Свържи се с нас

Новини

В България са засечени 170 онлайн магазини за купуване на „дизайнерска дрога“

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В Европа се наблюдава стабилизиране на употребата на кокаин, с лека тенденция към спад, спрямо предходната година. Наблюдава се и намаление на употребата на канабис, докато в България се наблюдава леко покачване на ползването на марихуана и се наблюдава запазване на нивото на употреба на кокаин. Това са данните, които са посочени в годишния доклад за състоянието на проблема с наркотиците в Европа през 2011 година. Новината беше съобщена днес на организирана пресконференция от Общинския съвет по наркотични вещества (ОбСНВ). На  стария континет  и в България се забелязва намаляване на инжекционната употреба на наркотици, но се повишава ползването на синтетични опиати.

Повишена е употребата на така нар. „дизайнерска дрога“. Новият вид наркотик е психоактивно вещество, произведено от химически рекурсори в тайни лаборатории, създадени с минимална промяна на химическата структура на нелегалния наркотик. През 2011г. в Европа са заловени 39 такива наркотици.

Към момента в България са засечени 170 онлайн магазини за купуване на „дизайнерска дрога“. Особено опасни вещества са засечени и на българския пазар. Мефедронът, който все още се продава като  законна дрога е заместител на амфетамина. В момента тече процедура за поставянето му под забрана в ЕС. Засечени са и опасни синтетични наркотици, като „спайс“, „синтетичен кокаин“, „синтетична марихуана“, PSP и кетамин. В страната ни  през 2010 г. са поставени 24 нови вещества под забрана.

От ОбСНВ споделиха, че в някои градове са били забелязали така нар. „билка“ – трева с хашишово масло или с ацетон. За България се наблюдава засилен интерес към амфетамина, докато в  Европа е към екстазито. Негативна е тенденцията, че в страната ни все още лечението на наркоманиите е насочено към употребяващите хероин, защото се оказва, че последните години основно търсещите лечение млади хора са с проблем към някакъв стимулант или канабис.

 Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

 

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица