Свържи се с нас

Новини

Политиката на управляващите е да плашат и да притискат, според БСП – Габрово

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Искам да благодаря чисто човешки на всички, които гласуваха за нас като съветници, за г-н Пешев като кандидат за кмет, за президент, и хората, които подкрепиха нашите кандидати за кметове на населените места. Поздравяваваме г-жа Христова за нейния успех и й пожелаваме да работи за благото на Габрово, така както в предизборната си кампания тя декларира. От нея нищо не успяхме да чуем, но политическата сила, която тя представлява, на дълго и на широко ни обясняваше какви  светли  дни чакат Габрово. Пожелаваме й  да се случат по време на нейния мандат. Оказа се, че габровци харесват начина, по който живеят, харесват града ни такъв какъвто е, това управление и ние приемаме избора им с уважение“, това заяви днес на  пресконференция Областният председател на БСП Николай Григоров. Според него успехът на ГЕРБ на местните избори е дошъл за сметка на традиционните десни партии, които на практика са престанали да съществуват в Габрово. Социалистите споделиха, че изборите не са преминали по най-демократичния начин и приетият изборен кодекс от ГЕРБ е едно недоносче. „Никой не си беше направил труда да направи добра организация на изборния ден. Останаха много съмнения за манипулации, за подмяна на вота, за контролиран, силов вот, тотален натиск, лъжи, демагогии, заплахи, което оказа влияние върху избирателите“.

В подкрепа на думите си,  г-н Григоров посочи пример с представители на криминална полиция, които  са отишли да снемат обяснения от него, че в изборния ден БСП са купували гласове, по подаден анонимен сигнал. „Ние в изборния ден на нашите съветници им раздадохме талони за бензин, с които те превозваха застъпници, обикаляха по секциите. И тъй като ние раздаваме талончета, а не пари на ръка, някой си бдителен гражданин, според мен целенасочено и от управляващите подава сигнал, че с тези талончета сме купували гласове. Държавната машина в лицето на прокуратура, полиция вместо да гони извършителите, които ни счупиха прозорците,  се занимава с анонимни сигнали. Хора, които ги е страх да си сложат името и да застанат очи в очи с нас. Това показва по какъв начин управляващите проведоха изборите“, каза Григоров. Той допълни, че по никакъв начин няма да си позволи върху тях да падне капка съмнение, че са тръгнали да купуват гласове, каквито оправдани съмнения има по адрес на управляващите. „Това е политиката на управляващите да плашат, да притискат, колко хора бяха заплашвани да не се включват в нашите листи, защото ще бъдат уволнени. На колко собственици беше позвънявано да изкарват хората си да гласуват , защото ще им се изпратят проверки от Прокуратурата, от НАП, от полицията. Колко хора бяха купени по един или друг начин и можем ли да говорим за свободни и демократични избори в този случаи“.  Областният председател на БСП призова всички габровци да гласуват по съвест, а не под натиска и диктата на определена политическа сила, която иска да заграби цялата власт в държавата.

На пресконференцията присъства и Веселин Пешев, който сподели впечатленията си за изминалите избори. „Габровци направиха своя избор. Задавам си един въпрос от нощта на изборите и ще продължавам да го задавам. Как хората, които аз срещах, които споделяха с мен колко неща  не  са добре направени, как няма работа, как няма потенциал, как няма администрация с човешко лице, несветещите лампи, как няма транспорт, спорт, култура, образование и изведнъж вотът им, на същите тези хора, е за същите, които са им доставили тези „удоволствия“  през последните 4 години. За мен изборът беше между страха и сумата, или може би между двете взети заедно, за да може да се получи такъв резултат“, коментира Веселин Пешев.

 

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица