Свържи се с нас

Новини

Петър Петров: Аз искам да остана!

Published

on

Младият фермер вярва, че управлението на Продължаваме Промяната и Демократична България ще превърне туризма в стратегически сектор за развитие на регионите.

Той е на 31 години. Отглежда 40 крави, още толкова овце, има малка мандра и семейна къща за гости. Това, на пръв поглед, е цялата биография на 3-я в листата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в Габровска област. Зад това, обаче, се крие много упорит труд, ежедневна битка за оцеляване и 16-часов работен ден.

Петър станал собственик на фермата в село Съботковци едва навършил пълнолетие. Още няколко години му трябвали, за да събере пари и да я възстанови. Затова работил в чужбина и междувременно се дипломирал като зооинженер. Върнал се и започнал животно по животно, декар по декар и машина по машина да възстановява мечтата на прадядо си.

Днес произвежда екологично чисти млечни продукти. Участва във фермерски пазари, зарежда и много магазини в страната. Оригиналните му рецепти са търсени, пазар има, но не му достига стоката. Защото няма работници. Така Петър Петров изпитва на гърба си тежкия демографски проблем в Габровско. Както и последиците от лошата държавна политика по отношение на млекопроизводителите. „Ферми ще фалират, докато не бъде взето решение за субсидиране на база реализирана продукция. Да се плаща не на брой животни, а на произведени литри мляко“, настоява младият фермер, който е областен координатор на „Продължаваме Промяната“ в Габровска област.

Малките фермери в България започват от нулата, от първоначалното натрупване на капитала, което „изяжда“ всяка печалба. Фуражът вече е на цена 80-90 ст. За килограм, а непрекъснато трябва да се изграждат нови помещения за животните и да се купуват машини…

Къщата за гости, която Петър управлява заедно с родителите си и съпругата си, е в реставрираната сграда на старото училище в село Съботковци. Затова вярва, че туризмът наистина ще се превърне в стратегически сектор за развитие на регионите, както предвижда програмата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

„Туристическата индустрия формира 12% от БВП на България. В Габровско туризмът може да даде хляб на много семейства. Младите предприемачи в сферата на туризма и производството на екологични храни могат да спасят областта от демографския колапс.

Това са три факта, които звучат толкова просто и логично, че недоумявам как така туризмът все е недолюбваното дете на управляващите в България. И на национално, и на местно ниво.

Администрацията бавно и полека извива ръцете на малкия и среден бизнес, дръзнал да развива туризъм в България.

У нас работещите на светло са смазани от регулации, бюрокрация и всякакъв вид такси. А нелегалните си работят необезпокоявани с години.

Искам да отстоявам интересите на младите хора и да им помагам да развият стопанската си инициатива. Много мои приятели заминаха, защото не виждат своето място тук. Аз искам да остана“, категоричен е Петър Петров.

За него можете да гласувате с преференция 103 в листата на „ПП-ДБ“, която е с номер 12 в бюлетината.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица