Свържи се с нас

Култура

Награди за децата от Школата по народно пеене при НЧ „Развитие-1870“

Published

on

Певците от Школата по народно пеене при НЧ „Развитие-1870” дообогатиха колекцията си с награди и отличия от престижни фолклорни конкурси. Лятната ваканция за възпитаниците на преподавателката Цветина Маринова започна по-късно, заради подготовката им за участие в едни от най-авторитетните песенни форуми у нас.

От първото издание на националния конкурс „От извора на Севера”, който се проведе в град Пордим в края на месец юни, севлиевчетата спечелиха пет златни медала, сребърно и бронзово отличие. Форумът бе посветен на Маестро Иван Вълев – дългогодишен главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” в Плевен и неговите дългогодишни солисти: Надка Томова, Атанаска Димитрова, Величка Димитрова, Димитър Димитров, Елка Петкова, Василка Дамянова – солист на хор „Мистерия на българските гласове”. Участваха на 650 изпълнители на възраст от 4 до 87-годишна възраст, разпределени в 6 възрастови групи и 5 раздела. Изявите оцени жури с председател народният певец и телевизионен водещ Даниел Спасов и членове: Милен Иванов, Пламен Димитров, д-р Ангел Добрев и Мартин Мочков. Златни медали заслужиха нашите талантливи певци Радост Петкова, Велизара Костова, Ивайла Тодорова, Веселина Петрова и Зара Ненчева. Сребърно отличие спечели Габриела Иванова, а трета награда бе присъдена на Цветина Цонкова.

В началото на юли славейчетата на Цветина Маринова участваха в XVII Национален събор-надпяване „Авлига пее” в село Обединение, община Полски Тръмбеш. Златни медали журито присъди на Венцислав Йонков и Веселина Петрова, сребърни отличия спечелиха Габриела Иванова и Велизара Костова, а бронз – Крисиана Петкова. В този конкурс всички участници – индивидуални и групови, се представиха с по две песни, едната – от репертоара на именитата българска народна певица Мита Стойчева. Участниците в надпяването оцени професионално жури, съставено от авторитетни имена в областта на българския музикален фолклор, с председател проф. д-р Тодор Киров – дългогодишен преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.

Певците от Школата по народно пеене се завърнаха с престижни отличия и от седмото издание на събора на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и танцува” в с. Градище, община Левски, провел се на 30 и 31 юли. Златния медал и диплом в категорията на индивидуалните изпълнители от 12 до 18 години заслужи Венцислав Йонков, а сребърното отличие – Веселина Петрова. С поощрителни награди бяха оценени Елеонора Вълева и Преслав Пламенов за изпълненията си в групата на певците до 7 години. Класът по народно пеене при НЧ „Развитие-1870” спечели и специалната награда – купа, грамота и премия от 300 лв., за изработка на изделие от Ателие за народни носии „Лили Стил – ЛМ”, гр. Плевен.

Честити поредни отличия на талантливите деца от Школата по народно пеене! Ръководството на НЧ „Развитие-1870” им пожелава още много изяви, награди и успехи през новия творчески сезон 2022/2023 г.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Честване на 77 години ДТ „Рачо Стоянов“

Published

on

На 10 октомври 2022 година Драматичният театър в Габрово ще отбележи 77 години от първото си професионално театрално представление, което е и началото на историята на театъра в града. През 1945 г. първата премиера на сцената на театъра е „Хъшове“ от Иван Вазов. А тогавашен директор на театъра е Мишо Георгиев. С анонсирането на програмата за месец октомври театърът обявява, че първите 77 закупени билета от касата на театъра за октомврийските представления са на цена от 7 лв. (С изключение на спектакъла „Цар Лъв“).

По този начин със символиката на числата 7 и 77 от екипа на театъра правят приятелско намигване към публиката и дават още един повод за посещение на театрална постановка. Програмата с представленията можете да разгледате тук.

За честването на 77-годишнината е поканен спектакълът „Майстори“ по пиесата на патрона на театъра Рачо Стоянов с режисьор Асен Шопов. Продукцията е на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив и ще бъда представена на 10 октомври от 19:00 часа.

Пиесата „Майстори“, превърнала се в една от класиките на българската драматургия, разглежда темата за красотата и творческата сила и вдъхновение, преплетени в неотделима цялост. Дълбоко залегналият мотив в българския бит за жената, чиято красота и благодетел се превръщат във вдъхновение за твореца, но и се дават в жертва в името на творението, е водещ и в пиесата. Със своята проницателност и фин усет Рачо Стоянов съчетава в „Майстори“ паметта на възрожденското минало с проблемите на модерната личност, която излиза от властта на рода и опитва сама да направлява изборите и живота си.

Със съвременния прочит на пиесата ще ни запознаят актьорите Константин Еленков и Явор Бахаров, които влизат в ролята на двамата дърворезбари, съревноваващи се в майсторството си, но и за сърцето на любимата Милкана (Мария Сотирова). Асен Шопов е един от доайените на българския театър, който отново се завръща към пиесата „Майстори“, за да предложи нова гледна точка към нея.

На 28 октомври предстои и премиерата на „Войната на Микеланджело“ от Анна Петрова с режисьор Петринел Гочев. Съвсем скоро от театъра ще разкрият подробности за новия си спектакъл.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Душан Милич ще представи лично своя най-нов филм „Мрак“ в Габрово

Published

on

Познатият на българската публика режисьор Душан Милич („Гуча – фестивалът на любовта“, „Травелатор“) ще представи лично най-новия си филм „Мрак“ (награда на публикатав Триест и на София Филм Фест на брега в Бургас) в киносалоните на пет български града. Премиерата на филма е на 21 септември в Дома на киното в София. Следват Перник, участие на фестивала „Златната роза“ във Варна, Велико Търново и Габрово.

„След войната в Косово много семейства и от двете националности, сърби и албанци, бяха разединени, уплашени и съсипани – физически и душевно. Никой нямаше нужда от тази война. Те знаеха, че ще трябва в бъдеще да останат там и да живеят в съседство, дори и когато всичко се забрави. При все това силното недоверие подхранваше желанието за мъст. Населените места, в които живееха заедно различни етноси, ставаха все по-малко и по-малко. Хората започнаха да продават домовете и имотите си, за да избегнат нови конфликти… Това е история за злото, което е неотделимо от нашата същност. Онова, което всъщност виждаме, може би не е съществуващото в действителност… Героите на филма живеят в страх – първичният страх от мрака, от онова, което ще дойде, когато се стъмни и трябва да заспиш. То е метафора на мрака и какво той внушава в душите на хората“, споделя режисьорът.

„Мрак“ е копродукция на Сърбия, Дания, Италия, България (РФФ Интернешънъл – Стефан Китанов, Мира Сталева) и Гърция с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и Евроимаж. В главните роли са Даница Чурчич, Славко Щимац, Миона Илов. Българският екип включва операторът Кирил Проданов, асистент-операторът Делян Георгиев, гримьорката Петя Симеонова, осветителите Пламен Соклев и Димитър Петров, фотографът Яна Лозева.

„Мрак“ тръгва в българските киносалони от 23 септември 2022. Разпространява Арт Фест с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица