Свържи се с нас

Новини

Готов е графикът за извозване на едрогабаритни отпадъци от селата

Published

on

Общинско предприятие „Благоустрояване“ изготви график за извозване на едрогабаритни отпадъци от селата на територията на община Габрово. Едрогабаритните отпадъци представляват отпадъци, които поради своите размери и тегло не могат да се поставят в съдовете за битови отпадъци. Това са мебели, матраци, мокети, килими и др.

Жителите на селата могат да изхвърлят едрогабаритните отпадъци съгласно предоставения график на конкретно определени за целта места за всяко село. Информация за тези места жителите могат да получат от съответния кмет или кметски наместник.

При изхвърлянето на отпадъците в предварително определените за тази цел места не се допуска смесването на обемни отпадъци с битови, зелени (треви и клони), строителни, електронно и електрическо оборудване и отпадъци от опаковки. Извозването ще се осъществява от ОП „Благоустрояване” съгласно посочения график.

КМЕТСТВО СЪСТАВНИ СЕЛА ДАТА
 КМ. ПОПОВЦИс.Гледаци,с.Дивеци,с.Мрахори, с.Прахали,с.Пецовци,с.Поповци, с.Продановци,с.Рачевци,с.Чавеи, с.Янковци 09.06.2023 г. и30.06.2023 г.
 КМ. ЯВОРЕЦ с.Яворец 13.06.2023 г. и27.06.2023 г.
 КМ. АРМЕНИ с.Армените, с.Петровци 07.07.2023 г.
 КМ. БАЛАНИс.Баланите,с.Богданчовци,с.Генчовци,с.Костадините,с.Тодоровци,с.Фърговци 14.07.2023 г.
 КМ. БОРИКИс.Борики,с.Малини,с.Стефаново,с.Стойковци,с.Източник 14.07.2023 г.
 КМ. ВРАНИЛОВЦИ с.Враниловци 07.07.2023 г.
 КМ. ДОНИНОс.Донино,с.Ангелов,с.Балиновци,с.Брънеците,с.Иванковци,с.Копчелиите,с.Овощарци,с.Орловци,с.Спасовци  21.06.2023 г.
 КМ. ДРАГАНОВЦИ с.Драгановци, с.Драгиевци 27.06.2023 г.
 КМ.ДУМНИЦИс.Гайтаните, с.Думници, с.Киевци,с.Рязковци 21.06.2023 г. 
 КМ. ЖЪЛТЕШс.Драганчета, с.Жълтеш,с.Торбалъжите, с.Ясените 21.07.2023 г. 
 КМ. ЗДРАВКОВЕЦ с.Влайчовци, с.Живко, с.Здравковец 01.08.2023 г. 
 КМ.ЗЕЛЕНО ДЪРВОс.Баевци, с.Горнова могила,с.Зелено дърво, с.Малуша, с.Руйчовци,с.Стоманеците, с. Чукилите 25.07.2023 г.
 КМ. ЗЛАТЕВЦИ с.Златевци, с. Лоза, с. Милковци 07.07.2023 г.
  КМ. КМЕТОВЦИс.Беломъжите, с.Боженците, с.Болтатас.Влаховци, с. Вълков дол, с.Калчовцис.Кметовци, с. Редешковци,с.Семерджиите, с.Съботковци,с.Трапесковци, с.Харачерите,с.Цвятковци, с.Черневци  28.07.2023 г.
 КМ. КОЗИ РОГ с.Бялково,с.Кози рог, с.Парчовци, с.Сейковци, с.Спанци, с.Шипчените 01.08.2023 г.
 КМ. ЛЕСИЧАРКАс.Велковци, с.Драгомани, с.Игликас.Карали, с.Кметчета,с.Колишовци, с.Костенковцис.Лесичарка, с.Раховци 28.07.2023 г.
 КМ. ГЕРГИНИс. Гарван, с. Гергини, с. Николчовци,с. Пейовци 04.08.2023 г.
 КМ. ГРЪБЛЕВЦИс.Банковци, с.Бекриите, с.Бобевци, с. Ветрово, с. Гайкини, с. Гръблевци, с. Иванилис. Свинарски дол, с. Седянковци, с. Солари,с. Читаковци, с. Солари 08.08.2023 г.
 КМ. ГЪБЕНЕ с. Борското, с. Гъбене, с. Камещица 11.08.2023 г.
 КМ. ДЕБЕЛ ДЯЛ с. Дебел дял 11.08.2023 г.
 КМ. КАМЕЩИЦА с. Камещица 11.08.2023 г.
 КМ. МИЧКОВЦИс. Джумриите, с. Междени, с. Мичковцис. Попари, с. Старилковци, с. Узуните 08.08.2023 г.
 КМ. МУЗГА с. Музга 11.08.203 г.
 КМ. НОВАКОВЦИ с. Новаковци 04.08.2023 г.
 КМ. РАЙНОВЦИ с. Михайловци, с. Райновци 04.08.2023 г.
 КМ. СТОЕВЦИ с. Стоевци 04.08.2023 г.
 КМ. ТРЪНИТО с.Трънито, с.Бойновци,с.Врабците,с. Геновци, с. Мечковица, с. Моровеците, с. Пъртевци 11.08.2023 г.
 КМ.ЧАРКОВО с. Бойчета, с. Езерото, с. Поток, с. Чарково, с. Червена локва 14.07.2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Стартира кампания в детските градини за безопасност на движението

Published

on

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата стартира кампания в детските градини. Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси.

Организатор бе Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“

Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова.

Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.

Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112.

Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП.

Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина. В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.

Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  

В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.

Зареди още

Новини

Дряново се нуждае от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

Published

on

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства. Това бе темата на срещата между кмета на община Дряново Трифон Панчев, областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение.

Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово – инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следващият наложителен проблем за решаване.

Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

Зареди още

Новини

И новият областен в търсене на решение за проблемното кръстовище край Враниловци

Published

on

Областният управител Мария Башева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и до председателя на управителния съвет на Агенция„ Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с невралгичния участък при разклона за Враниловци.

В него се настоява за проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището.

„Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“

В писмото още се настоява „да разпоредите проектиране и изграждане на трета лента в този участък, която би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място. В допълнение Ви информирам за назряло голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева проведе и среща с директора на Областното пътно управление инж. Деян Георгиев, като настоя за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци.

Директорът на ОПУ информира, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи – електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Припомняме, че началото беше сложено още през май месец 2022 година, когато са проведени редица срещи, извършено бе преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището, с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция и въвеждане на трета лента за ляво завиващи.

Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори /гъвкави ограничители/ и маркировка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица