Свържи се с нас

Новини

Силвия Кръстева посрещна бившия финландски министър на отбраната

Published

on

През изминалата седмица кметът на Община Трявна проведе официална работна среща с бившия финландски министър на отбраната г-н Мико Савола и бившия посланик на България във Финландия доц. Мартин Иванов.

Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли!“ във възрожденска Трявна и сподели своите добри впечатления от установеното през годините партньорство между двете страни.

„Имах честта да посетя град Ахтари във Финландия и да се запозная отблизо с Вашата култура, история, местни обичаи и традиции, които останаха като един красив спомен в съзнанието ми и до днес. Винаги съм давала за пример посоката, в която трябва да вървим и ние, защото можем да учим от Вас. Радвам, че имаме установени контакти и поддържаме ползотворна връзка, която може да развием доста успешно и занапред. За нас ще бъде удоволствие да си сътрудничим и обменяме опит на различно ниво, което ще допринесе за развитието и на двете общини!“, сподели в началото на срещата кметът на община Трявна по повод положените основи на партньорство между Трявна и Ахтари.

Мико Савола, който е и председател на Групата за приятелство с България във финландския парламент подчерта, че визитата във възрожденския град не е случайна и е планирана отдавна.

Бившият министър на отбраната във Финландия заяви, че е изключително впечатлен от облика на града и поздрави кмета на Община Трявна за доброто управление и усилията, които се полагат за развитие на населените места тук.

„В момента усилено работим по изграждането на ново училище в Ахтари, което ще обединява образователния процес на няколко етапа, сред които предучилищен, прогимназиален, гимназиален. Предстоят ни доста дейности за изпълнение, които ще отнемат още две години, но въпреки това отправям официална покана към Вас да присъствате по време на неговото откриване и ще се радваме да ни уважите като наш гост!“, заяви бившият министър на отбраната във Финладия.

По време на работната среща бяха обсъдени още възможни варианти за културен обмен и образователни дейности между български и финландски ученици от двете общини. В знак на уважение за добрите партньорски взаимоотношения и бъдещите съвместни дейности, кметът на Община Трявна подари красива картина с емблематичните за възрожденския ни град Часовникова кула и Кивгирен мост, които да останат като скъп спомен от визитата на бившия финландски министър на отбраната в Трявна.

Силвия Кръстева също остана уважена от официалните гости с традиционни подаръци, символи на финландската култура и обичаи.

Новини

Стартира кампания в детските градини за безопасност на движението

Published

on

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата стартира кампания в детските градини. Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси.

Организатор бе Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“

Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова.

Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.

Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112.

Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП.

Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина. В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.

Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  

В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.

Зареди още

Новини

Дряново се нуждае от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

Published

on

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства. Това бе темата на срещата между кмета на община Дряново Трифон Панчев, областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение.

Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово – инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следващият наложителен проблем за решаване.

Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

Зареди още

Новини

И новият областен в търсене на решение за проблемното кръстовище край Враниловци

Published

on

Областният управител Мария Башева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и до председателя на управителния съвет на Агенция„ Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с невралгичния участък при разклона за Враниловци.

В него се настоява за проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището.

„Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“

В писмото още се настоява „да разпоредите проектиране и изграждане на трета лента в този участък, която би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място. В допълнение Ви информирам за назряло голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева проведе и среща с директора на Областното пътно управление инж. Деян Георгиев, като настоя за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци.

Директорът на ОПУ информира, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи – електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Припомняме, че началото беше сложено още през май месец 2022 година, когато са проведени редица срещи, извършено бе преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището, с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция и въвеждане на трета лента за ляво завиващи.

Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори /гъвкави ограничители/ и маркировка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица