Свържи се с нас

Новини

КЕВР установи: Парното в Габрово не спира умишлено, а заради аварии

Published

on

Честите прекъсвания и влошеното качество на топлоснабдяването на клиентите на „Топлофикация – Габрово“ от началото на отоплителния сезон са в резултат на настъпили аварии в генериращите мощности и топлопреносната мрежа. Непланираното спиране на тези мощности е довело до преустановяване на подаването на топлинна енергия към клиентите на дружеството.

Подобряване на качеството на топлоснабдяването може да се постигне чрез инвестиране в топлоизточника, обновяване на топлопреносната мрежа и подмяна на остарели абонатни станции.

Това са част от изводите в доклада от извършената извънредна проверка на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, който днес беше приет на заседание на КЕВР. Проверката по документи и на място беше разпоредена от председателя на Комисията във връзка с публикувани в медиите сигнали за лошо качество на топлоснабдяването.

Основен предмет на проверката беше изпълнението на лицензионните задължения на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, вкл. изясняване на причините за възникналите проблеми с качеството на топлофикационната услуга през периода 01.11.2022 г. – 20.01.2023 г.

За целта са изискани данни, техническа документация и информация за прекъсванията на топлоподаването, брой засегнати клиенти и постъпили жалби, абонатни станции с нарушено топлоснабдяване, информиране на клиентите и др.

В доклада на КЕВР е установено, че в бизнес плана на дружеството не са планирани инвестиции през 2022 г. и такива не са извършени. Като причина за това от „Топлофикация-Габрово“ е посочена липсата на финансови средства.

Не е инвестирано в топлоизточника на централата, което би довело до увеличаване на ефективността на производството на топлинна и електрическа енергия и намаляване на вероятността за аварии. Налице е сериозно неизпълнение на ремонтите на топлопреносната мрежа – само 29,5 % от планираните.

В резултат на настъпилите аварии в топлоизточника топлопреносната мрежа е останала недогрята, което е причината през периода 01.11.2022 г. – 20.01.2023 г. клиентите в гр. Габрово да не са получавали качествена топлофикационна услуга.

Друг основен фактор за честите прекъсвания на топлоподаването е недоброто състояние на топлопреносната мрежа. От регистрираните през целия период 21 прекъсвания на топлоснабдяването 16 са били в резултат на аварии по мрежата. Те са довели до спиране на топлоподаването на определени участъци, при което са били засегнати една част от потребителите.

Други 5 прекъсвания са поради повреди в топлоизточника, което е нарушило качеството на топлоснабдяването на всички клиенти.

Изводът на Комисията е, че необновената топлопреносна мрежа поставя под риск сигурността и непрекъснатостта на топлоснабдяването. За периода на проверката общият брой на подадените жалби, свързани с качеството на топлоснабдяването, е 12.

При всички 21 случая на прекъсвания поради аварийно спиране на преноса по мрежата или на генерирането на топлинна енергия, топлоподаването към клиентите е било възстановявано за период по-малък от 48 часа, което е в съответствие с изискванията за показателите за качество.

По тази причина „Топлофикация – Габрово“ ЕАД не е нарушило условията на издадената лицензия за дейността „пренос на топлинна енергия“. Независимо, че прекъсванията на топлоподаването са били за период по-малък от 48 часа, при което дружеството не е дължало изплащане на неустойка на клиентите си, „Топлофикация – Габрово“ ЕАД е предприела мерки за обезщетяване на всички потребители – с 20 % за м. декември и 30 % за м. януари.

Протоколът от проведеното заседание на КЕВР за резултатите от извънредната проверка на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД предстои да бъде публикуван на интернет страницата на регулатора, в рубрика „Протоколи от заседания“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Габровец се нуждае от помощ, за да живее!

Published

on

Много от вас го познават Даниел Петров – Пешев – за тези които не знаят той от декември е с цироза на черния дроб и положението е много, много сериозно. Одобрен е за трансплантация, но не може да бъде направена, защото белите кръвни телца изяждат червените и не може да бъде опериран, тъй като кръвта му няма да се съсири.

В момента всеки ден му се преливат по 2 специални банки, които струват 270 лева на ден или 8 хиляди лв на месец.

Пешев е теглил кредит, но той свършва, затова се обръща към всеки, който може да се включи с колкото може, за да бъде спасен.

След месец има контролен преглед и надеждите са да се подобри с банките, за да може да се стигне до операция или да се подобри от тях и да няма нужда от такава.

Прилагаме неговата банкова сметка и пейпал и снимката на лекарството, което му се прелива.

Пешев е от хората, които като научиш, че е в това положение, не можеш да повярваш как точно на такъв добър човек може да се случи.

Той се притеснява да иска пари, но лекарството му трябва за да живее.

Затова всеки, който има възможност и иска да помогне може да го направи като дари на: *Преводи към банка за:
Daniel Petrov
IBAN: BG45UNCR70001520485027
*Превод с Paypal: dannipetrov@gmail.com

Зареди още

Култура

Маратон на четенето на 2 до 23 април

Published

on

2 април – Международен ден на детската книга. 2-23 април – Национален Маратон на четенето – видеоматериали, презентации, литературни четения, витрини.

3 април

„Вълшебството на книжките” – четене на приказки в рими по повод Международния ден на детската книга. ДГ „Перуника”, 10:00 ч.

10 април

„Поезия в цветове” – творческо ателие за изработване на колаж с любими детски стихотворения. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

11 април

Монотипия“ – творческо ателие за рисуване с темперни бои. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

12 април

200 години от рождението на Александър Н. Островски (1823-1886) –  руски писател и драматург. Онлайн представяне на www.libgabrovo.com

„БуквАрт” – творческо ателие за оцветяване на букви от азбуката. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

13 април

 „Великденски зайчета” – творческо ателие за изработване на поздравителни картички. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

„За вас, деца любими” – повод 130 години от рождението на Елисавета Багряна (1893-1991) – поетеса и преводач, автор на книги за деца. Витрина в Заемна за възрастни и филиал 3, онлайн представяне на www.kids.libgabrovo.com  и www.libgabrovo.com  

19 април

Катя Зографова представя книгата си „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“.Читалня „Д-р Петър Цончев”.17.00 часа

21 април

„Здравей, Книгария” – четене на откъси от едноименната книга с автор Божидара Ангелова. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Флашмоб на открито, част от Националния маратон на четенето, посветен на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин (23 април 1923 – 4 юли 2004)– централен градски парк до библиотеката, 14.30 ч.

23 април. Световен ден на книгата и авторското право.„Неунищожимите „Люти чушки“ от Радой Ралин – извор на вечните житейски уроци“ – презентация www.libgabrovo.com Витрини в Заемна за възрастни, читалня „Д-р Петър Цончев“и във филиала.

100 години от рождението на Петър Исаев Ступел (27.04.1923 г. – 30.11.1997 г.) – български композитор. Онлайн представяне във Facebook и Youtube, витрина в централното фоайе.

25 април

Представяне на книгата „Малахитовата гора” на Мартин Иванов съвместно с ХГ „Христо Цокев” и институт „Либера”. ХГ „Христо Цокев“,17.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габровска фирма взе награда за иновация в Германия

Published

on

Кремът при подсичане бебо спечели първо място в категория „Иновативен натурален продукт“ на 21-вото издание на годишните награди за иновация на BSB през 2023 година в Германия.

Журито определи съчетанието на натуралните активни съставки и естествени фосфолипиди във формулата на крема за иновативно и ефективно решение за поддържане здравето на бебешката кожа в зоната на пелената.

Наградите на BSB с учредител д-р Ян Рийдел, доктор на химическите науки и член на SEPAWA, имат за цел да насърчат иновациите в областта на козметиката и натуралните продукти.

През годините тази награда се превърна в институция и насока за развитие на козметичната индустрия като броят на кандидатурите на марки от цял свят расте с всяко следващо издание.

Така признанието на български продукт от страна на журито на BSB е особена гордост за страната и доказателство, че българската козметика е силно конкурентна на световните гиганти. Това е вторият продукт на бебо с приз от BSB.

В миналогодишното издание на наградите, журито отреди второ място на Слънцезащитния крем за бебета и деца SPF 50+ в категория „Иновативен козметичен продукт“ и трето място в категория „Иновативна опаковка“.

Тези награди са особена радост и гордост за екипа на „Аванс трейд“. Те са признание за любовта и енергията, които влагаме в разработването на продуктите бебо. За отговорността, която носим, предлагайки продукти за нашите деца.

Тези награди са признание за българската козметична индустрия. За това, че тя може да бъде и е конкурентна на наложените световни брандове.

Тези награди са нашият стимул да продължим да работим в същата посока без компромиси, следвайки последните научни разработки и медицински открития за превенция на здравето на бебешката кожа.

*Публикация от рубриката на „Габрово Нюз“
„В подкрепа на местния предприемач“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица