Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: В името на България, са нужни компромиси за съставяне на правителство

Published

on

Случи се да говорим в навечерието на Благовещение. Ще чуем ли след тези поредни избори благата вест в политиката – редовно, устойчиво и успешно за страната правителство?

Никой не чака блага вест от политиците, за съжаление. Политиката е конфликтна територия, но в последно време се превърна само в един непрекъснат генератор на скандали. Излизат едни кандидати, с претенция да представляват хората, а почти единственото, което правят, е да се карат помежду си, от което не виждам особена полза. Да, трябва да има критика, трябва да има укор, особено когато е заслужено, но политиката трябва да произвежда резултати в полза на хората. Да, много е важно да има правителство. Преди деляхме правителствата на добри и лоши, сега единствената цел е да има правителство. Надявам се, освен да има, да е добро.

Компромис ли е нужен, за да имаме правителство? Кой трябва да направи компромис, за да излезе страната от омагьосания кръг на предсрочни избори?
– Безспорно трябва да се направи компромис и то от всички, защото ние колективно пропаднахме в ямите, които изкопахме помежду си. Естествено, компромисът не може да е безкраен, защото когато правиш безкрайни компромиси, самият ти се превръщаш в компромис. Компромис трябва да се направи от всички, но по никакъв начин не говоря за това всички да плеснем с ръце и да се прегърнем. От това по-лошо няма, защото когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Но правителство, което да почива на солидна политическа логика, сходство в цели, в приоритети, дори с цената на компромиси, не само може, но трябва да се състави.

Ако знаехте, че избирателите на различните партии биха ви простили коалиции помежду ви, които към момента се считат за недопустими, бихте ли се коалирали и управлявали съвместно?
– Цената на компромиса днес е толкова висока, че той едва ли ще бъде разбран от всички. Всякакъв тип коалиционно управление ще носи политически щети на всеки, който влезе в него, но това е цената, която трябва да бъде платена, за да може България да има правителство. В политиката нерядко се налага да избираш между различни приоритети, най-високият приоритет трябва да бъде България.

По-трудно, по-лошо и по-скъпо се живее в България напоследък, какъв е изходът, вие какво предлагате?
– Освен инфлацията, има и други опасности – затъване на България в дългове, високи дефицити, които още не ги усещаме. Освен ясни мерки, икономически издържани, това, което е необходимо, е съгласие. Няма как трудни решения да бъдат вземани само от една партия, дори да са икономически правилни. Ако по отношение на инфлацията, основната мярка беше компенсиране на високите цени на енергоносителите, която за съжаление се появи късно и дава ефект чак сега, по-трудни ще са мерките са свиване на бюджетните дефицити и намаляване на темповете на трупане на дълг. Тук вълшебно решение няма, но давам ви пример – държавата за период от две или три години би могла да продължи да инвестира много в модернизация на страната, в публична инфраструктура, в пътища, железници, образование, здравеопазване, социална сфера, използвайки всички възможности на средствата от Европейския съюз. За щастие … в нещастието, въпреки факта, че сме закъснели с близо две години имаме шанс за две години да инвестираме средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, наред с изтичащия стар програмен период и започващия нов, което няма да позволи на фирмите, общините и хората да усетят, че има недостиг на финансиране.

Не управлявате в момента, но като опитен политик ви питам – как се стигна до тази спекула с цените в България и какво може да се направи, за да спре обедняването на българите?
– Когато пазарът се разтресе, когато избухнат цените, минава много време преди да се успокои отново. Далеч съм от мисълта да твърдя, че имаме чиста и брилянтна конкуренция. Със сигурност има изкривяване на пазара и е въпрос на това държавните органи да разберат кои са тези несъвършенства и да ги отстранят. Несъвършенства на пазара се лекуват с още конкуренция. В една пазарна икономика държавата нито може, нито трябва да каже колко е цената, защото ако се намеси по подобен неадекватен начин, както се е случвало в годините назад, се е стигало до дефицити на стоки. Но, давам пример – има куп възможности производителят да стига пряко до потребителя – организиране на фермерски пазари, на които производители да продават продукцията, без посредници, което, ако се случи в големи мащаби, ще позволи да има конкуренция, от там и по- добри цени. Не е една мярката, възможните мерки са много и те са ангажимент на държавата. Потребителят не може да бъде винен, а и би било срамно след 30 години да казваме отново „За Бога, братя, не купувайте!”.

Дойдат ли избори и политиците заговарят за тунела под Шипка, казват габровци, но не мога да не ви попитам – проведен конкурс за изпълнител, сключен договор, защо продължава да се бави, имате ли информация?
– Този проект исторически се движи трудно, дано не е на инат. Още при първия кабинет на Борисов успяхме да отключим процедурите, свързани с обходния път. После имаше закъснение през 2013-2014, при управлението на кабинета „Орешарски”. Въпреки всички трудности първа фаза от проекта беше завършена. Защо се бави тунелът е хубав въпрос, при условие, че има осигурено финансиране, има сключен договор. Въпросът е с политическа воля да започне да се изпълнява, защото това е проект, от който има нужда цяла България, бих казал цяла Европа. Време е да бъде завършен и да започнем да мислим за други смели проекти, не да коментираме само този.

Каква е мечтата ви за Габрово?
– След разговора за пътя, за обхода, за тунела, който би отворил Габрово към Европа, интересът към региона предполага изграждането на нова индустриална зона като добавка към тези, които вече има и в Габрово, и в Севлиево. Имаме достатъчно добри терени между двата града, в близост до пътя. Такава зона трябва да бъде проектирана, да бъде изградена цялата съпътстваща инфраструктура и съм убеден, че това ще позволи, когато някой иска да построи нова индустриална мощност, това да се случи по най-бързия начин. Това са нови работни места, още икономически възможности за двата града и това трябва да се случи.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“ във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 2 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица