Свържи се с нас

Новини

Политиката на управляващите е да плашат и да притискат, според БСП – Габрово

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Искам да благодаря чисто човешки на всички, които гласуваха за нас като съветници, за г-н Пешев като кандидат за кмет, за президент, и хората, които подкрепиха нашите кандидати за кметове на населените места. Поздравяваваме г-жа Христова за нейния успех и й пожелаваме да работи за благото на Габрово, така както в предизборната си кампания тя декларира. От нея нищо не успяхме да чуем, но политическата сила, която тя представлява, на дълго и на широко ни обясняваше какви  светли  дни чакат Габрово. Пожелаваме й  да се случат по време на нейния мандат. Оказа се, че габровци харесват начина, по който живеят, харесват града ни такъв какъвто е, това управление и ние приемаме избора им с уважение“, това заяви днес на  пресконференция Областният председател на БСП Николай Григоров. Според него успехът на ГЕРБ на местните избори е дошъл за сметка на традиционните десни партии, които на практика са престанали да съществуват в Габрово. Социалистите споделиха, че изборите не са преминали по най-демократичния начин и приетият изборен кодекс от ГЕРБ е едно недоносче. „Никой не си беше направил труда да направи добра организация на изборния ден. Останаха много съмнения за манипулации, за подмяна на вота, за контролиран, силов вот, тотален натиск, лъжи, демагогии, заплахи, което оказа влияние върху избирателите“.

В подкрепа на думите си,  г-н Григоров посочи пример с представители на криминална полиция, които  са отишли да снемат обяснения от него, че в изборния ден БСП са купували гласове, по подаден анонимен сигнал. „Ние в изборния ден на нашите съветници им раздадохме талони за бензин, с които те превозваха застъпници, обикаляха по секциите. И тъй като ние раздаваме талончета, а не пари на ръка, някой си бдителен гражданин, според мен целенасочено и от управляващите подава сигнал, че с тези талончета сме купували гласове. Държавната машина в лицето на прокуратура, полиция вместо да гони извършителите, които ни счупиха прозорците,  се занимава с анонимни сигнали. Хора, които ги е страх да си сложат името и да застанат очи в очи с нас. Това показва по какъв начин управляващите проведоха изборите“, каза Григоров. Той допълни, че по никакъв начин няма да си позволи върху тях да падне капка съмнение, че са тръгнали да купуват гласове, каквито оправдани съмнения има по адрес на управляващите. „Това е политиката на управляващите да плашат, да притискат, колко хора бяха заплашвани да не се включват в нашите листи, защото ще бъдат уволнени. На колко собственици беше позвънявано да изкарват хората си да гласуват , защото ще им се изпратят проверки от Прокуратурата, от НАП, от полицията. Колко хора бяха купени по един или друг начин и можем ли да говорим за свободни и демократични избори в този случаи“.  Областният председател на БСП призова всички габровци да гласуват по съвест, а не под натиска и диктата на определена политическа сила, която иска да заграби цялата власт в държавата.

На пресконференцията присъства и Веселин Пешев, който сподели впечатленията си за изминалите избори. „Габровци направиха своя избор. Задавам си един въпрос от нощта на изборите и ще продължавам да го задавам. Как хората, които аз срещах, които споделяха с мен колко неща  не  са добре направени, как няма работа, как няма потенциал, как няма администрация с човешко лице, несветещите лампи, как няма транспорт, спорт, култура, образование и изведнъж вотът им, на същите тези хора, е за същите, които са им доставили тези „удоволствия“  през последните 4 години. За мен изборът беше между страха и сумата, или може би между двете взети заедно, за да може да се получи такъв резултат“, коментира Веселин Пешев.

 

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица