Свържи се с нас

Култура

PLAYBACK театър „РАЗКАЖИ МИ“ гостува в Габрово

Published

on

В рамките на своя проект „ДИАЛОГ ПРЕЗ СЪРЦЕТО“, PLAYBACK театър „РАЗКАЖИ МИ“ ви кани на своето първо представление в Габрово.

На сцената ще изживеете всяко свое настроение, всеки свой миг на радост или тъга, всяка своя забавна или съкровена история, през проникновението на актьори и музиканти! Playback театърът е магия, която преобразява познатото и ни връща очарованието на спонтанността, любовта и заедността!

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите разказват онова, което ги вълнува, а актьорите и музикантите превръщат техните истории в театрален пърформанс. Споделеното оживява на сцената в образи, музика, танц, поезия и всичко се ражда от мига и на мига!

Домакин на представлението, което ще се състои тази неделя, 23 юли, от 19.00 часа, ще бъде НЧ „Будителите 2017″, намиращо се в кв.“Шести участък“. На сцената на град Габрово ще бъдат диригентът Яна Вачкова, музикантът Мария Велкова и актьорите Мартин Марков, Росица Петракиева и Ангел Ганчев.

Входът за събитието е свободен.

Проектът „ДИАЛОГ ПРЕЗ СЪРЦЕТО“ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица