Свържи се с нас

Култура

Отличават победителите в „Събитие на годината в областта на културата“

Published

on

За девета поредна година Народно читалище „Будителите – 2017“ ще отличи победителите в конкурса „Събитие на годината в областта на културата“. Двадесет и едно предложения са подадени в рамките на кампанията, която започна през януари.

Фестивали, театрални спектакли, изложби и концерти на професионалисти и любители, книжни издания, стигнали до своите читатели през изминалата 2022-а са сред номинираните в годишната класация, в която попадат мащабни и камерни прояви.

Техни организатори са местни културни институции и артистични общности. Подкрепата си за тях изразиха зрителите, гласували онлайн и на хартия. Жури, в чийто състав влизат представители на организаторите, на партньорите и миналогодишните победители, също избра своя фаворит.

Вотът на зрителите и предпочитанията на журито ще определят носителя на голямата награда от конкурса „Събитие на годината в областта на културата – Габрово’22”. Победителят ще бъде отличен на тържествена церемония на 30 март от 18.00 часа в библиотеката на Техническия университет и ще получи плакет и парична премия.

В четвъртък читалище „Будителите – 2017“ ще връчи и награда за съвременен будител. Това признание за трета поредна година ще отиде при личност или екип от местната общност, дал от себе си в полза на другите, изпълнил дните ни със смисъл, посочват организаторите на конкурса, чийто усилия са насочени към това да привлекат вниманието ни към събитията и хората, с които мерим духовния си ръст.

Тържествената церемония по традиция съпътстват изпълненията на обичани артисти и този път публиката ще чуе цигуларката Даниела Данис в дует с номинираната в конкурса Мирела Валявичарска – пиано.

Програмата ще предложи и нещо дивно, както пеят „Щурците“ и в забързания ритъм на тангото ще влязат танцьорите от Клуб “Ритмика” към Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861”.

Победителят в последния конкурс за културно събитие на 2022-а ще бъде обявен на 30 март и ще се присъедини към досегашните носители на голямата награда в конкурса: „Узана поляна фест“, организиран от Община Габрово (2021 г.); изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“ на Държавен архив – Габрово (2020 г.); VIII издание на магична среща „Златна котка“ с гласовете на публиката и изложбата на Дома на хумора „Нонумент“, отличена от журито (2019 г.); Дни на камерната музика (2018 г.); проектът на Радослав Първанов „Аз съм Българка!“ (2017 г.); документалният филм за Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв“ на Емил Михов, Милен Василев и Красимира Христова (2016 г.); изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ „Христо Смирненски 1949“ (2015 г.); танцовият спектакъл „В нощта срещу Еньовден“ на Сдружение „Фабриката“ и танцов ансамбъл „Сивек“ (2014 г.).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица