Свържи се с нас

Новини

Слово на Силвия Кръстева по случай 2 юни

Published

on

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Втори юни е паметна дата в българската история! Дата, която остава не само в летописните книги и старите книжа, но и дата, която остава завинаги в съзнанието на нас, българите. Ден на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта на страната ни. На всички онези знайни и незнайни герои, които паднаха в тежък и кървав бой и пожертваха себе си в името на най-милото и свидното – нашата Родина! Поклон!

147 години по-късно великото Ботево дело и саможертвата на един достоен поет и революционер още разгаря българските сърца и напомня смисълът на дълга пред Родината. Написаните нявга тежки думи „Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви лежи и пъшка, юнак с дълбока на гърди рана, юнак във младост и в сила мъжка.“ ни докосват със своето значение и ни карат да настръхнем от онази саможертва и безстрашност, които са носели в сърцата си нашите герои. Българските юнаци, които загинаха за България!

И днес, лобното място на Ботев и неговата чета – връх Околчица пази спомена за онези тежки боеве и разказва историята за героичната гибел на всички български синове, напоили с кръвта си стръмните балкански земи. Имената им се превръщат в яркия духовен пример на висш патриотизъм, родолюбие и жертвоготовност, с които бележитата ни българска история се слави.

Наш дълг е завинаги да пазим спомена за техния подвиг и безстрашие, благодарение на които днес може да се наречем горд и свободен народ! Да предаваме и да разказваме на нашите деца за Ботев, за Левски, за Раковски, Каравелов и за всички онези, които продължават да живеят в паметта и сърцата ни! Наш дълг е да съхраним България и да помним историята си, защото без нея нямаме бъдеще!

Да предаваме този славен пример на храброст, непоклатимост и решителност в името на Родината и да не забравяме, че нашите герои са водени от стремежа и волята България да бъде свободна и независима страна! Нека бъдем горди последователи на техния завет! Сега и завинаги!

Дълбок поклон пред Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България!

С уважение,
Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица