Свържи се с нас

Новини

Таня Христова и Атанас Пеканов обсъдиха изпълнението на европроектите

Published

on

Кметът на община Габрово Таня Христова се срещна вчера, 2 март, със служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Фокус на разговорите бяха въпроси по подготовката на проекти от новия програмен период, Националният план за възстановяване и устойчивост, както и трудностите, пред които е изправена общината при изпълнението на договори с еврофинансиране. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

В срещата участваха също заместник-кметът по финанси и собственост Мария Йозова, ректорът на Технически университет – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров, директорът на Европейския цифров иновационен хъб към Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев и експертът в отдел „Проекти и икономическо развитие“ д-р инж. Десислава Колева.

Кметът Таня Христова акцентира върху трите големи инфраструктурни проекта в изпълнение – модернизацията на Дома на културата, строително-ремонтните работи на територията на РЕМО „Етър“ и обновяването на Регионалния исторически музей. Тя посочи, че те съчетават безвъзмездна финансова помощ, кредитен ресурс и допълнително собствено финансиране, което е предизвикателство за общинския бюджет.

„Апелирам за малко повече диалогичност с общините, които имат такива сложни инфраструктурни проекти, за да не губим ценно време – призова Христова. – Финансовата криза и постоянното повишаване на цените се отразиха много тежко на строителните фирми. Необходима е по-голяма бързина от страна на управляващите органи при сключването на анекси по договорите за безвъзмездна помощ във връзка с индексацията.“, посочи кметът. Според нея комуникацията ще е по-ефективна, когато се поддържа на ниво местни администрации, а не само чрез Националното сдружение на общините (НСОРБ), което не може да обхване всички нужди и проблеми.

Таня Христова отбеляза, че увеличаването на средствата от Европа и от финансовите институции ще изисква изработването на по-сложни проекти. „В този процес общините имат водеща роля и ако имаме лимит в ползването на финансовия ресурс, трудно ще отговорим на високите изисквания. Считам, че е необходима реформа и промяна в логиката на финансовата децентрализация.“, допълни тя.

Кметът на Габрово отбеляза, че при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост общинските администрации ще бъдат натоварени с допълнителни ангажименти на фона на недостига на хора за работа по проекти. В тази връзка министър Пеканов съобщи, че води разговори с НСОРБ в търсене на решение относно възнагражденията и увеличаването на капацитета както в общините, така и в министерствата.

По време на срещата ректорът на Техническия университет проф. Илия Железаров запозна Атанас Пеканов с идеята за създаването на „Дигитален иновативен хълм“. „Изградихме технологичен парк с 20 модерни лаборатории, благоустроихме парковата зона до Интеграла, създадохме център по предприемачество – споделено пространство, а сега искаме да обособим място, в което изобретените иновации да се реализират.“, заяви Железаров. Той поясни, че има намерения за изграждане на нова сграда на мястото на стари халета, която да се отдава на стартиращи предприемачи и иновативни компании. „В Габрово преди 15 години се говореше за градене на мостове между Общината, бизнеса и образованието, после заговорихме за скъсяване на дистанциите, а в момента казваме, че всички сме едно цяло. Така че, ако искате да давате добър пример за партньорство, просто водете хората тук, за да ни виждат и знаят.“, се обърна към вицепремиера ректорът.

На свой ред представителят на РИЦ „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев съобщи, че се очаква подписване на договор за 3 млн. лева с Министерството на иновациите и растежа за разкриване на Дигитален иновационен европейски хъб. „Той ще обхваща Северен централен район и ще бъде позициониран в Габрово. Ще работим за повишаването на цифровизацията в администрациите и бизнеса. Проектът е за три години по националната програма „Цифрова Европа“ за периода 2021-2027 г.“, разясни подробностите Матеев.

Вицепремиерът Пеканов се поинтересува от възникналите проблеми с „Топлофикация – Габрово“ относно липсата на нормално топлоподаване и сигналите за замърсяване на въздуха. Участниците в срещата коментираха още подготовката на концепциите за интегрирани териториални инвестиции, разширяването на индустриалните зони, развитието на интегрирания градски транспорт и други теми.

Атанас Пеканов посети Габрово по повод информационна среща за регионалния център на социалната и солидарната икономика в града, организирана от Министерство на труда и социалната политика и Областна администрация – Габрово. На нея присъства и заместник-министърът Надя Клисурска. В изказването си по време на събитието вицепремиерът открои Габрово като един от градовете, които се справят най-добре при работата с европейски проекти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица