Свържи се с нас

Култура

Две пианистки от МК „Весела“ очакват своя звезден миг във Виена

Published

on

6-годишната Невин Халил и 14-годишната Полина Флориду са щастливите възпитаници на клавирния педагог Весела Пенева, които само след броени дни ще покажат своя музикален талант в столицата на Австрия. На 18 септември младите пианистки ще изживеят звездния си миг във Виена.

На концерта на 11-те деца-лауреати в културния институт „Дом Витгенщайн” във Виена, те ще представят творби от Кристоф Граупнер, Клод Дебюси, Андрей Стоянов, Панчо Владигеров, Ю.Барахтина.

Полина и Невин са лауреати на Международния конкурс „Андрей Стоянов”- София. Те са носители на първи награди в своите възрастови групи, както и на Специалните награди „Виена”, които им предоставят уникалната възможност да концертират на европейска сцена.

В последните 4 издания на Международния конкурс „Андрей Стоянов”, Специална награда „Виена” са печелили 8 различни деца от Музикален клуб „Весела” – един изключителен успех за учениците на Весела Пенева.

Невин Халил започва занимания по пиано на 3-годишна възраст. На 5 години участва за първи път в музикален конкурс. От Международния конкурс „Трявна Арт”-2022 печели златен медал и наградата „Най-малък участник”. На Международния клавирен конкурс „Андрей Стоянов”- София-2022 е удостоена с Първа награда и със Специалната награда „Виена”. Отличието й от Международния конкурс „Музиката и Земята”- София-2023 е Специалната награда „Млад талант. На Международния конкурс „Клависимо”- 2023 печели Първа награда. Сребърните медали в колекцията на Невин са от Международния конкурс CLÉS D’OR /„Златният ключ”/- Париж-онлайн-2022, от Националния конкурс „Милчо Петров”- Пловдив-2022, от Международния конкурс „Звукът на времето”- В.Търново-2022 и 2023 г., от Международния конкурс „Вивапиано”- 2023, от Международния конкурс „Micul virtuoz” /Малкият виртуоз/-Букурещ -онлайн-2023, и от конкурса „Аз уча музика”-2023.

Едно изключително постижение за малката пианистка, е спечелената Първа награда в първа възрастова група на изключително силния Международен конкурс „От Бах до джаз”- Атина-2023-онлайн.

Ето какво написа за нея журито на конкурса за нея: „Едно безспорно талантливо момиче, с изразени музикални способности и много интересна личност! Свириш точно и уверено! Ти си прекрасен талант и толкова фокусиран изпълнител за възрастта си! Имаш голям потенциал! Очакваме с нетърпение да видим напредъка ти за в бъдеще!”

Полина Флориду учи пиано от 5-годишна в Музикален клуб „Весела”. Отличена е с Първи награди от Националния конкурс „Милчо Петров“- Пловдив /2018,2019,2021 и 2022/, от Международния конкурс  VIVAPIANО–София /2018 и 2019/, от Международния конкурс „Трявна-Арт /2020 и 2021/и от Националния конкурс „Път към славата”- 2021. 

На конкурса „Орфееви таланти“ – Пловдив, печели три пъти „Златна лира” – 2018, 2019 и 2022 г. Полина участва два пъти в мащабния Международен конкурс „Cles d,or”/„Златните ключове”/ с арт-директор френския пианист Жерар Ганасиа. В град Щип/Македония-2019, тя печели Сребърен медал , а през 2021 г. завоюва най-високото отличие „Златен ключ” в своята възрастова група /„Cles d,or”-Париж-онлайн/.      

Изключително постижение за Полина е спечелената купа „Супер Гран- при” на Международния конкурс „Брависимофест”- Украйна-2021 /онлайн/, когато тя става безспорен победител сред всички пианисти участвали в конкурса. На Международния конкурс „Звукът на времето”- В.Търново-2022 , печели Специалната награда „Александър Райчев“ и покана да свири на концерт в Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров” –София, съвместно с възпитаници на музикалните училища в страната.

На Международния конкурс „Андрей Стоянов” –София -2022, Полина завоюва три високи награди- Златен медал, Специална награда и Наградата „Виена”. През 2023 г. тя става носител на Специална награда от Международния конкурс „Музиката и Земята”- София.

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица