Свържи се с нас

Крими

7 деца са пострадали при пътни инциденти през лятната ваканция

Едното от тях – блъснато на пешеходна в Севлиево.

Published

on

През периода от 1 юни до 31 август на територията на област Габрово при пътнотранспортни произшествия са пострадали общо седем деца. Едно от ранените е с тежки наранявания, блъснато е на пешеходна пътека в Севлиево. Тези данни оповестиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

За да бъдат ограничени пътните инциденти с деца и юноши, от Отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ отправят препоръки за безопасно поведение на пътя:

Препоръки за ученици, родители и водачи

За водачите:
Преминавайте с по-ниска от определената скорост, когато преминавате покрай: спирка за обществения транспорт; подлез или надлез; детска градина или училище; детска площадка; спортна площадка или зала; парк или градина.

При наближаване на пешеходна пътека бъдете в готовност да спрете. Когато давате предимство, се убедете, че не създавате предпоставки за пътен инцидент. Бъдете концентрирани, не се разсейвайте особено ако по маршрута си забележите група деца.
При преминаване покрай велосипедист или водач на тротинетка, намалете скоростта и осигурете достатъчно странична дистанция.

Ако не сте сигурен, че дете на пътя е забелязало приближаването на Вашия автомобил, сигнализирайте отдалече, за да привлечете вниманието му. Не очаквайте децата, които се движат по пътя винаги да имат правилно поведение. Не забравяйте, че те сега изучават правилата.

Ако сте мотоциклетист, осигурете защитна каска и за пътника. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол или наркотични вещества.

За родители:
Бъдете за пример на детето си и винаги спазвайте правилата! Ако детето Ви за първи път е ученик, заедно преминете неколкократно маршрута до училище и обратно до дома. Заедно изберете най-безопасния маршрут и преминавайте през подлезите или надлезите, ако има; през по-слабо натоварени или през регулирани със светофар кръстовища.

Напомняйте на детето си винаги да се движи по тротоара, а ако няма, да се движи най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите. Когато се движите пеша, за да пресечете безопасно, задължително използвайте пешеходните пътеки. Когато сте на пешеходната пътека, винаги преди да пресечете, карайте детето да се огледа – наляво и надясно, и ако не приближава превозно средство, преминете по най- бързия начин на отсрещната страна.

Учете детето си да изчаква автобуса, трамвая или тролейбуса на тротоара и да не слиза на пътя. Обяснете на детето си, колкото и да е пораснало, че когато е навън и особено когато пресича, не трябва да се разсейва с телефон, таблет или по друг начин и не трябва да ограничава слуха си със слушалки и силна музика. Заедно с детето си проверете изправността на велосипеда или тротинетката. Напомняйте му, че с тези превозни средства е водач като останалите и трябва да спазва правилата, като се движи най-вдясно по платното за движение и указва с ръка, ако ще променя посоката си на движение.

Винаги в автомобила обезопасявайте детето си с детско столче, седалка или обезопасителен колан.

ВАЖНО! 
Задължително уточнете с детето си, че ако то попадне в рискова ситуация или е свидетел на пътен инцидент, трябва да сигнализира на телефон 112, а след това веднага да уведоми Вас.  

За децата:
Опознай маршрута до училище и обратно до дома. Движи се по най-безопасния маршрут, като преминаваш през: подлез/надлез, ако има; по-слабо натоварени кръстовища; регулирани със светофар кръстовища; пешеходните пътеки.

Движи се по тротоара. Ако няма тротоар, движи се най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите. Изчаквай автобуса на тротоара, не слизай на пътя. Дори да си на пешеходна пътека, винаги преди да пресечеш, се огледай – наляво и надясно. Ако не приближава превозно средство, премини по най-бързия начин на отсрещната страна. Когато се движиш навън и особено когато пресичаш, не ограничавай слуха си със слушалки и силна музика.

Ако използваш велосипед или тротинетка, ти си водач като останалите, които шофират мотопеди, мотоциклети и автомобили. Спазвай правилата, движи се най- вдясно по платното за движение и указвай с ръка, ако ще променяш посоката си на движение.

Постави светлоотразител на: раницата/чантата; връхната дреха – на ръкава, отпред и/или на гърба; на ръката и/или на крака; на маратонките/обувките.

Ако си в рискова ситуация или си свидетел на пътен инцидент, сигнализирай на телефон 112, а след това веднага уведоми родителите си.

Крими

Сгащиха млад мъж с 39-годишна жена да разбиват мази на ул.“Зелена ливада“

Published

on

20-годишен млад мъж и 39-годишна жена бяха заловени след като разбиха няколко мази на блокове на ул.“Зелена ливада“ в Габрово, за да крадат.

До ареста им се стигнало, след като в неделя рано сутринта, около 03.30 часа в габровската полиция бил получен сигнал, че непознати лица проникнали в избени помещения.

На място незабавно бил насочен полицейски екип, който установил и задържал жена на 39 г. и мъж на 20 г., непосредствено след извършване на кражба на инструменти и рибарски принадлежности.

Вещите, предмет на престъпление, били иззети, а двамата били отведени в местния арест, където били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Крими

Съдят двама „готвачи на пико“, единият внесъл и хероин в съдебна зала

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу двама мъже за това, че на 7 април 2021 г, в апартамент в Габрово, в съучастие помежду си, Ц.Ц. като извършител, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, а П.К. като помагач, без надлежно разрешително по ЗКНВП, са държали с цел разпространение прекурсори, съоръжения и материали, предназначени за производство на високорискови наркотични вещества – метамфетамин.

Обвинението срещу двамата е и затова, че са държали, с цел разпространение, 41.55 грама метамфетамин, на стойност 1038.75 лева, 14.60 грама хероин, на стойност 910 лева, и 8.61 грама екстази, на стойност 344.40 лева.

По отношение на Ц.Ц. е повдигнато обвинение и за това, че на 09.09.2021г. в съдебна зала на Окръжен съд – Габрово, без надлежно разрешително по ЗКНВП, държал у себе си хероин с тегло 0.38 грама на стойност 34.20 лева, а по отношение на П.К. – за това, че на 07.04.2021г. в Габрово, без надлежно разрешително по ЗКНВП, държал у себе си метамфетамин – 0.193 грама, на стойност 4.83 лева и хероин – 0.17 грама на стойност 11.05 лева.         

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд – Габрово.         

Съгласно чл.31 ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Зареди още

Крими

20 години затвор получи извергът, убил жена в къща на „Бакойците“

Published

on

20 години затвор за убийството на 46-годишна жена, извършено по особено мъчителен начин, по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово.

43- годишният мъж, с инициали С.А., бе признат за виновен за това, че на 18-ти срещу 19-ти август 2022 г, в къща в кв. „Горни Бакойци“ в Габрово, умишлено умъртвил 46- годишната жена, с инициали И.С., с която съжителствал.

Деянието убиецът извършил чрез нанасяне на множество удари с и върху твърди тъпи предмети, с юмруци, ритници и с патерица, по главата, лицето и тялото на пострадалата, и със силно стискане с ръце на шията ѝ, в резултат на което на жената била причинена черепно-мозъчна травма в съчетание с утежняващи фактори – причинена тежка шийна травма и кръвозагуба.

Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за нея, тъй като смъртта ѝ е настъпила постепенно, бавно и с дълъг агонален период.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. второ и трето във вр. с чл. 115 от НК, на С.А. бе наложено  наказание в размер на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.         

По отношение на подсъдимия С.А. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в хода на досъдебното производство.         

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица