Свържи се с нас

Култура

Обсъдиха ремонта на сградата на Драматичния театър в Габрово

Published

on

Областният управител на Габрово Ралица Манолова проведе работна среща с проф. д.н. Венелин Терзиев, който е изпълнителен директор на „Реставрация“ ЕАД към Министерство на културата.

Обсъдени бяха възможностите за осъществяване и реализиране на съвместни проекти в областта на реставрационно-консервационните дейности, както и възможности за инструменти за финансиране на подобни дейности.

Обект на разговора бе подготовката на проектна документация за осъществяване на ремонтни и консервационно-реставрационни дейности на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, който се помещава в Народно читалище „Априлов-Палаузов“, което е една от първите читалищни организации в България, създадено в далечната 1861 година.

Друга акцент от срещата бе изпълнението на вече утвърдения и съгласуван проект с Министерство на културата на Националната Априловска гимназия, сграда – реликва за страната ни, която се нуждае от спешен ремонт, за да може учениците да се чувстват комфортно по време на образователния процес.

Бяха начертани конкретни съвместни дейности, които следва да се реализират в оперативен порядък в следващите няколко месеца при постигане на максимално ефективна координация между институциите.

„Приемам това като своя лична кауза и ще направя всичко възможно като областен управител да съдействам за намирането на начин това да се случи и процесът по реконструкция и реставрация да стартира, защото образованието и културата са в основата на всичко“, сподели областният управител Ралица Манолова, по повод проведената среща с проф. Терзиев и председателя на Областното представителство на Камарата на строителите в Габрово инж. Мария Башева.

„Това е поредна среща по темата след разговора ми със зам.-министъра на културата Весела Кондакова. Вярвам, че заедно ще намерим решение и подкрепа от страна на Министерство на културата“, убедена е Ралица Манолова и показателно за това е, че в рамките на тези две седмици казусът е във фокуса на компетентните институции.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица