Свържи се с нас

Любопитно

Цветът на бебешките изпражнения и значението му: Какво е нормално? Кога да се притесняваме?

Published

on

Като нов родител очаквате да смените стотици, ако не и хиляди, каканижещи пелени. И все пак широката гама от цветове и текстури, с които ще се сблъскате, понякога е притеснителна или направо шокираща.  Педиатърът Джейсън Шърман, доктор по медицина, разяснява кои оттенъци са здравословни и кои налагат да се обадите на педиатъра си.

Дешифриране на ужасяващия мръсен памперс

Цветът и текстурата на изпражненията се развиват драматично – понякога тревожно – през първите дни и месеци на бебето. Не прекарвайте повече време от необходимото в размисли за миризливото изхождане.

Ето какво можете да очаквате:

Зеленикаво- черен, подобен на катран

Първите изпражнения на бебето през първите няколко дни от живота му, наречени мекониум, освобождават новороденото бебе от всички материали, погълнати в утробата: амниотична течност, чревни епителни клетки, лануго, слуз, жлъчка и вода. (Ако не го видите в рамките на 48 часа, споменете за това на педиатъра си.) Той е много лепкав и за него може да ви трябва цяла вана с кърпички.

„След първите няколко дни изпражненията с мекониум никога повече не трябва да бъдат черни“, казва д-р Шърман. „Ако изпражненията са черни, бели, с цвят на глина или виждате кръв или слуз в изпражненията, трябва да се обадите на педиатъра си и да го уведомите.“

 Жълт, седефен и „ сладко ухаещ“

През първата седмица от живота си кърмените бебета имат три до четири горчичножълти, седефени, рехави изпражнения на всеки 24 часа. Много бебета каканижат след всяко хранене, така че не се притеснявайте, че няма да изразходват размера на новородените, преди да ги надраснат. По-късно те може да продължат да каканижат след кърмене или да каканижат само веднъж седмично. Всяко от двете е нормално!

 По- тъмен и силно миришещо

Кърмените с формула бебета имат по-гъсти и по-тъмни изпражнения веднъж дневно (или по-често) от първия ден. Обикновено те са с тен, но могат да бъдат и жълти или зеленикави. Консистенцията им е подобна на фъстъчено масло или хумус.

 Зеленикаво- кафяв

Не се плашете: След като въведете твърдите храни, знайте, че по време на смяната на пелените ви очаква нов „гуакамоле“ оттенък. С добавянето на повече храни може да забележите и други цветове – като оранжево и жълто – а понякога и цели зърна или стафиди.

Обикновено кафеникав, по-твърдо

Изпражненията на малчуганите постепенно се увеличават до консистенция, наподобяваща Play-Doh. Не е важно колко често каканижат. Важна е консистенцията. Недостатъкът на бебешките какавиди е? Тя започва да мирише повече на обикновените какавиди на възрастните.

Тъмно зелено

Гъстите, тъмни като борово дърво нощни изпражнения може да изглеждат неприятно, но обикновено не са причина за безпокойство. Най-честият виновник: добавка с желязо или обогатена с желязо бебешка формула. Оцветяването не оказва влияние върху здравето на бебето ви – само може би върху апетита ви!

Яркозелен и пенлив

Този оттенък може да се наблюдава при кърмени бебета, които често сменят гърдите си, като консумират повече нискомаслено, отколкото пълномаслено мляко. Опитайте да кърмите, докато бебето се изцеди от гърдата, преди да смените гърдата. Вирусите също могат да причинят яркозелени изпражнения, затова се свържете с педиатъра си, ако бебето ви не се държи нормално.

„Кафявите, жълтите и зелените са нормални“, казва д-р Шърман. „Често може да се движи напред-назад между тях, но ако е жълто-кафяво или зелено, вероятно няма за какво да се притеснявате.“

Някои бебета каканижат при всяко хранене, а други – на всеки пет до седем дни. Ако бебето ви е от тези, които каканижат по-рядко, стига да ходи веднъж седмично, коремчето му да не се издува и да не е прекалено нервно или раздразнително, тогава можете да сте спокойни.

„Моделите на изпражненията обикновено се променят около два до три месеца“, казва той. „Често бебетата каканижат по няколко пъти на ден, а след това, на възраст около два-три месеца, това се променя на ежедневно или на всеки втори ден. Докато изпражненията са меки, това не е повод за притеснение.“

Незабавно се обадете на педиатъра си, ако забележите някое от следните неща:

Зачервяване: Бебешките изпражнения не трябва да са червени. Безвредните причини за това? Ядене на цвекло, някои лекарства или оцветители в храната. Червените ивици в пелената обаче могат да означават кръв в изпражненията. Малките количества може да са причинени от запек, докато по-големите количества са причина за по-голяма загриженост.

Белият тебешир: Призрачно изглеждащите изпражнения не са шега. Ако бебето ви не произвежда жлъчка (която придава характерния цвят на изпражненията), те ще изглеждат безцветни, бели или тебеширени. Това може да е признак за сериозен проблем с черния дроб или жлъчния мехур.

Черно: Макар че катранените изпражнения са нормални при новородените, те са причина за безпокойство, ако детето ви е на повече от три дни. Наречен мелена, този вид гъсти, черни изпражнения може да е знак, че в стомашно-чревния тракт на бебето ви е попаднала кръв.

Няколко думи за диарията и запека:

Твърде течни. Въпреки че бебешките изпражнения не са толкова твърди, колкото тези на възрастните, ако са изключително рехави и воднисти – това е диария. Не пренебрегвайте тези изпражнения, тъй като те могат да бъдат признак на инфекция и да изложат малкото ви дете на риск от обезводняване. Други причини: хранителна чувствителност/алергии, даване на твърде много сок на малкото дете, страничен ефект от антибиотици или симптом на възпалителни заболявания на червата или целиакия. Обадете се на педиатъра си, ако това продължава повече от 24 часа. Запасете се с голям брой памперси, ще се наложи да ги сменяте често. Добре е да проверите за памперси на едро, за да не се налага да отделяте голяма сума от бюджета си. Повечето случаи отшумяват за два до три дни.

Твърде трудно. Ако бебето ви се напъва преди изхождане и произвежда тъмни, твърди изпражнения, вашият малчуган има запек. Понякога просто храносмилателният тракт на бебето абсорбира твърде много вода – попитайте педиатъра си, защото може да има някои прости решения. Други възможни причини: хранителна чувствителност/алергии, дехидратация или в редки случаи по-сериозни състояния като анатомични проблеми, дисфункция на щитовидната жлеза, метаболитни нарушения или болест на Хиршпрунг.

При бебетата изпражненията трябва да са с консистенция, подобна на ябълков сос, в по-голямата си част. Когато децата пораснат малко, до около 1- или 2-годишна възраст, консистенцията им ще се промени и ще стане по-скоро като на паста за зъби или фъстъчено масло. Ако изпражненията някога са твърди, малки топчета или наистина се образуват от ранна възраст, това често е признак на запек и трябва да го обсъдите с педиатъра си.

Има вероятност по време на смяната на стотици пелени със сигурност да се натъкнете на няколко, които да ви изненадат. Тъй като не винаги е лесно да се определи кое е нормално и кое не, обадете се на педиатъра си, ако имате някакви съмнения.

Любопитно

Глория ще пее на Празника на Царева ливада

Published

on

Емблемата на поп фолк музиката у нас Глория ще пее за всички гости на Празника на дряновското село Царева ливада.

Концертът на любимата на поколения българи певица, носител на десетки награди и на приза „Певица на десетилетието“, ще се проведе на 27 август, от 19.00 часа, а входът за него е свободен.

Празникът на Царева ливада ще се състои в централния парк в населеното място. Чрез трибуната на „Габрово Нюз“ кметът Детелина Кьосева отправи покана до всички да се присъединят към ежегодния събор на най-голямото село в дряновска община.

„Наближава последната седмица на август месец, най-хубавото време за хората от Царева ливада. Всички си идват от близо и далеч за да се видят с роднини, да си припомнят “доброто старо време” или просто да се почувстват у дома си. Тази година няма да направим изключение и ще поднесем на хората празникът, който заслужават“, заяви Детелина Кьосева.

Метеорологичните условия вещаят да са подходящи, ще има вкусно приготвена храна, а самият Празник е идеалният повод за разходка със семейството и приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богородичният събор в село Поповци и този път с благородна кауза

Published

on

Едно случайно приятелство на габровеца Димитър Луканов с търновеца Александър Пеев – военнослужещ, музикант и певец с китара, стана причината в радиоефира да се появи нова песен „Продавач на време „. От няколко месеца тя се върти във Велико Търново и клипът ѝ е достъпен онлайн.

Хората от габровското село Поповци, където живее Митко Луканов, ще я чуят за пръв път на живо на 13 август. На голямата поляна до читалището и това лято ще се проведе голям Богородичен събор на жителите на кметството.

Освен изпълнения на Александър Пеев в програмата гвоздей е специалният гост, народният певец Димитър Аргиров. Ще има разнообразна музикална програма, курбан за здраве, томбола с изненади, щандове с интересни предмети и продукти.

Очаква се и този път гостите на събора да бъдат около 500-600 човека. Около 35 деца от селата в кметството и гости се включиха в тазгодишното издание на Детско лято 2022.

След увлекателните и полезни занимания в читалището те ще предложат своите творби, създадени през изминалите три седмици на тема „море”.

Ще има и благотворителен щанд в подкрепа на малкото слънце Велинка от Бургас. Тя има нужда от средства, за да продължи лечението си. За набирането на дарения ще помогне и щандът с вкусни изненади.

НЧ“Дядо Стойно-1927” и кметството в село Поповци са организатори на събитието, чието начало в събота на 13-ти е от 18.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица