Свържи се с нас

Новини

Обновено е изцяло АГ-отделението на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Изцяло обновено и завършено е отделението по Акушеро – гинекология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, съобщи на пресконференция д-р Минко Михов, директор на болничното заведение. Ремонтът на отделението е на стойност 490 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването.

Основният ремонт на АГО на областната болница завърши през декември 2021 г., но поради усложнената обстановка от КОВИД-19 тогава официалното му откриване бе отложено за края на юли 2022 г. За съжаление увеличеният брой заболели в края на настоящия месец и въведените по-строги мерки за достъп до габровската болница повторно отложиха тържествената церемония по откриването му за друга дата.

Обособен е кът за среща на майките и стая за изписване на новородените, която е изрисувана с пейзажи от Габрово, добави областния управител Ралица Манолова, която също взе участие в срещата с медиите.

В отделението са разположени изцяло ремонтирани 10 стаи в отделението по акушерство, с по две легла, които са със самостоятелни новоизградени санитарни възли. От тях 2 са ВИП – стаите с по едно легло. Подменени са подовите настилки, стените, ВиК и ел. инсталации, тавани. „Всички стаи изглеждат като най-добрите стаи в много болници“, коментира д-р Михов. Ремонтирани са и 6 стаи в гинекологичен сектор.

Ремонтирани са и всички общи помещения, подменено е оборудването в тях. „Изцяло се промениха кабинетите за прегледи, залите за кратки операции и операционната зала на АГО. Изглеждат доста впечатляващо. Отговарят на всички съвременни стандарти. Операционната е модерна, със собствена климатизация“, добави директорът на областната болница.

Самият АГ-комплекс на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово осигурява в момента изключително добри условия за децата, майките и персонала. Има възможност да се въведе децентрализирано отглеждане на децата, което означава, че новородените бебета могат да бъдат с майките си.

Д-р Минко Михов благодари на всички дарители, подкрепили и повярвали в идеята АГО да бъде изцяло реновирано. Това са: „Идеал Стандарт – Видима“, „М-ПРЕС“, „Балканско ехо“, „Дикси“, „Лъки строй“, СЦДП – Габрово, „Парос“ и доста физически лица, помогнали за новото оборудване в обновеното отделение по Акушеро – гинекология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Областният управител определи завършения ремонт на АГО, като „сбъдната мечта“ и изрази надежда, че създадените условия ще доведат до повече желаещи родилки да предпочетат габровската болница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Един от дългоочакваните моменти за всички малки и малко по-големи деца е украсата на елхата, светлините, играчките и цялата коледна суматоха в празничния месец декември.

И тази година навръх Никулден в Габрово ще бъдат запалени светлините на голямото коледно дърво пред Общината.

„Бъдете с нас на 6 декември в 17.30 часа на площада, за да видите какво са подготвили главните герои в специалната празнична церемония – учениците от ОУ „Ран Босилек“. За коледния дух ще се погрижи Оркестър Габрово, а за още повече настроение не забравяйте да вземете по един задължителен елемент за сезона – коледна шапка.

И нали помните поверието за Никулден, колкото повече са люспите на шарана, толкова повече ще са монетите в портфейла, затова избрахме този ден и колкото повече са хората на площада, толкова по – празнично да бъде.

Няколко дена по-късно ще открием и детското коледно градче, което този път ще украси централната градска част и ще бъде в парковото пространство пред Глинените гърнета.

Обещахме да има нови неща и добавяме не какво да е, а нещо много специално за този празник – макет, изобразяващ сцената на Рождество“, разкриват от Община Габрово.

На 11 декември от 17.30 часа ще бъде открито коледното градче, където актьорите от Държавен куклен театър Габрово отново ще изненадат с нещо интересно, забавно и празнично.

„Ще видим и учениците от ОУ „Иван Вазов“ и ще се веселим с музиката на Оркестър Габрово“, допълват още от Общината.

Зареди още

Новини

Днес е Андреевден!

Published

on

Днес, 30 ноември, православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Зареди още

Новини

Габрово посрещна Първата национална среща на ерготерапевтите

Published

on

Първа национална среща на ерготерапевтите в България се проведе в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Срещата беше открита от зам. областният управител на Габрово Даниела Маринова, а приветствия към участниците отправи Катюша Станчева – Началник отдел в РУО Габрово и Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово.

По покана на директора на Регионалния център Росица Чернева с интересна презенатция в срещата се включи и доц. д-р Лилия Тодорова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е една от основоположниците на ерготерапията в България.

В срещата бяха презентирани добри практики на ерготерапевти от София, Варна, Стара Загора, Бургас, Търговище, Силистра, Габрово и Русе. Участниците в срещата бяха специалисти, работещи с деца със специални образователни потребности от цялата страна, които пристигнаха за нея въпреки услужнената пътна обстановка.

За тези, които не успяха беше предоставена възможност да се включат онлайн. Залата за ерготерапия в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Габрово, функционира вече почти една година. Тя се посещава от 18 деца и ученици със специални образователни потребности, които получават допълнителната подкрепа освен от ерготерапевт, но и от ресурсен учител, логопед и психолог.

И ако последно изброените подкрепят децата и учениците в тяхното познавателно, когнитивно, социално и езиково развитие, то ерготерапията подпомага и компенсира затрудненията, пряко свързани с нарушения на моториката, сетивната преработка на информацията и подобрява уменията за самостоятелност и функциониране на детето или ученика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица