Свържи се с нас

Култура

„Коледа в Шести участък“

Published

on

„Коледа в Шести участък“ обещава да ви потопи в магията на най-любимото и най-очакваното време от годината за малки и големи. Наситена със събития програма, в която всеки ще открие нещичко за себе си, а защо не – и за своите любими хора, подготвят Община Габрово, Младежки център и доброволци.

Вече стартира коледна работилница за улична декорация, в която се използват материали, превърнали се в ненужни за някого, но както се оказва – съкровища, които ще донесат коледен уют по улиците на „Шести участък“. Домакините от НЧ „Будителите 2017“ любезно предоставиха помещение в бившето Палаузово училище за творческия процес.

Всеки, който има желание да твори е добре дошъл всеки ден след 14.30 ч. Предколедни творчески работилници ще се провеждат всеки ден от 18-ти до 23-ти декември и ще разкриват пред габровци някои тънкости при изработката на коледни декорации.

Под вещите напътствия на местни сръчковци всеки творец по душа ще може да изработи, изрисува или декорира своята коледна украса и да я отнесе в дома си. Работилниците са подходящи за малки и големи, а забавлението е гарантирано.

Школата за приложни изкуства на Ива Пенчева ще гостува на „Шести участък“ с изложбата „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“, а на 23 декември всички любители художници ще могат да сътворят своите коледни картини – този път не върху коприна, а върху – стъкло.

Габровският драматичен театър също избра Шести участък, за да покани всички на своите коледни представления с кратък откъс от „Истории с аромат на Коледа“ на 20 декември от 17,00 ч. Само ден по-късно в „Шести участък“ пристига писателят Радослав Гизгинджиев, който ще представи своя роман „Недра“ във възрожденското бижу на града – Дечкова къща. Габровската певица Габриела Ризова – Gabsy ще придаде цялост на изживяването със специално подбран за събитието репертоар.

Отново на 21 декември младежкият център организира игра с награди „Лов на съкровища в Шести участък“. Желаещите да се впуснат в това приключение ще трябва да се запишат предварително за участие. Греяно вино, сладки вкуснотии, живи коледни елхи, красиви коледни творения, изработени от габровци, ще примамват минувачи от близо и далеч в „Шести участък“ от сутринта на 21 декември.

Коледният базар гарантира на своите посетители интересни предложения. Музикалната група „Basement Tones“ с ръководител Момчил Косев се присъединява към коледната атмосфера в Шести участък на 21 декември. Точно в 17,00 ч. младите габровски таланти ще изпълнят с музика Шести участък.

22 декември е отреден за талантливата габровка Русита Боева, която ще огласи квартала с любими коледни и авторски песни. Васил и Камен Каменови от музикалната школа на Пламен Ризов също ще допринесат за празничното настроение на габровци в ранния следобед на 22 декември. Но какво всъщност е Коледа без коледно парти?!

На 23 декември Дядо Коледа реши да се отбие в „Шести участък“ и освен, че ще зарадва най-малките гости, ще си води фотограф за професионални снимки и ще открие неповторимото коледно парти в двора на Палаузовото училище. Коледното парти си има и дрескод – „Коледа“, а някои подробности около него ще запазим в тайна още малко. Два конкурса ще насърчат артистизма на габровци в периода 18-23 декември.

Младежкият център е подготвил атрактивни награди за младежите, които изберат да запечатат завинаги атмосферата по време на събитията, като се включат в предстоящия фотоконкурс. Екипът организатори от своя страна е предвидил сладки награди за живущите и бизнесите в квартала, които да развихрят въображението си чрез коледната украса на търговски обекти, офиси, жилищни сгради, междублокови пространства.

За всяко от предстоящите събития ще споделяме допълнително подробна информация, а до тогава – подберете коледните си дрехи за 23 декември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица