Свържи се с нас

Любопитно

Какво оборудване използват занаятчиите по време на годишния технически преглед?

Published

on

Годишният технически преглед (ГТП) е важна процедура, която осигурява безопасността на пътя и е задължителна от КАТ за всяко едно превозно средство. При извършването ѝ професионалните диагностици използват различни уреди и инструменти, които им помагат да направят необходимите проверки и диагностики. 

В тази статия специалистите от Емвеко ще ни обяснят защо е важно да имате изряден преглед на колата за безопасността на пътя, какво трябва да знаем, преди да отидем, и кои са основните уреди, които професионалистите използват, за да го извършат по правилен начин. 

Значението на годишния технически преглед за безопасността на пътя

Годишният технически преглед е от съществено значение както за шофьора, така и за всички останали участници в движението. По време на ГТП се извършват проверки и диагностики, които гарантират, че автомобилът е в добро състояние и отговаря на стандартите за безопасност. Това помага да се намали рискът от технически проблеми по време на движение и предотвратяването на потенциално опасни ситуации.

Какво трябва да знаем, преди да отидем на годишен технически преглед?

Какви документи са ни необходими?

Преди да отидете на годишен технически преглед, трябва да се уверите, че разполагате с:

 • голям и малък талон на МПС-то – това е основният документ, който потвърждава регистрацията и собствеността;
 • документ, който удостоверява, че превозното средство има платен годишен данък;
 • екземпляр от полицата за застраховка – важно изискване, доказващо, че автомобилът има задължителната гражданска отговорност;
 • документ за преминат годишен технически преглед – ако сте преминали ГТП преди, трябва да имате документ, който го потвърждава. 

Какви уреди са необходими за извършването на технически преглед?

За извършването на годишен технически преглед, диагностиците използват разнообразие от специализирани уреди и инструменти. Те им помагат да измерят и проверят различни аспекти на МПС-то. Ето някои от основните уреди, които се използват по време на ГТП:

Техника за анализ на състоянието на гумите

Въпросната дълбочина на протектора играе решаваща роля за сцеплението на автомобила с пътя. Инструментът е обикновено малка линийка или дигитално устройство, което се поставя в дълбочините на гумата, давайки точна информация за дълбочината в милиметри.

Диагностичен апарат за проверка на електрониката

Съвременните превозни средства са напълно зависими от електрониката си – от управлението на двигателя до системите за безопасност. Диагностичният апарат позволява на извършващия годишен технически преглед да комуникира директно с „мозъка“ на колата – централният компютър. Той чете и интерпретира кодове на грешки, които системата е запазила, показвайки евентуални неизправности или предупреждения. Също така, може да активира или деактивира различни компоненти, за да определи работоспособността им.

Уреди за диагностика на двигателя

Двигателят е един от най-важните компоненти и затова е от съществено значение да се проверява редовно. Използва се специализирана техника, която ще направи диагностика на двигателя и ще даде информация за възможни проблеми или неизправности.

Апарат за проверка на спирачната система

Спирачният тест обикновено се извършва на специална платформа, на която се паркира колата. Чрез това устройство се тества ефективността на спирачната система и накладките под различни условия, измервайки силата на спиране на всяка гума поотделно.

Апарат за проверка на емисиите на газове

Замърсяването на околната среда стана основен проблем и затова изпусканите газове от автомобилите са под строг контрол. Уредът за проверка на емисиите анализира и измерва концентрацията на вредни газове като CO, CO2, NOx и други. Ако някой от тези газове превишава допустимите норми, може да не получите ГТП и е препоръчително да посетите майстор.

Проверка на фаровете

Този инструмент е по-скоро представлява оптическа система, която анализира светлинния поток от фаровете на автомобила. С нея се проверява дали лъчът светлина е на правилната височина и насоченост, дали светлината е достатъчно силна дали фаровете не са замъглени или повредени, габаритите, стоповете и всичко останало.

Всички тези тестове са част от важен процес, който гарантира безопасността на пътя на всеки един участник. Когато знаете, че вашата кола е преминала през този преглед, можете да бъдете сигурни, че тя е в отлично състояние и готова за шофиране на пътя.

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

 1. Оптимизиране на операционната система
  Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
 2. Ускоряване чрез допълнителна памет
  Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
 3. Актуализация на процесора и графичната карта
  Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
 4. Редовно почистване на лаптопа
  Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
 5. Използване периферия
  Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Зареди още

Любопитно

25 екипажа застанаха на старта на Петото издание на „Мама е добър шофьор“

Published

on

25 екипажа застанаха на старта в петото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Надпреварата се проведе в парк „Градинката с мечето“ и бе сред инициативите за Европейската седмица на мобилността (16 до 22 септември).

На импровизирания мотополигон умения по майсторско управление на бебешка количка показаха 22 майки, две лели и един баща. За да усети тръпката от участието, трасето изпробва и кореспондентът на Българската национална телевизия за региона Зорница Илиева заедно със своя четириног любимец Лора. Сред пасажерите в колички се включиха 11 малки госпожици и 15 момченца.

Ентусиастите трябваше да преодолеят няколко препятствия – спринт в дисциплината „Слалом между конуси“, скоростна отсечка, 360-градусово завъртане, сменяне на памперс и повиване на бебе (кукла) в парка. Предизвикателство към участниците беше и ековикторината, в която трябваше да отговорят от какво се произвежда пластмасата, колко дървета се спасяват от един тон рециклирана хартия и какви са причините за изменението на климата.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, проходилки и двуместна количка. Част от бебетата проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха.

Най-добро време постигна Тереза Пенкова с Преслава на 1 г. и 6 м., които изминаха маршрута за 01:06 мин и се класираха на първото място. С резултат от 01:07 мин на второ място застана Ивелина Иванова с Александър на 1 г. и 8 м.

Третото място зае Гинка Христова с Михаил на 1 г. и 5 м. и постижение от 01:09 мин. Финалистите в челната тройка получиха грамоти и продукти от козметичната линия „Бебо“.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления като специални награди на Веселка Петрина с 3-месечния Ангел – за най-малък участник, на Севинар Садулова с Благовеста на 1 г. и 3 м. – за най-атрактивно участие, на Антоанета Кирова с близнаците Ивайла и Самуил на 1 г. и 3 м. – за участие „3 в 1“, на Ивелина Радулова с Антония на 1 г. – за оригиналност и на единствения баща Нено Башев с 5-месечния Калоян.

Подаръци направиха също Държавен куклен театър – Габрово и Община Габрово, а кметът Таня Христова връчи наградите и приветства присъстващите. Община Габрово благодари на спонсорите и поздравява всички участници, деца и родители за споделените емоции!

Зареди още

Любопитно

Габровци представят световна марка козметика на „Етно с куче под тепетата“

Published

on

Габровският професионален фризьор на четириноги домашни любимци Михаела Немигенчева, управител на „Сити Грууминг Студио Габрово“  (City Grooming Studio Gabrovo) и официален представител за България на световната марка „So Posh“ (в превод: Толкова шикозен), за втора поредна година ще участва на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“.

Форумът ще се проведе в периода от 23 до 24 септември в просторната зала „Колодрум“ в Пловдив.

Там, на щанд ще бъде представена професионалната козметика за всяка порода кучета и всеки вид козина. Стопаните на четириногите ще открият най-новите продукти на „So Posh“, шампоани за подсилване цвета на козината, сред които за червена и кафява, възстановяващи маски за козината, както и спрейове за разплитане, грижещи се за здравето и отличния външен вид на животните.

Професионалната козметика е подходяща, както за домашни кучета, така и за подготовката им за изложбени изяви. През август в Женева бе организирано световно кучешко шоу, като голяма част от участниците бяха подготвени именно със „So Posh“.

През последните месеци Михаела премина успешно редица семинари за повишаване на квалификацията, организирани от Българска Грууминг Асоциация. Сред тях са: „Йорки клип с фантазия“, „Пудели от А до Я“, „Шоу и петгруминг на померан“ и „Основи на стрипинга“.

В Пловдив Михаела Немигенчева ще представи и дизайнерски нагръдници, с бижута Сваровски. По време на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“ посетителите ще могат да се насладят на невероятната красота и елегантност на различни породи кучета. Да се запознаят с техните страхотни собственици, с които да обменят знания и опит, и най-вече да се забавляват.

За посетителите на изложбата ще бъде организирана богата развлекателна програма с много изненади и награди, както и вече традиционното изложение „Всичко за кучето“. Входът е свободен. Събитието е отворено за всички – както за собственици на кучета, така и за просто любопитни човеци на тези умни и верни същества.

„Сити Грууминг Студио Габрово“ се намира на ул.“Орловска“ 24 в Габрово и разполага с разработен специализиран сайт, на който можете да направите своята заявка за предпочитаната професионална козметика за вашия домашен любимец.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица