Свържи се с нас

Новини

Стартира подписка за промяна герба на Габрово

Published

on

Стартира подписка за добавяне на думата „любов“ към герба на Габрово. Това съобщи на пресконференция Николай Косев, председател на Инициативния комитет на създадената Местна гражданска инициатива.

Идеята е мотото от „Трудъ и постоянство“ да се промени на „Любов, трудъ и постоянство“, какъвто е бил девизът на големия български индустриалец от началото до средата на XX век Пенчо Семов.

Инициатива за промяна герба на Габрово е свързана с предстоящата през месец октомври 150-годишнина от рождението му, обясни Николай Косев.

Според председателя на Инициативния комитет, сега е моментът, в който обществото има най-голяма необходимост да добави към герба думата „любов“, която да сложи край на разделението и омразата, заобикалящи ни в днешно време.

С уважение Косев припомни, че инициативата за промяна девиза на Габрово не е нова. Тиражирана е в медийното пространство през годините от Ивелина Елмазова, но до нейната реализация така и не се е стигнало.

След съгласуване с Община Габрово, предстои да бъдат оповестени пунктовете за събиране на подписи, информира още Николай Косев.

По думите му стана ясно, че ще има и възможност подписката да е достъпна и в интернет, за да може да се подпишат повече хора.

Ще бъде създаден официална страница в социалната мрежа фейсбук, на която ще бъде обявявана повече информация. Събраните подписи ще бъдат внесени в Общинския съвет на Габрово.

В Инициативния комитет, стоящ зад идеята за промяна на герба на Габрово, са личности, интелектуалци и знакови лица от различни сфери на обществения живот, свързани с Габрово.

Това са: Емил Михов – историк, археолог, сценарист и режисьор на документални филми, посветени на габровски индустриалци – Иван Хаджиберов, Стефан Бобчев, Пенчо Семов и др.; Мариана Проданова – културолог, изследовател в областта на нематериалното индустриално наследство; Маргарита Стоянова – дългогодишен журналист и общественик, кореспондент на радио „Дарик“ за региона; Росица Бинева – Уредник в РЕМО „Етъра“, историк, професионални интереси,
свързани с материалното и нематериалното културно наследство на балканджиите
и изучаването на водните съоръжения в района на Централна Стара планина; член
на женско благотворително дружество “Майчина грижа“; Проф. Володя Попов – историк и археолог, директор на регионален исторически музей – Плевен; Проф. д.н. Иван Кабаков – заместник-декан на Философски факултет в СУ „Св.Климент Охридски“, преподавател в катедра „История и теория на културата“.

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица