Свържи се с нас

Новини

Две министерства ще отпуснат средства за сградата на Национална Априловска гимназия

Published

on

Сградата на Априловска гимназия в Габрово, която е паметник на културата от национално значение, ще бъде ремонтирана и реставрирана със средства, отпуснати от две министерства – това на образованието и науката, и на културата.

Това стана известно от думите директора на Национална Априловска гимназия Елвира Христова, която на пресконференция в присъствието на областния управител Ралица Манолова, нейния заместник Ивелин Стоянов, началника на РУО Георги Маринов и директора на НМО – Габрово Любка Тинчева съобщи добрата новина и говори за усилията, положени във времето, в името на това да се осигурят средствата за този дългоочакван ремонт.

Очаква се през следващата седмица да стартира ремонтът на целия покрив, който е повече от 2 декара, и да бъдат изградени мълниезащитна и заземителна инсталация на него. Ремонтните дейности ще бъдат финансирани от Министерството на образованието и науката, които са в размер на 424 543 лева, като след проведената обществена поръчка за изпълнител бе избрана габровската фирма „Вертикал 90“.

Министерството на културата ще отпусне 1 172 276 лева, за които на 25 юли т.г. министър Атанасов е издал писмена заповед. Средствата трябва да бъдат изразходени за подмяната на съществуващата дограма, а фасадата на сградата също да бъде реновирана с тях. Предстои обаче да бъде обявявана обществена поръчка за избор на изпълнител на двете реставрационни дейности.

Освен това се очаква да бъде предоставено финансиране от МОН, в размер на 52 979 лева, с които да бъде извършен ремонт на сутерена в източното крило на Априловската гимназия.

На събитието за медии беше отбелязано, че финансирането е плод от екипната работа на четирите страни в целия процес по осигуряване на средствата- Национална Априловска гимназия, Областна администрация – Габрово и двете министерства.

Успехът се дължи и на факта, че НАГ е имала проектна готовност за предстоящите дейности, като Елвира Христова и Георги Маринов напомниха, че проектът е бил разписан още по времето на предишния директор на училището Снежана Рачевиц.

„Това е резултат от съвместните усилия на ръководството на училището и Областна администрация, насочени към запазване на сградата, завещана ни от Васил Априлов. От началото на тази година бяха проведени редица разговори в различни министерства, в стремежа ни да осигурим средства за ремонт, реставрация и модернизация на сградата. Училището е одобрено за финансиране и от инвестиционната програма на МОН за 2022 г.“, коментира областният и продължи: С реализацията на всички тези мерки вярваме, че ще се осигури по-добра среда за учене и обучение в НАГ и ще се съхрани сградата, която е паметник на културата от национално значение. Тези хубави новини доказват, че когато има партньорство и всички заинтересовани страни за въвлечени в процеса, резултатите са налице. Благодарни сме, че Министерство на образованието и науката и Министерство на културата участваха съвместно и споделиха отговорността за поддръжка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ЦИК назначи служебен състав на РИК – Габрово

Published

on

Централната избирателна комисия назначи служебен състав на Районната избирателна комисия в Габрово за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

До това решение се стигна след като политическите партии не успяха по постигнат съгласие за ръководството на РИК – Габрово по време на свиканите консултации от областния управител.

За председател бе определена адв. Мария Недева, за заместник – председатели бяха определени Даниела Райкова и Мирослав Кокаларов, а секретар е адв. Детелин Цонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ОПТ пуска извънредни курсове до Соколския манастир за Голяма Богородица

Published

on

Във връзка с отбелязването на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август, Общински пътнически транспорт – Габрово организира допълнителни курсове до Соколския манастир, който ще отбележи своя храмов празник.

В понеделник, 15 август, автобусите за светата обител ще тръгват в 08.45 и 12.45 часа от Автогара – Габрово, а от Соколския манастир обратно към града: в 09.30 и 13.30 часа.

Автор: Галина Витанова,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица