Свържи се с нас

Новини

Към 1 ноември в ремонтираните училища парната инсталация ще функционира

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В пет училища на територията на Община Габрово се извършват строително – ремонтни дейности по проект „Създаване на съвременна образователна инфраструктура в Община Габрово, посредством прилагане на мерки за енергийна ефективност”. Само в три  от тях се подменя изцяло или частично отоплителната инсталация. Работи се усилено и има уверение от фирмите – изпълнители, че към началото на отоплителния сезон – 1 ноември, в учебните заведения парната инсталация ще функционира.

Информация по училищата:
ОУ „Ран Босилек” – извършват се СМР, съгласно проекта, като не се нарушава учебно – възпитателния процес, който е едносменен. До момента е извършен  демонтаж на стария котел, тръбната инсталация и старите  радиатори. Дограмата в учебните стаи не се подменя, тъй като е подменена преди това. Дограмата по коридорите вече частично е подменена. Извършва се топлоизолация на стените. Доставени са нови радиатори и котел. Извършен е монтаж на нова тръбна инсталация и тръбни разводки. Предстои монтаж на радиаторите и подвързване към тръбната мрежа и котела.

ОУ „Неофит Рилски”– в момента ремонт се извършва в западното крило на училището – предстенна обшивка, изолация отвътре и изграждане на нова отоплителна инсталация. Учениците провеждат учебни занятия в източното крило, на двусменен режим на обучение. До момента е изградена  тръбната мрежа на отоплителната инсталация във всички учебни стаи от западното крило и е извършена частично вътрешната изолация. Монтират се радиатори, подменя се дограмата на класните стаи и коридорите. В котелното помещение се довършва подвързване на тръбната мрежа към котела. Към 1 ноември западното крило ще бъде готово и отоплителната система ще работи само там. По този начин ще се осигурят условия за провеждане на учебните занятия.

ОУ „Христо Ботев” – СМР се извършват в старата сграда, учениците провеждат учебен процес в новата сграда. Демонтирана е старата отоплителна инсталация – радиатори, разводки, щрангове и старите съоръжения в котелното. Изграждането на новата отоплителна инсталация е на етап довършителни работи. Дограмата в момента се подменя и се полага топлоизолация. Към 1 ноември ремонтните дейности в този корпус ще приключат и ще се пусне парната инсталация. В момента обучението се осъществява на две смени.

ОУ „Иван Вазов” – СМР се извършват съобразно метеорологичните условия, като не се нарушава учебния процес, който се осъществява при едносменен режим. Отоплението е локално и няма проблем с функционирането на отоплителната система. Извършва се топлоизолация на стените и подмяна на дограмата. Учебно- възпитателният процес не се нарушава от СМР.

СОУ „Отец Паисий” – СМР се извършват съобразно метеорологичните условия, като не се нарушава учебния процес, който се осъществява при едносменен режим. Отоплението е на ТЕЦ. Все още в Габрово няма топлоподаване до абонатите. От Топлофикация – Габрово уверяват, че през следващата седмица ще започне топлоподаване към детските градини и училищата.

2 коментара

2 Comments

 1. BaHko

  21.10.2011 at 23:23

  а не трябваше ли до 1 септември?!
  какво са правили цяло лято?

 2. Красимир

  22.10.2011 at 16:17

  напълно съм съгласен с тебе Ванко.
  какво са прави през тия месеци, че се налага децата ни сега да мръзнат.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Оправдаха габровеца, опитал да заколи брат си

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер състав на Окръжен съд – Габрово оправда мъж от Габрово по обвинение за опит за умишлено убийство.

Съдът призна подсъдимия, с инициали В.Г., за невинен в това на 26 юли миналата година, около 3.30 часа, в апартамент на бул. „Могильов“ в Габрово, да е направил опит умишлено да умъртви брат си, като го ударил с нож, причинявайки му прободно-порезна рана в областта на шията, довела до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, което е можело да доведе до бърза смърт на пострадалия.

С оглед събраните по делото доказателства съдът оправда В.Г. по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.115 във вр. с чл.18 ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Окончателно: Условни присъди по делото за смъртта на Деси и бебето!

Published

on

Влезе в сила присъдата по наказателно дело от общ характер № 119 от 2017 г., с която двама лекари от „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово са осъдени за причинена смърт на родилка Десислава и на новородено бебе, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

На 11 януари 2019 година, състав на Окръжен съд – Габрово призна Д.А. и С.К. за виновни в това, че през септември 2013 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – упражняване на лекарска професия, нарушили Правила за добра медицинска практика, инкорпорирани в Медицински стандарт по „Акушерство и гинекология”, утвърден с действащата към този момент Наредба № 32 от 30.12.2008 г. във връзка с чл.80 от Закона за здравето, както и разпоредби от Правилника за устройство, дейност и вътрешен ред на АГ отделение, и с действията си, при независимо съпричиняване, по непредпазливост причинили смъртта на новородено бебе и на майката на детето, починала по-късно в болница в Плевен.

За извършеното престъпление съдът определи на подсъдимите условни наказания от по 3 години лишаване от свобода, с изпитателен срок от 5 години. Двамата бяха лишени и от право да упражняват лекарска професия за срок от по 3 години.

Със същата присъда Окръжен съд – Габрово оправда подсъдимите по част от посочените от обвинението нарушения на Медицинския стандарт и на нормативни актове, регламентиращи дейността им, като прие, че те не са в пряка причинна връзка с настъпилата смърт на родилката и новороденото.

След протест на прокуратурата и жалби от частните обвинители и от подсъдимите, делото бе разгледано от Апелативен съд – Велико Търново. С решение от 19 декември 2019 г. възззивният съд потвърди първоинстанционната присъда отчасти, като оправда двамата подсъдими по обвиненията за още няколко нарушения на Медицинския стандарт и правилниците за вътрешен ред в болницата и в АГ отделението.

Наред с това, апелативният съд преквалифицира извършеното от С.К. деяние в по-леко такова и намали размера на наложеното й наказание. След обжалване от страна на двамата подсъдими и на частните обвинители, окончателно по спора се произнeсе Върховният касационен съд.

С решение от 30 юли 2020 година ВКС потвърди акта на апелативния съд. Решението на Върховния съд не подлежи на обжалване, с което присъдата по наказателно дело от общ характер № 119/2017 г. по описа на Окръжен съд – Габрово влиза в законна сила.

Окончателните наказания, наложени на двамата подсъдими са: за Д.А. – 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 5 години, както и лишаване от право да упражнява лекарска професия за срок от 3 години; за С.К. – 2 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, както и лишаване от право да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Военното окръжие в Габрово отбелязва 70 години

Published

on

В началото на месец септември Военното окръжие в Габрово ще отбележи 70 години от създаването си.

Благодарствено писмо за съвместната работа, плакет и албум „140 години Военни окръжия“ подари началникът на Военно окръжие – Габрово подполковник Кристиян Гранджан на кмета на Габрово Таня Христова и нейните заместници.

Те са посветени на честването. Точната дата е 1 септември 1950 г., а годишнината ще бъде отбелязана тогава и с поднасяне на цветя на Паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 година, пред Консултативна поликлиника.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица