Свържи се с нас

Новини

Таня Христова и Атанас Пеканов обсъдиха изпълнението на европроектите

Published

on

Кметът на община Габрово Таня Христова се срещна вчера, 2 март, със служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Фокус на разговорите бяха въпроси по подготовката на проекти от новия програмен период, Националният план за възстановяване и устойчивост, както и трудностите, пред които е изправена общината при изпълнението на договори с еврофинансиране. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

В срещата участваха също заместник-кметът по финанси и собственост Мария Йозова, ректорът на Технически университет – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров, директорът на Европейския цифров иновационен хъб към Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев и експертът в отдел „Проекти и икономическо развитие“ д-р инж. Десислава Колева.

Кметът Таня Христова акцентира върху трите големи инфраструктурни проекта в изпълнение – модернизацията на Дома на културата, строително-ремонтните работи на територията на РЕМО „Етър“ и обновяването на Регионалния исторически музей. Тя посочи, че те съчетават безвъзмездна финансова помощ, кредитен ресурс и допълнително собствено финансиране, което е предизвикателство за общинския бюджет.

„Апелирам за малко повече диалогичност с общините, които имат такива сложни инфраструктурни проекти, за да не губим ценно време – призова Христова. – Финансовата криза и постоянното повишаване на цените се отразиха много тежко на строителните фирми. Необходима е по-голяма бързина от страна на управляващите органи при сключването на анекси по договорите за безвъзмездна помощ във връзка с индексацията.“, посочи кметът. Според нея комуникацията ще е по-ефективна, когато се поддържа на ниво местни администрации, а не само чрез Националното сдружение на общините (НСОРБ), което не може да обхване всички нужди и проблеми.

Таня Христова отбеляза, че увеличаването на средствата от Европа и от финансовите институции ще изисква изработването на по-сложни проекти. „В този процес общините имат водеща роля и ако имаме лимит в ползването на финансовия ресурс, трудно ще отговорим на високите изисквания. Считам, че е необходима реформа и промяна в логиката на финансовата децентрализация.“, допълни тя.

Кметът на Габрово отбеляза, че при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост общинските администрации ще бъдат натоварени с допълнителни ангажименти на фона на недостига на хора за работа по проекти. В тази връзка министър Пеканов съобщи, че води разговори с НСОРБ в търсене на решение относно възнагражденията и увеличаването на капацитета както в общините, така и в министерствата.

По време на срещата ректорът на Техническия университет проф. Илия Железаров запозна Атанас Пеканов с идеята за създаването на „Дигитален иновативен хълм“. „Изградихме технологичен парк с 20 модерни лаборатории, благоустроихме парковата зона до Интеграла, създадохме център по предприемачество – споделено пространство, а сега искаме да обособим място, в което изобретените иновации да се реализират.“, заяви Железаров. Той поясни, че има намерения за изграждане на нова сграда на мястото на стари халета, която да се отдава на стартиращи предприемачи и иновативни компании. „В Габрово преди 15 години се говореше за градене на мостове между Общината, бизнеса и образованието, после заговорихме за скъсяване на дистанциите, а в момента казваме, че всички сме едно цяло. Така че, ако искате да давате добър пример за партньорство, просто водете хората тук, за да ни виждат и знаят.“, се обърна към вицепремиера ректорът.

На свой ред представителят на РИЦ „Амбициозно Габрово“ Светослав Матеев съобщи, че се очаква подписване на договор за 3 млн. лева с Министерството на иновациите и растежа за разкриване на Дигитален иновационен европейски хъб. „Той ще обхваща Северен централен район и ще бъде позициониран в Габрово. Ще работим за повишаването на цифровизацията в администрациите и бизнеса. Проектът е за три години по националната програма „Цифрова Европа“ за периода 2021-2027 г.“, разясни подробностите Матеев.

Вицепремиерът Пеканов се поинтересува от възникналите проблеми с „Топлофикация – Габрово“ относно липсата на нормално топлоподаване и сигналите за замърсяване на въздуха. Участниците в срещата коментираха още подготовката на концепциите за интегрирани териториални инвестиции, разширяването на индустриалните зони, развитието на интегрирания градски транспорт и други теми.

Атанас Пеканов посети Габрово по повод информационна среща за регионалния център на социалната и солидарната икономика в града, организирана от Министерство на труда и социалната политика и Областна администрация – Габрово. На нея присъства и заместник-министърът Надя Клисурска. В изказването си по време на събитието вицепремиерът открои Габрово като един от градовете, които се справят най-добре при работата с европейски проекти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Габровец се нуждае от помощ, за да живее!

Published

on

Много от вас го познават Даниел Петров – Пешев – за тези които не знаят той от декември е с цироза на черния дроб и положението е много, много сериозно. Одобрен е за трансплантация, но не може да бъде направена, защото белите кръвни телца изяждат червените и не може да бъде опериран, тъй като кръвта му няма да се съсири.

В момента всеки ден му се преливат по 2 специални банки, които струват 270 лева на ден или 8 хиляди лв на месец.

Пешев е теглил кредит, но той свършва, затова се обръща към всеки, който може да се включи с колкото може, за да бъде спасен.

След месец има контролен преглед и надеждите са да се подобри с банките, за да може да се стигне до операция или да се подобри от тях и да няма нужда от такава.

Прилагаме неговата банкова сметка и пейпал и снимката на лекарството, което му се прелива.

Пешев е от хората, които като научиш, че е в това положение, не можеш да повярваш как точно на такъв добър човек може да се случи.

Той се притеснява да иска пари, но лекарството му трябва за да живее.

Затова всеки, който има възможност и иска да помогне може да го направи като дари на: *Преводи към банка за:
Daniel Petrov
IBAN: BG45UNCR70001520485027
*Превод с Paypal: dannipetrov@gmail.com

Зареди още

Култура

Маратон на четенето на 2 до 23 април

Published

on

2 април – Международен ден на детската книга. 2-23 април – Национален Маратон на четенето – видеоматериали, презентации, литературни четения, витрини.

3 април

„Вълшебството на книжките” – четене на приказки в рими по повод Международния ден на детската книга. ДГ „Перуника”, 10:00 ч.

10 април

„Поезия в цветове” – творческо ателие за изработване на колаж с любими детски стихотворения. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

11 април

Монотипия“ – творческо ателие за рисуване с темперни бои. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

12 април

200 години от рождението на Александър Н. Островски (1823-1886) –  руски писател и драматург. Онлайн представяне на www.libgabrovo.com

„БуквАрт” – творческо ателие за оцветяване на букви от азбуката. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

13 април

 „Великденски зайчета” – творческо ателие за изработване на поздравителни картички. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

„За вас, деца любими” – повод 130 години от рождението на Елисавета Багряна (1893-1991) – поетеса и преводач, автор на книги за деца. Витрина в Заемна за възрастни и филиал 3, онлайн представяне на www.kids.libgabrovo.com  и www.libgabrovo.com  

19 април

Катя Зографова представя книгата си „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“.Читалня „Д-р Петър Цончев”.17.00 часа

21 април

„Здравей, Книгария” – четене на откъси от едноименната книга с автор Божидара Ангелова. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Флашмоб на открито, част от Националния маратон на четенето, посветен на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин (23 април 1923 – 4 юли 2004)– централен градски парк до библиотеката, 14.30 ч.

23 април. Световен ден на книгата и авторското право.„Неунищожимите „Люти чушки“ от Радой Ралин – извор на вечните житейски уроци“ – презентация www.libgabrovo.com Витрини в Заемна за възрастни, читалня „Д-р Петър Цончев“и във филиала.

100 години от рождението на Петър Исаев Ступел (27.04.1923 г. – 30.11.1997 г.) – български композитор. Онлайн представяне във Facebook и Youtube, витрина в централното фоайе.

25 април

Представяне на книгата „Малахитовата гора” на Мартин Иванов съвместно с ХГ „Христо Цокев” и институт „Либера”. ХГ „Христо Цокев“,17.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габровска фирма взе награда за иновация в Германия

Published

on

Кремът при подсичане бебо спечели първо място в категория „Иновативен натурален продукт“ на 21-вото издание на годишните награди за иновация на BSB през 2023 година в Германия.

Журито определи съчетанието на натуралните активни съставки и естествени фосфолипиди във формулата на крема за иновативно и ефективно решение за поддържане здравето на бебешката кожа в зоната на пелената.

Наградите на BSB с учредител д-р Ян Рийдел, доктор на химическите науки и член на SEPAWA, имат за цел да насърчат иновациите в областта на козметиката и натуралните продукти.

През годините тази награда се превърна в институция и насока за развитие на козметичната индустрия като броят на кандидатурите на марки от цял свят расте с всяко следващо издание.

Така признанието на български продукт от страна на журито на BSB е особена гордост за страната и доказателство, че българската козметика е силно конкурентна на световните гиганти. Това е вторият продукт на бебо с приз от BSB.

В миналогодишното издание на наградите, журито отреди второ място на Слънцезащитния крем за бебета и деца SPF 50+ в категория „Иновативен козметичен продукт“ и трето място в категория „Иновативна опаковка“.

Тези награди са особена радост и гордост за екипа на „Аванс трейд“. Те са признание за любовта и енергията, които влагаме в разработването на продуктите бебо. За отговорността, която носим, предлагайки продукти за нашите деца.

Тези награди са признание за българската козметична индустрия. За това, че тя може да бъде и е конкурентна на наложените световни брандове.

Тези награди са нашият стимул да продължим да работим в същата посока без компромиси, следвайки последните научни разработки и медицински открития за превенция на здравето на бебешката кожа.

*Публикация от рубриката на „Габрово Нюз“
„В подкрепа на местния предприемач“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица