Новини
Психологът Габриела Гатева анализира резултатите от анкетата за стреса на работното място

Психологически анализ на резултатите от анкетно проучване
на Регионален съвет на КНСБ – Габрово за проявите
на стреса на работното място.
Проблемът за стреса се разглежда като основен фактор в живота на хората, който е определящ за тяхното усещане за благополучие и щастие. Когато става дума за работното място факторът стрес има негативно влияние върху работоспособността, степента на мотивираност, резултатност и ангажираност с целите на работния процес.
Стресът като термин е неврофизиологична реакция на организма на физически, психични и др. дразнители от средата – бива положителен и отрицателен (стрес и дистрес). Обикновено се приема като негативно явление.
Вследствие на съпровождащите го неприятни преживявания и емоции организмът реагира с промяна на физиологичните показатели – учестен пулс, повишено кръвно налягане и т.н.
Когато се анализират резултатите на изследването се има предвид това, че анкетираните, в зависимост от своя пол, възраст, образование, сфера на дейност и т.н. възприемат по различен начин подадената информация и съответно отговарят на въпросите съобразно своите субективни нагласи.
Особеностите от гледна точка на полови, културални, възрастови и др. различия, социална роля в съчетание със служебно положение, изпълнявана длъжност и отговорности са определящи за това как човек преживява и осмисля мястото си в служебен план.
Това се отразява на неговите взаимодействия в колектива, то се формира от приоритетите му, отношението и значимостта на работния процес в собствените му представи.
Важен аспект при изследването също така е и способността на анкетираните да оценяват сами себе си и доколко субективната им преценка е коректна и адекватна на реалните им преживявания, тоест степента на социална желателност и конформизъм.
Наличието на отговори, съдържащи хумор, насмешливо несериозно отношение показва един специфичен аспект в поведението и цялостната нагласа към проблемите от психично естество. Темата за психичното здраве все още е табу, психичните разстройства в съзнанието на хората стоят скрити и дори отхвърлени като срамни и стигматизиращи.
Това се дължи на недостатъчно развитата здравна култура на хората, както и на отхвърлянето на психичното като съществен фактор, оказващ влияние върху здравето и благосъстоянието. Дори при анонимното проучване има един такъв момент, при който участникът съзнателно или не се самонаблюдава и коригира в отговорите, които дава.
Причините са многопластови и се коренят във възпитание, заучени модели от детството и личностова структура. Друг съществен момент, особено когато се касае за прояви на тормоз и насилие на работното място е способността човек да разпознава тези прояви и съответно склонността да неглижира и толерира неприемливо поведение спрямо себе си. Много голяма част от хората се стремят да отговорят на обществените изисквания, често с цената на личния си комфорт – това се наблюдава в поведението на жените в по-голяма степен, както и това, че те поставят грижата за другите на първо място.
Големият процент жени, които са попълнили анкетата дава една определена рамка на изследването. Това е определящо за анализа и дава отговор за тенденциите, които са характерни за жените в ежедневието им.
На въпроса за това на кой аспект влияе отрицателно работата преобладаващите отговори са в полета – лично време, съвместяване лично и служебно време. Това е именно проблемната област, тъй като най често жените са тези, които са ангажирани с домакинството и грижата за децата и този факт не се променя, независимо от служебното им положение.
Основни стресови фактори на работното място според анкетираните са свързани с характера на работата (обем, изисквания) и с взаимоотношенията с колеги и работодател.
Като цяло анкетираните смятат, че липсват агресивни и негативни прояви на работното място, но обръщат особено внимание върху проявите на обезценяващо и унижаващо отношение, както и тормозът по-скоро във вербалната му форма, отколкото като физическа.
На въпроса относно дискриминационни прояви най-голям процент дават отговор, че не се чувстват дискриминирани. По останалите показатели има различни проценти по пол, възраст и т.н. Този категоричен отговор би могъл да говори за две неща – или субективно те наистина не се усещат дискриминирани или не могат да разпознаят това в отношението към себе си.
Моделите на приемане и уважение на различията се усвояват в семейната среда. Ако съществуват негативни тенденции те се повтарят и затвърждават. Така голяма част от хората приемат определено отношение, хумор и обезценяване и по силата на масовостта то бива налагано и толерирано на принципа „Така правят всички”.
Автор: Габриела Гатева,
психолог и сътрудник към Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
Новини
Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!
Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.
Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.
На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.
Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.
Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.
На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.
До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.
Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.
От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).
През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.
Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Новини
Виктор Меразов е Спортист на Габрово за 2025 година

Завоювалият златото при младежите до 21 години от първенството на планетата на Световната киокушин федерация в Саудитска Арабия Виктор Меразов е №1 в класацията „Спортист на Габрово“ за 2025 година. Той получи отличието си кмета на Община Габрово Таня Христова на стилна церемония, който се проведе в зала „Възраждане“. Новината съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.
Специален гост на събитието беше световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов – създател на фондация, която подкрепя талантливите деца на България. Неговото присъствие бе вдъхновяващо послание към всички млади таланти, че пътят към върха започва от вярата в собствените сили.

Изборът на Виктор Меразов за „Спортист №1 на Габрово“ е напълно заслужен. Габровският талант изпраща една много силна година. Той беше и осминафиналист при мъжете на Световното първенство на Международната федерация по карате (IFK) в Лайпциг, Германия и бронзов медалист от Световната купа за младежи в Камчия. Стана държавен шампион за мъже и бе определен за най-добър състезател в мъжкия профил от Българската карате киокушин федерация за 2025-та година. Награден бе и на ежегодната тържествена церемония „Спортист на годината на НСА“, като в тази класация зае второто място.
Цялата статия за Спортист на Габрово за 2025 година, както и кои останаха негови подгласници можете да прочетете оттук.


Крими
Пиян водач без книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево

Пиян водач без шофьорска книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево. Трагичният инцидент е станал снощи, около 20:46 часа, на пътя между село Богатово и Севлиево.
На място изпратеният полицейски екип, установил, че 32-годишен мъж, управлявайки лек автомобил „Опел Астра“ в посока към Севлиево, предприел маневра „изпреварване“, загубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в крайпътно дърво.
В резултат на удара починал 49-годишен мъж, пътувал на задната седалка на автомобила. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 2,74 промила. Същият е дал кръвна проба за химически анализ.
При извършената справка в информационните масиви на МВР било установено, че водачът е и неправоспособен. 32-годишният мъж бил настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, в хирургично отделение, без опасност за живота.
Две жени – на 32 и 35 години, пътували в автомобила, също прегледани от медицински екип, след което били освободени без установени наранявания.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата по него продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

-
Кримипреди 7 дниОткриха марихуана, екстази и пико в дома на 34-годишен габровец
-
Кримипреди 5 дниЗадържаха жена, откраднала 12 000 лева от съсед. Парите заровила в гората
-
Кримипреди 6 дниТъмни облаци надвиснаха над друсания и без книжка, катастрофирал при гонка с полицията
-
Кримипреди 5 дниПолицията хвана над кило марихуана
-
Кримипреди 2 дниПиян водач без книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево
-
Новинипреди 7 дниДесислава от Габрово представя България в международен Лайънс конкурс
-
Новинипреди 7 дниНов ръководител в Статистиката: Ивета Иванова наследява Георги Цветков
-
Новинипреди 6 дниПрерязаха лентата на обновената сграда на пожарната в Габрово






