи към банка за:
Daniel Petrov
IBAN: BG45UNCR70001520485027
*Превод с Paypal: dannipetrov@gmail.com

Зареди още

Култура

Маратон на четенето на 2 до 23 април

Published

on

2 април – Международен ден на детската книга. 2-23 април – Национален Маратон на четенето – видеоматериали, презентации, литературни четения, витрини.

3 април

„Вълшебството на книжките” – четене на приказки в рими по повод Международния ден на детската книга. ДГ „Перуника”, 10:00 ч.

10 април

„Поезия в цветове” – творческо ателие за изработване на колаж с любими детски стихотворения. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

11 април

Монотипия“ – творческо ателие за рисуване с темперни бои. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

12 април

200 години от рождението на Александър Н. Островски (1823-1886) –  руски писател и драматург. Онлайн представяне на www.libgabrovo.com

„БуквАрт” – творческо ателие за оцветяване на букви от азбуката. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

13 април

 „Великденски зайчета” – творческо ателие за изработване на поздравителни картички. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

„За вас, деца любими” – повод 130 години от рождението на Елисавета Багряна (1893-1991) – поетеса и преводач, автор на книги за деца. Витрина в Заемна за възрастни и филиал 3, онлайн представяне на www.kids.libgabrovo.com  и www.libgabrovo.com  

19 април

Катя Зографова представя книгата си „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“.Читалня „Д-р Петър Цончев”.17.00 часа

21 април

„Здравей, Книгария” – четене на откъси от едноименната книга с автор Божидара Ангелова. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Флашмоб на открито, част от Националния маратон на четенето, посветен на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин (23 април 1923 – 4 юли 2004)– централен градски парк до библиотеката, 14.30 ч.

23 април. Световен ден на книгата и авторското право.„Неунищожимите „Люти чушки“ от Радой Ралин – извор на вечните житейски уроци“ – презентация www.libgabrovo.com Витрини в Заемна за възрастни, читалня „Д-р Петър Цончев“и във филиала.

100 години от рождението на Петър Исаев Ступел (27.04.1923 г. – 30.11.1997 г.) – български композитор. Онлайн представяне във Facebook и Youtube, витрина в централното фоайе.

25 април

Представяне на книгата „Малахитовата гора” на Мартин Иванов съвместно с ХГ „Христо Цокев” и институт „Либера”. ХГ „Христо Цокев“,17.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габровска фирма взе награда за иновация в Германия

Published

on

Кремът при подсичане бебо спечели първо място в категория „Иновативен натурален продукт“ на 21-вото издание на годишните награди за иновация на BSB през 2023 година в Германия.

Журито определи съчетанието на натуралните активни съставки и естествени фосфолипиди във формулата на крема за иновативно и ефективно решение за поддържане здравето на бебешката кожа в зоната на пелената.

Наградите на BSB с учредител д-р Ян Рийдел, доктор на химическите науки и член на SEPAWA, имат за цел да насърчат иновациите в областта на козметиката и натуралните продукти.

През годините тази награда се превърна в институция и насока за развитие на козметичната индустрия като броят на кандидатурите на марки от цял свят расте с всяко следващо издание.

Така признанието на български продукт от страна на журито на BSB е особена гордост за страната и доказателство, че българската козметика е силно конкурентна на световните гиганти. Това е вторият продукт на бебо с приз от BSB.

В миналогодишното издание на наградите, журито отреди второ място на Слънцезащитния крем за бебета и деца SPF 50+ в категория „Иновативен козметичен продукт“ и трето място в категория „Иновативна опаковка“.

Тези награди са особена радост и гордост за екипа на „Аванс трейд“. Те са признание за любовта и енергията, които влагаме в разработването на продуктите бебо. За отговорността, която носим, предлагайки продукти за нашите деца.

Тези награди са признание за българската козметична индустрия. За това, че тя може да бъде и е конкурентна на наложените световни брандове.

Тези награди са нашият стимул да продължим да работим в същата посока без компромиси, следвайки последните научни разработки и медицински открития за превенция на здравето на бебешката кожа.

*Публикация от рубриката на „Габрово Нюз“
„В подкрепа на местния предприемач“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица