Свържи се с нас

Новини

Областният управител откри академичната година в ТУ – Габрово

Published

on

На тържествена церемония областният управител на Габрово откри новата академична 2022/2023 година в Техническия университет. Кристина Сидорова отправи своите лични благопожелания за успешна и здрава учебна година към академичното ръководство, студентите и служителите в учебното заведение като сподели, че е чест да съпреживее този тържествен ден.

„Да усещаш подкрепа е прекрасно и то в точния момент. Сигурна съм, че на това място, в което сте избрали да продължите своето образования, ще намерите тази подкрепа в лицето на своите преподаватели. Използвайте времето тук ползотворно – предизвиквайте себе си, опознавайте по-добре своето аз, формирайте своите идеали и ги отстоявайте, преследвайте успеха и бъдете онази подкрепа, от която нашето общество има нужда! Днес, искам да ви повторя думите, които ме окуражиха преди време – можеш и ще се справиш, но към тях ще добавя и направи го! Защото съм сигурна в успеха ви, просто го сбъднете!“, с тези думи се обърна към студентите областният управител.

Преподавателите Сидорова помоли да не спират да насърчават студентите да бъдат мислещи хора, способни да правят своя избор и да бъдат полезни на себе си, на цялата ни общност и на бизнеса в региона ни.

Пожелания към присъстващите по традиция отправи ректорът на университета проф. Илия Железаров.

Да уважат празника бяха и заместник – кметовете на община Габрово Мария Йозова и арх. Николай Меразчиев, както и председателят на Настоятелството Николинка Хинкова и председателят на ученическия съвет инж. Стефанова, която каза: „През следващите години ще срещнете много трудности. Не позволявайте нито една от тях да ви спре или дори да ви забави, а продължавайте напред, докато не постигнете целите си. Ще се убедите, че усилията Ви, ще си заслужават“.

След церемонията първокурсниците започнаха своя път във висшето образование с посещение на Технологичния парк, където имаха възможност да се запознаят и разгледат високотехнологичните лаборатории, след което бяха посрещнати в катедрите и получиха информация за избраната специалност, организацията на учебния процес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Пътен полицай в детската градина

Published

on

Инспектор Христофор Божинов разказа на малчуганите от габровската детска градина „Радост“ за професията „Пътен полицай“.

Униформеният служител гостува на група Мики Маус. Той разказа на децата за работата на пътните полицаи.

Представи униформата и отличителните ѝ знаци, както и помощните средства – палка, белезници, стоп палка и радиостанция.

Проведе и кратка беседа по безопасност на движението. Инспектор Божинов раздаде на малчуганите брошури със стихчета, свързани с пътната безопасност.

Децата от своя страна се бяха подготвили с тематични рисунки, които подариха на униформения служител.

Зареди още

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово обучи комитети и групи по условия на труд

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ-Габрово, съвместно с Института за социални и синдикални изследвания и обучения на КНСБ, проведе в електронна среда обучение на близо четиридесет представители на комитетите и групите по условия на труд в предприятия и организации от региона.

Традиционно и тази година лектори бяха директорът на дирекция „Инспекция по труда” със седалище Габрово Виолета Иванова и вицепрезидентът на КНСБ в направление „Социална защита, безопасност и здраве при работа. Справедлив зелен преход и екология” Огнян Атанасов.

Виолета Иванова запозна участниците с нормативните разпоредби, касаещи трудовата злополука, провеждането на инструктажи осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, контролът по спазване на трудовото законодателство и правомощията на контролните органи.

Огнян Атанасов представи националното законодателство по безопасност и здраве при работа, социалния диалог в областта на здравословните и безопасни условия на труд, рискове, свързани с безопасност и здраве при работа в сектор „Държавно управление”, предстоящият проект на социалните партньори в тази област, Националната кампания на КНСБ „Да спрем рака на работното място” и промените в европейското на националното законодателство.

За първи път трети лектор в обучението бе Габриела Гатева – психолог и психотерапевт, която запозна участниците със симптомите, фазите и начините за справяне със синдромът на бърнаут и представи случаи от своята практика.

Обучението се осъществи в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 4 на Министерството на труда и социалната политика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица