Свържи се с нас

Новини

7,8% спад в раждаемостта през 2011 г.

Published

on

Спрямо 2010 година раждаемостта през 2011 отбелязва спад със 7,8%. Общо 69 673 бебета са проплакали за първи път през изминалата година. Това показват предварителните данни за общия брой родени деца според телефонно проучване на сп. “9 месеца”, представени от д-р Антония Григорова, главен редактор на изданието, по повод тринадесетата национална кампания „Бебе на годината”. Общо 235 бебета са родени през последния ден на изминалата година и първия на новата. На 31 декември на бял свят са се появили 110 бебета, а на 1 януари – 125. “Това надхвърли прогнозите ни, тъй като очаквахме те да бъдат около 200. Но в сравнение с миналата година, новородените в новогодишната нощ са с 16 по-малко”, отчете д-р Григорова. 47 обаждания от АГ екипи от цялата страна са приети на дежурните телефони на кампанията за времето от 0.00 ч. на 31 декември до 24.00 ч. на 1 януари.
Последното бебе на 2011 е Янко Емилиев Шарков, роден в 23.58 ч. на 31 декември в МБАЛ-Пазарджик. Той е с тегло 2,4 кг. и ръст 44 см. Майка му е 16-годишна и няма завършено основно образование. Предстои евентуално той да бъде припознат от баща си.
Първото бебе на 2011 пък е Василена Василена Самарова, родена в МБАЛ-Дупница, в 00.01 ч., с тегло 3,25 кг и ръст 47 см. Това е второ раждане на 25-годишната майка от Благоевград. Тя и съпругът й са безработни. И двете деца са родени по естествен път. Бебетата на 2012 година ще бъдат орисани от здравния министър Стефан Константинов на Бабинден, 21 януари, когато традиционно се провежда церемонията. Те ще получат по един сребърен медальон, а родителите им – много подаръци от спонсорите на изданието, които ще им бъдат в помощ при отглеждането на децата през първите няколко месеца.

АргументиБГ

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Информационна кампания за възможностите за еврофинансиране в Трявна

Published

on

На 28 октомври, четвъртък, Областният информационен център и Националната служба за съвети в земеделието ще проведат кампания за възможностите по оперативните програми на Европейския съюз.

Със съдействието на Община Трявна, двата екипа ще разположат своя информационен щанд в парка пред сградата на Районния съд в Трявна. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч.

“Ще извършваме индивидуални консултации на всички желаещи и заинтересовани граждани на Трявна във връзка с текущите и бъдещи възможности за финансиране със средства от Европейския съюз“, обясни управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева.

Информационната кампания на открито ще се проведе съобразно наложените противоепидемични мерки със Заповед на Министъра на здравеопазването, влезли в сила от 21 октомври т.г.

Задължително е носенето на предпазна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. На щанда ще бъдат разположени и предоставяни дезинфектанти за ръце и маски за лице и раздаваните рекламни материали ще бъдат в индивидуални пакети.

В допълнение, екипът на ОИЦ-Габрово информира, че е ваксиниран и при проверка от съответните органи може да представи “зелен сертификат”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица