Свържи се с нас

Икономика

НСИ стартира нова е-услуга за бизнеса

Published

on

снимка: sxc.hu

От 3 януари 2012 година традиционната анкета на Националния статистически институт за Бизнес наблюденията в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите ще се провежда и по интернет.
Анкетирането онлайн е още една стъпка в облекчаването на бизнеса при подаване на статистически данни. По този начин се спестява време, както за попълването на анкетната карта, така и за обработката на резултатите. Минимизира се възможността от грешки при писане на ръка, дава се възможност за използване на съвременните технологии.

Онлайн-изследването ще се провежда от Call center-a на НСИ във Варна, който беше създаден преди провеждането на Преброяване 2011. Сега той се разраства до Анкетьорски център, имащ възможност да извършва, както интервюта чрез интернет (CAWI), така и интервюта провеждани по телефона с помощта на компютър (CATI).

До 19 часа на 10 януари фирмите ще имат възможност да попълнят анкетните карти по интернет. След това ще стартират телефонни интервюта за неотговорили и за изчистване на грешки при попълването на анкетната карта. Анкетирането приключва на 16 януари. Данните ще бъдат обявени на 27 януари.

Бизнес наблюденията в промишлеността, строителството и търговията на дребно стартират през 1994 година като тримесечни, от 1997 година се провеждат всеки месец, а от 2002 година са включени и услугите. Основните предимства на онлайн анкетирането са:

• Възможност респондентите сами да попълват въпросника
• Надеждност при въвеждане на данните, чрез използване на техники за сигурност при попълване на анкетите, съпоставими с банковите транзакции
• Възможност за ефективно наблюдение и контрол, посредством автоматична проверка на извадката
• Автоматична проверка на данните
• Директен запис на данните от интервюто, без необходимост от последващо въвеждане, което елиминира риска от допълнителни грешки
• Данните са на разположение веднага след приключване на интервюто

Бизнес анкетите показват как мениджърите оценяват настоящата и бъдещата икономическа ситуация в страната. Информацията от бизнес наблюденията е изключително актуална, тъй като данните се обявяват същия месец, в който се събират. Нещо повече – в тези наблюдения се отразяват и прогнозите на бизнес-ръководителите за развитието на техния бизнес.

Това изследване е изключително важно и за осигуряване на своевременна информация за изработване на качествени краткосрочни прогнози за развитието на бизнес климата в България и в Европа.

Очакванията на НСИ за голям интерес към онлайн попълването на бизнес анкетите се оправдават още през първите 24 часа – попълнени са 572 анкети, което е 17.3% от извадката с имейли. Подобен интерес се наблюдава и при годишната отчетност на фирмите – през 2011 година онлайн отчети подадоха 85% от всички фирми.

Допълнителна информация може да получите на телефони: 02/9857 595 и 052/575 222 или на е-mail: surveyba@nsi.bg.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

НАП пусна нова електронна услуга за промяна на електронна поща и телефон

Published

on

Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физическите и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите чрез използване на нова електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“.

Притежателите на ПИК, издаден от агенцията, или електронен подпис, могат да променят имейлите и телефоните за контакт с НАП за целите на изпълнението на данъчно-осигурителните изисквания. По този начин комуникацията между данъчната администрация и потребителите ще се улесни, намалявайки значително случаите на неактуална контактна информация.

Електронният адрес за кореспонденция по чл. 28, ал. 2 от ДОПК за получаване на съобщения от НАП е задължителен за лицата, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност, и поради тази причина актуалният имейл трябва да е един, поясняват от НАП.  

При всяко актуализиране на имейл, системата изпраща линк  на електронна поща, който изисква потвърждение преди промяната да влезе в сила. Смяната на телефон за контакт се извършва в 2 стъпки, като няма пречка да бъде посочен мобилен номер, уточняват от приходната агенция.

Новата услуга е достъпна под името „Управление на достъпи и на контактна информация“ в портала за е-услуги на НАП – https://portal.nra.bg/ . От НАП съветват потребителите да предоставят актуален имейл за кореспонденция, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва изцяло електронно, а не на хартия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Общината очаква предложения за Бюджет 2022

Published

on

Проектът за бюджет на Община Габрово за 2022 г. е в процес на подготовка. Целта на средствата, предвидени в него е да решават проблеми, да подкрепят развитието на града, да подобряват качеството на живот.

За Община Габрово е изключително важно да чуе предложенията на габровци по новата финансова рамка, споделиха от администрацията на кмета.

Изпратете Вашите предложения към Бюджет 2022 в срок до 15 декември 2021 г.

Три са възможните начини това да се случи: чрез специално разработената електронна форма на адрес: https://gabrovo.bg/budget2022/; чрез мобилното приложение Komitet.BG, като за целта трябва да изтеглите и инсталирате приложението, и да добавите идея в категорията „Предложения за Бюджет 2022 г. на Община Габрово“. Насоки за работа с мобилното приложение можете да намерите тук; на хартиен носител в деловодството на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Трявна с две номинации за годишните награди в туризма

Published

on

Красивият възрожденски град Трявна отново е номиниран за награди в сферата на туризма! Конкурсът е обявен за шеста поредна година от Министерството на туризма и ще отличи най-добрите прилагани практики в сферата на туризма, както и усърдната работа на експертите в този бранш през последната една година.

Тази година сме номинирани в категория “Публикация на тема туризъм в България за 2021 год. в интернет блог” за публикацията, посветена на тревненското китно село Кисийците, превърнало се в арт галерия на открито с поглед към Балкана, която е споделена в туристическия блог traveler-diary.com

Може да дадете своя вот тук: https://tourismawards.bg/cat/blog-material/

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна се бори в категория “Изборът на българите”, в която се състезават всички туристически обекти, включени в “100-те национални туристически обекта” и “50-те малко познати места”.

Може да дадете своя вот тук: https://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari/

Онлайн гласуването започна на 13.11.2021 год. и ще продължи до 00:00 ч. на 22.11.2021 год. Всеки може да даде своя вот на tourismawards.bg за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. От Министерството на туризма подчертават, че контрола на гласуването ще бъде завишен, за да няма злоупотреби и нерегламентирани опити за промяна на електронния вот. Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.

В тазгодишното шесто издание на Годишните награди в туризъм за 2021 год. са допуснати над 60 кандидати, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини категории.

Ето и всички 10 категории, в които може да гласувате онлайн:

  • Специализиран туризъм
  • Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 год. в печатна медия
  • Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 год. в онлайн медия
  • Иновация
  • Туристическа дестинация
  • Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 год. в телевизия
  • Туристическа атракция/обект
  • Публикация на тема туризъм в България за 2021 год. в интернет блог
  • Туристическа община – специална награда за 2021 год.
  • Изборът на българите

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза.

Припомняме, че Община Трявна бе отличена в категория “Туризъм и култура” за малка община, с население под 20 000 души, в тазгодишното издание на конкурса “Кмет на годината 2021”, организиран ежегодно от медията Kmeta.bg.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица