Свържи се с нас

Култура

„Коледа в Шести участък“

Published

on

„Коледа в Шести участък“ обещава да ви потопи в магията на най-любимото и най-очакваното време от годината за малки и големи. Наситена със събития програма, в която всеки ще открие нещичко за себе си, а защо не – и за своите любими хора, подготвят Община Габрово, Младежки център и доброволци.

Вече стартира коледна работилница за улична декорация, в която се използват материали, превърнали се в ненужни за някого, но както се оказва – съкровища, които ще донесат коледен уют по улиците на „Шести участък“. Домакините от НЧ „Будителите 2017“ любезно предоставиха помещение в бившето Палаузово училище за творческия процес.

Всеки, който има желание да твори е добре дошъл всеки ден след 14.30 ч. Предколедни творчески работилници ще се провеждат всеки ден от 18-ти до 23-ти декември и ще разкриват пред габровци някои тънкости при изработката на коледни декорации.

Под вещите напътствия на местни сръчковци всеки творец по душа ще може да изработи, изрисува или декорира своята коледна украса и да я отнесе в дома си. Работилниците са подходящи за малки и големи, а забавлението е гарантирано.

Школата за приложни изкуства на Ива Пенчева ще гостува на „Шести участък“ с изложбата „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“, а на 23 декември всички любители художници ще могат да сътворят своите коледни картини – този път не върху коприна, а върху – стъкло.

Габровският драматичен театър също избра Шести участък, за да покани всички на своите коледни представления с кратък откъс от „Истории с аромат на Коледа“ на 20 декември от 17,00 ч. Само ден по-късно в „Шести участък“ пристига писателят Радослав Гизгинджиев, който ще представи своя роман „Недра“ във възрожденското бижу на града – Дечкова къща. Габровската певица Габриела Ризова – Gabsy ще придаде цялост на изживяването със специално подбран за събитието репертоар.

Отново на 21 декември младежкият център организира игра с награди „Лов на съкровища в Шести участък“. Желаещите да се впуснат в това приключение ще трябва да се запишат предварително за участие. Греяно вино, сладки вкуснотии, живи коледни елхи, красиви коледни творения, изработени от габровци, ще примамват минувачи от близо и далеч в „Шести участък“ от сутринта на 21 декември.

Коледният базар гарантира на своите посетители интересни предложения. Музикалната група „Basement Tones“ с ръководител Момчил Косев се присъединява към коледната атмосфера в Шести участък на 21 декември. Точно в 17,00 ч. младите габровски таланти ще изпълнят с музика Шести участък.

22 декември е отреден за талантливата габровка Русита Боева, която ще огласи квартала с любими коледни и авторски песни. Васил и Камен Каменови от музикалната школа на Пламен Ризов също ще допринесат за празничното настроение на габровци в ранния следобед на 22 декември. Но какво всъщност е Коледа без коледно парти?!

На 23 декември Дядо Коледа реши да се отбие в „Шести участък“ и освен, че ще зарадва най-малките гости, ще си води фотограф за професионални снимки и ще открие неповторимото коледно парти в двора на Палаузовото училище. Коледното парти си има и дрескод – „Коледа“, а някои подробности около него ще запазим в тайна още малко. Два конкурса ще насърчат артистизма на габровци в периода 18-23 декември.

Младежкият център е подготвил атрактивни награди за младежите, които изберат да запечатат завинаги атмосферата по време на събитията, като се включат в предстоящия фотоконкурс. Екипът организатори от своя страна е предвидил сладки награди за живущите и бизнесите в квартала, които да развихрят въображението си чрез коледната украса на търговски обекти, офиси, жилищни сгради, междублокови пространства.

За всяко от предстоящите събития ще споделяме допълнително подробна информация, а до тогава – подберете коледните си дрехи за 23 декември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“

Published

on

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, заяви проф. Димитрова пред годишното събрание на музей „Етър“.

Три важни събития дават облика на музей „Етър“ през 2022 година – спечелването на голямата международна награда „Жива“, обявяването на мутафчията Христо Маринов за живо човешко съкровище и реализацията на дейности по проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

На годишното събрание, в което взеха участие всички служители на културната организация, беше представена информация, свързана с работата на музея през 2022. От презентацията на зам.-директора д-р Ваня Донева стана ясно, че в РЕМО „Етър“ се поддържат два музейни фонда – основен и научно-спомагателен, в които има общо 28 055 културни ценности. В научния архив на институцията има 701 документа.

Зам.-директорът д-р Ваня Донева информира, че инвентираните 952 културни ценности постъпват в резултат на работата на уредниците, с приоритет, насочен към осигуряването на подготовката на предстоящите експозиции. Научноизследователската дейност през 2022 година е разнообразна и обхваща различни теми. Представители на музея се включват в различни по форма и съдържание научни форуми с доклади, съобщения и презентации – 22.

През годината се наблюдава увеличаване на обема на научната продукция – публикуваните книги, статии и съобщения са 19. Темите са разнообразни, свързани с музейна работа, етноложка проблематика, специфични занаяти, знания и умения, както и с исторически проблеми.

От изнесената по време на годишното събрание от ръководителя на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров информация става ясно, че за последните 12 месеца посетителите в музей „Етър“ са 164 471 – с 19,2% повече от 2021 г. и с 42,5% повече в сравнение с 2020. По отношение на 2019 г. обаче, туристите са по-малко с 37,5%.

„Ако тази тенденция се запази, може да се очаква резултата от 2019 г. да бъде доближен през 2025 г. Все пак, трябва да се има предвид, че преодоляването на глобалните последици от Ковид пандемията не са приключили, особено във въздушния транспорт. В същото време войната в Украйна също оказва своето влияние – високи цени на горива и ескалираща инфлация. Тези фактори оказват влияние и върху отделния турист, при избора му на дестинация“, каза Светлозар Тодоров по време на отчета си пред участниците в годишното събрание. Българите, посетили музея през 2022 г. са с 16,9% повече от предходната година – 158 352.

Любопитно е, че този ръст не се дължи на туристите в категория „възрастни“, а на учениците от 1 до 4 клас. При тях се наблюдава скок от 225% или от 6 839 през 2021 г. те са 22 229 през 2022. Пикът на техните посещения – 8 915, е през месец юни, когато броят им значително надхвърля този за цялата предходна година.

„Добре е да се обърне внимание и на факта, че общия брой на учениците от 1 до 12 клас е 49 856 или 31,5% от българските туристи, факт който потвърждава необходимостта от поддържането и поднасянето на иновативни форми, допълващи училищния образователен процес и възможностите за творческа изява в музея. Чуждестранните туристи са 6 099 или 3,71% от общия брой посетители. През 2021 г. те са 2 500, което е ръст от 143,9% . Най-много са румънските туристи – 1 169. От Испания са 694, Полша – 532, Франция – 527, Англия – 506, Израел – 339, Германия – 258. Показателите са далеч от тези през 2019 г., когато чуждестранните туристи са 29 441 и представляват 13,02% от общия брой посетители“, коментира Светлозар Тодоров.

Главният счетоводител Мария Иванова припомни, че 2022 започва без приет държавен бюджет, поради сформиране на ново правителство, съответно липсва приет бюджет и за музея. Финансистката на институцията уточни, че в този случай разходите се извършват до размери на разходите за същия период на предходната година.

„Това изискване на закона, започнатите през предходната година дейности, увеличената цена на ел. енергията наложи силно ограничаване на разходите на музея в първите месеци и отлагане на някой регулярни плащания по договори за второто тримесечие. Другите определящи във финансово отношение фактори и по- важни моменти през годината са инфлацията и продължаващите ремонтни дейности“, информира Мария Иванова и допълни, че финансовото състояние на музея е добро, благодарение на съвместните усилия на всички отдели.

„В бъдеще добрите практики трябва да се утвърждават, като се доразвиват, но и да се търсят нови възможности“, каза в заключение Мария Иванова.

„През цялата 2022 г. работещите в техническата служба полагат грижи за всички обекти в РЕМО „Етър“. В музея и района около него целогодишно се отстранява сняг, шума и боклуци. Чистят се комините на всички помещения и се зареждат с дърва работилниците и дюкяна. Два пъти основно се премахват наноси от захранващата вада, тревните площи се косят, отстраняват се стари изсъхнали дървета, почиства се коритото на река Сивек, ремонтира се алейното осветление, целогодишно се наблюдават водните съоръжения“, върху това акцентира в презентацията си Бистра Димова, ръководител на административното звено и на техническата служба.

Тя оцени положително резултатите от работата на хигиенистите, които почистват откритите площи и експозициите. Служителите, свързани с административното обслужване, сред които са графичният дизайнер и IT-специалистът, успяват да обезпечат работата на колегите си от другите отдели.

Директорът проф. д-р Светла Димитрова смята, че екипът на музея е много добре балансиран. Тя изтъкна положителната роля на експертите, които са ангажирани с институцията.

Светла Димитрова заяви, че очаква от служителите да работят активно за затвърждаване на постиженията от последните седем години. „Ако упоритата работа продължи, ще „берем плодовете“ след няколко години, необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, каза преди закриване на годишното събрание проф. Димитрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица