Свържи се с нас

Новини

Европейска седмица на програмирането в Габровска област

Published

on

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово е една от 19-те обществени библиотеки в страната, които подкрепят инициативата на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Посолството на САЩ в България за ежегодната Европейска седмица на кодирането, чиято основна цел е повишаване на обществения интерес към програмирането.

Тя насърчава европейците от всички възрасти да придобиват дигитални умения без страх и да осъществяват свои идеи чрез новите технологии. В дните от 8 до 23 октомври, инж. Йолина Христова, инж. Ивелина Пенчева и инж. Мариана Трифонова, специалисти от екипа на Габровската регионална библиотека, проведоха атрактивни обучения за първи стъпки в програмирането с интерактивните играчки Bee Bot и робота Finch сред деца и ученици от Габрово, Дряново, Плачковци, Севлиево, Трявна.

Първото забавно обучение за 2022 г. се проведе в НЧ „Дряновска пробуда – 2008”, гр. Дряново. В него взеха участие 12 деца от II и IV клас на СУ „Максим Райкович”, с ръководител Бисерка Драгнева. Обучението бе организирано със съдействието на Румяна Карамфилова – читалищен секретар-библиотекар.

Следващата инициатива през Европейската седмица на програмирането бе „Занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee Bot [пчеличка-робот]” Това обучение обхвана 20 деца в ДГ „Мики Маус”, с. Враниловци, Габровско със съдействието на кмета на с. Враниловци Теодора Томова и читалищния секретар-библиотекар Албена Петрова.

На 12 октомври в Трявна 24 деца от ДГ „Калина“ взеха участие в обучение със занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee-bot. Следващото обучение бе отново в Трявна „Начални стъпки в програмирането с робот Finch” с 20 деца от IV клас на СУ „П.Р. Славейков”, с ръководител Нина Гашпарова. И двете обучения бяха организирани със съдействието на Стефка Тодорова – читалищен секретар-библиотекар при НЧ „Пенчо Славейков”, Трявна.

На 18 октомври поредното обучение бе в ОУ „Ран Босилек”- гр. Габрово. В занимателните игри с програмируемата интерактивна играчка Bee Bot взеха участие 70 първокласници от това учебно заведение.

Севлиево бе посетен от библиотечните специалисти на 20 октомври. Тук се проведоха две обучения – „Начални стъпки в програмирането с робот Finch” и „Занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee Bot” за 28 деца от III и IV клас на ОУ „Васил Левски”, с. Шумата, Севлиевско. Обученията се осъществиха в Градска библиотека – Севлиево със съдействието на директора Добрина Минкова.

Последната инициатива на екипа на РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово в подкрепа на идеите на Европейската седмица на кодирането бе проведеното на 21 октомври обучение „Занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee Bot” в НЧ „Пробуда – 1924” – гр. Плачковци, за 13 ученици от II и IV клас на ОУ „Васил Левски, с ръководител Валентин Черкезов и с активното съдействие на екипа на читалището и читалищната библиотека.

В проведените общо 10 забавни обучения и игри за първи стъпки в програмирането взеха участие 187 деца и ученици от Габровска област.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица