Свържи се с нас

Новини

БСП подготви дефиницията за „енергийна бедност“

Published

on

Министерството на социалната политика под ръководството на БСП е подготвило дефиниция за „енергийна бедност“ в миналия мандат и я е изпратило в енергийното министерство, където работата по нея е забавена. Няма обща дефиниция в Европа. Всеки сам си я определя, тя трябва да отговаря на европейските практики в сферата на социалното подпомагане и да се гласува от Народното събрание, за да се обхванат повече нуждаещи се. Това за съжаление не е направено и трябва да стане основна задача на политиците след изборите. БСП вече е предложила основата. Това стана ясно от участието на Драгомир Стойнев, енергиен министър в периода 2013-2014 г. и водач на листата на „БСП за България“ в Габровско в предизборен дебат в bTV тази сутрин с представители на Продължаваме промяната и ГЕРБ.

Истинската промяна, проведена от предишното редовно правителство, в което БСП участваше, бе именно в социалната сфера според Стойнев. Той посочи, че в ресора на БСП – социалната сфера се е провела най-агресивната политика за повишаване на доходите и подкрепата за българските семейства.

„Когато БСП е в управление в енергетиката винаги е имало спокойствие“, каза още Стойнев.

Енергийната бедност ще продължи да е основна тема за социалистите заедно с продължаване на политиката на компенсации за бизнеса заради цената на електроенергията.

Стойнев, който беше министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014 г. се опита да охлади страстите между представителите на ПП и ГЕРБ в дебата, според него „когато става въпрос за енергетика са необходими разум и професионализъм. Не трябва да с вземат мерки на парче, трябва да има дългосрочна стратегия с конкретни проекти, които да бъдат развивани.“

Хубаво е сегашното правителство да започне изработването на конкретна програма за подпомагане на бизнеса и домакинствата, тя да бъде съгласувана с Брюксел и когато дойде следващия редовен парламент, той да я гласува и финализира. Това бе съвета на Стойнев, за да не се изостава с мерките за подкрепа заради политическата криза.

Позицията на Драгомир Стойнев е, че България трябва да работи за увеличаване на свързаността си с европейските мрежи за доставки на газ и посочи работата по газовите връзки с Турция и Гърция като приоритетна. Стойнев предупреди, че ако не се работи с разум и консенсус в енергетиката, няма да има добри резултати.

Той изброи 4 стратегически проекта, подготвени от БСП и с осигурено финансиране, но провалени в следващи мандати – нефтопроводът „Бургас-Александруполис“, АЕЦ „Белене“, газопроводът „Южен поток“, изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ съвместно с „Уестингхаус“.

Според него, ако те се бяха случили България щеше да е енергийна сила в Европа и водещ фактор на Балканите. Всички щяха да се съобразяват с нашите политики, заяви още Драгомир Стойнев.

Снимка: bTV.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „БСП за България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП за България“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица