Свържи се с нас

Новини

Серия от нарушения откри екоминистерството в ТЕЦ Габрово

Експертите на МОСВ бяха изпратени на извънредна проверка след сигнал на депутата Явор
Божанков.

Published

on

Експерти на Министерството на околната среда и водите са изпратени на извънредна проверка в габровския ТЕЦ. Това съобщи министър Росица Карамфилова по време на парламентарния контрол в петък. Спешната инспекция започнала на 15 май след въпрос на габровския депутат от “ПП-ДБ” Явор Божанков.

Пред народните представители той огласи питането на габровци, според които чистотата на въздуха в града е силно застрашена заради отпадъците на ТЕЦ-а, складирани на територията му.

Проверка на РИОСВ – Велико Търново през 2022 г. установява, че в клетката за временно съхранение на отпадъци има 2000 тона пепелина. Издадено е предписание те да бъдат извозени и предадени за следващо третиране най-късно до 30.04.2023.

“Отпадъците не се извозват и към днешна дата. Складирането им тук не е инцидентно, а трайна практика на топлофикационното дружество, категорични са хората”. Това заяви Явор Божанков в залата на НС и изказа опасенията на жителите на града, че не само въздуха, но и почвите, и близката река вече са замърсени.

От отговора на министър Карамфилова стана ясно, че притесненията на габровци са съвсем основателни, коментира Божанков. Експертите установили, че инсталацията, работеща на въглища, е спряна още през март след серия от аварии и санкция на РИОСВ – Велико Търново, обяви министър Карамфилова.

Складираните на територията на “Топлофикация Габрово” ЕАД въглища обаче не се съхраняват правилно и част от тях са се самозапалили и тлеят, а във въздуха се разнася специфична миризма.

Отпадните води на ТЕЦ-а също не се обработват според разрешената технология на производство и нормативната база. Сместа от вода и отпадъчни продукти неправомерно се отклонява към шахта на градската канализация на Габрово.

В нарушение е и съхранението на отпадната пепелина, която вече е запълнила предназначената за това клетка в района на ТЕЦ-а. Експертите на МОСВ установили, че дружеството има договор с депо на “Брикел” за предаване на отпадъка, но нито тон не е напуснал Габрово през последните 3 години. Вместо това част от пепелината била преместена в празен терен в съседство с ТЕЦ-а, където вече има над 3000 тона.

Представители на ЕАД-то не успели да предоставят на проверяващите нито документи за собственост върху терена, нито разрешително за съхранение на отпадъци в него. Явор Божанков благодари на министъра за бързата реакция с назначените проверки и санкциите, наложени от РИОСВ Велико Търново.

“Очакваме резултатите от пробите за чистотата на въздуха, почвите и водите”, завърши габровският депутат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Градско състезание по плуване се проведе в ПМГ – Габрово

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ “ Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се проведе градско състезание по плуване за всички възрасти. С широко отворени врати и празнична обстановка спортното съоръжение посрещна публиката и 40 плувци, заявили желание за участие в надпреварата.

Спортното мероприятие бе организирано и финансирано от СКППС „Синкевица“ – гр.Габрово и ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев“. Спортната проява протече при много добра организация.

Състезателите бяха разпределени по пол в 5 възрастови групи. За някои от децата това бе първо състезание по плуване. В група А ( род. 2015 – 2016 год.) под овациите на публиката в дисциплината 25 м свободен стил стартираха най-малките участници. При момичетата златното отличие стана притежание на Милена Тодорова, а нейни подгласнички за разпределение на медалите останаха Никол Василева и Лора Налбантова. При момчетата първи финишира Християн Илиев, а след него бе Стефан Христов.

Вълнуващи бяха и стартовете в група В ( род. 2013 – 2014 год.). В същата дисциплина при момичетата, след отлично плуване, категорично победи Катерина Христова. Мая Цветкова заслужи сребърен медал, а бронзовото отличие зарадва Александра Петкова. При момчетата първото място в силна конкуренция заслужи Ивайло Пенчев, следван от Камен Каменов и Кристиян Белев.

За останалите групи в състезателната програма бе предвидена дисциплината 50 м свободен стил. Състезанието продължи много оспорвано и в група С ( род. 2011 – 2012 год.) При момичетата, с много добро плуване и постижение победи, Анна Христова в конкуренцията на Михаела Александрова, която заслужено се окичи със сребърен медал, а Тея Христова отнесе бронзовото отличие.

Оспорвано бяха разпределени отличията при момчетата от същата група. Първи финишира Кристиян Кънев в конкуренцията Теодор Налбантов и Явор Вълчев.

С отлично плуване при девойките в група D ( род. 2009 – 2010 г.) очаквано победи Яна Петкова в конкуренцията на Магдалена Войнова.

При юношите, с много силно плуване и най-добър личен резултат, заслужено победи Момчил Баев. Притежател на сребърното отличие стана Виктор Вълчев, а Борис Фичев стана бронзов медалист.

Много оспорвано протече плуването за разпределението на медалите при юношите от група Е ( род. 2008 г. и преди това). Със стойностни постижения Александър Кунев и Георги Пенчев спечелиха съответно златното и сребърно отличие, а бронза заслужи Христо Илиев.

При девойките с много добро плуване победи Теодора Христова. Състезателите бяха наградени с удоволствие от представители на семействата на победителите.

Първите трима от възрастова група и пол получиха медали, а всички състезатели бяха наградени с грамота и нещо друго. Състезанието остави положителни емоции на всички присъстващи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Завърши укрепването на свлачището на пътя между Севлиево и Велико Търново

Published

on

С издаване на разрешение за ползване завърши укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път I-4 Микре – Севлиево – Велико Търново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Инвестицията е за над 2,8 млн. лева.

На ремонтираната отсечка е възстановена пътната настилка и е спряно разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизирането на откоса от високото ниво на река Росица и не доброто отводняване на пътя.

На обекта са изградени две силови укрепителни пилотни системи, а отводняването е възстановено чрез нови окопи и дренажна система. Участъкът е с нова настилка, хоризонтална маркировка и ограничителни системи, с които се повишава безопасността на движение.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „СЕЛВИОВО 2020“, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ПСТ София“ ЕООД. Договорът им е на стойност 2 762 698.5 лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен на „СНИК“ ЕООД – 79 560 лв. с ДДС. Авторският надзор е на ДЗЗД „Геотехника-Пътпроект 2000“ и е за 2 400 лв. с ДДС. Обектът се реализира по проект „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа – Фаза 2“ по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., по който ще бъдат възстановени общо 5 обекта. Общата стойност на проекта е 17 815 006,80 лв. с ДДС.

Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лв. с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разследват смъртта на мъж, починал след нанесен му побой

Published

on

Досъдебното производство е започнало с разпит на свидетел – полицейски служител от РУ на МВР-Севлиево за престъпление по чл.124 ал.1 от НК. То се води за това, че на 28 май е причинена по непредпазливост смъртта на мъж от село Дамяново, настъпила в МБАЛ “Д-р Стойчо Христов“ ЕООД – Севлиево, вследствие на умишлено нанесена му на 12 май телесна повреда в имот в същото населено място.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза за причините за смъртта и наличието на причинно-следствена връзка между нанесената телесна повреда и настъпилата по-късно смърт.

Установено е до момента, че пострадалият бил прегледен от представител на Спешна медицинска помощ в горепосоченото здравно заведение непосредствено след нанесеното телесно увреждане.

В тази връзка е изискана медицинска документация и са разпитани свидетели. Предстои приобщаване на видеофайлове от записи и назначаване на техническа експертиза по отношение на тях.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица