Свържи се с нас

Новини

Явор Божанков: Бедността е най-страшната форма на геноцид

Published

on

„Корупцията в България не е следствие. Тя е причина. Причина за това българският народ да е подложен на най-страшната форма на геноцид – бедността“. С тези думи Явор Божанков мотивира решението си да влезе в политиката преди 7 години и днес да е водач на листата на коалицията на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в Габровска област.

„Трябва да е ясна връзката между корупцията и лошата инфраструктура, между корупцията и некачественото здравеопазване, между корупцията и ниските заплати, мизерните пенсии. Ето един пример: финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов беше санкциониран по закона „Магнитски” за отклонени 600 млн. лева данъци. Вместо да бъде похарчен за нови детски болници, за ремонт на училища и в инфраструктура този огромен обществен ресурс най- вероятно е изтекъл към офшорки“, категоричен е 33-годишният юрист.

В интервю за в. „Банкер“ той допусна възможността арестът на строителния бос Велико Желев да е предупреждение към Бойко Борисов. „Очевидно е, че отвън натискът огромен – България най-после да проведена съдебната реформа, да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс. В едно много странно интервю Борисов каза, че е бил подведен за НПК и щял да го подкрепи. А на другия ден пък от прокуратурата обявиха, че това не е много добра идея. Тоест – по това направление вече има открит конфликт. И не е изключено  това да е своеобразно изпращане на сигнал към Борисов“, обясни Божанков. „Защото в крайна сметка на върха на цялата тази строителна пирамида и бутафория стоеше лично Борисов. Аз го помня как крачи пеш по Северната тангента – да я инспектира, както обичаше да казва. И или той е страшно некадърен, защото по време на инспекцията не е установил, че асфалтът го няма. Или, както се казва, е „инспектирал“ поредната схема, на върха на която са били тогава управляващите“, категоричен е 33-годишният юрист.

Според него по отношение на „Хемус“ има нещо още по-притеснително. „При проверките на министър Шишков бяха открити проблеми не само при износващия слой. Вероятно в основата има шлака, т.е. полагани са отпадъци. Това означава, че тази магистрала оттук нататък не подлежи на оправяне, независимо от това колко пъти ще я преасфалтираме и ще правим „ремонт на ремонта“. С две думи – щетите за държавния бюджет и за данъкоплатеца са огромни. Твърде дълго в България тази схема е публично известна и това води до два извода. Първо: мнозинството, което е в основата на днешните скандали, не трябва отново да управлява. Вторият, че съдебната реформа е неизбежна“, твърди Божанков.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица