Свържи се с нас

Любопитно

Цветът на бебешките изпражнения и значението му: Какво е нормално? Кога да се притесняваме?

Published

on

Като нов родител очаквате да смените стотици, ако не и хиляди, каканижещи пелени. И все пак широката гама от цветове и текстури, с които ще се сблъскате, понякога е притеснителна или направо шокираща.  Педиатърът Джейсън Шърман, доктор по медицина, разяснява кои оттенъци са здравословни и кои налагат да се обадите на педиатъра си.

Дешифриране на ужасяващия мръсен памперс

Цветът и текстурата на изпражненията се развиват драматично – понякога тревожно – през първите дни и месеци на бебето. Не прекарвайте повече време от необходимото в размисли за миризливото изхождане.

Ето какво можете да очаквате:

Зеленикаво- черен, подобен на катран

Първите изпражнения на бебето през първите няколко дни от живота му, наречени мекониум, освобождават новороденото бебе от всички материали, погълнати в утробата: амниотична течност, чревни епителни клетки, лануго, слуз, жлъчка и вода. (Ако не го видите в рамките на 48 часа, споменете за това на педиатъра си.) Той е много лепкав и за него може да ви трябва цяла вана с кърпички.

„След първите няколко дни изпражненията с мекониум никога повече не трябва да бъдат черни“, казва д-р Шърман. „Ако изпражненията са черни, бели, с цвят на глина или виждате кръв или слуз в изпражненията, трябва да се обадите на педиатъра си и да го уведомите.“

 Жълт, седефен и „ сладко ухаещ“

През първата седмица от живота си кърмените бебета имат три до четири горчичножълти, седефени, рехави изпражнения на всеки 24 часа. Много бебета каканижат след всяко хранене, така че не се притеснявайте, че няма да изразходват размера на новородените, преди да ги надраснат. По-късно те може да продължат да каканижат след кърмене или да каканижат само веднъж седмично. Всяко от двете е нормално!

 По- тъмен и силно миришещо

Кърмените с формула бебета имат по-гъсти и по-тъмни изпражнения веднъж дневно (или по-често) от първия ден. Обикновено те са с тен, но могат да бъдат и жълти или зеленикави. Консистенцията им е подобна на фъстъчено масло или хумус.

 Зеленикаво- кафяв

Не се плашете: След като въведете твърдите храни, знайте, че по време на смяната на пелените ви очаква нов „гуакамоле“ оттенък. С добавянето на повече храни може да забележите и други цветове – като оранжево и жълто – а понякога и цели зърна или стафиди.

Обикновено кафеникав, по-твърдо

Изпражненията на малчуганите постепенно се увеличават до консистенция, наподобяваща Play-Doh. Не е важно колко често каканижат. Важна е консистенцията. Недостатъкът на бебешките какавиди е? Тя започва да мирише повече на обикновените какавиди на възрастните.

Тъмно зелено

Гъстите, тъмни като борово дърво нощни изпражнения може да изглеждат неприятно, но обикновено не са причина за безпокойство. Най-честият виновник: добавка с желязо или обогатена с желязо бебешка формула. Оцветяването не оказва влияние върху здравето на бебето ви – само може би върху апетита ви!

Яркозелен и пенлив

Този оттенък може да се наблюдава при кърмени бебета, които често сменят гърдите си, като консумират повече нискомаслено, отколкото пълномаслено мляко. Опитайте да кърмите, докато бебето се изцеди от гърдата, преди да смените гърдата. Вирусите също могат да причинят яркозелени изпражнения, затова се свържете с педиатъра си, ако бебето ви не се държи нормално.

„Кафявите, жълтите и зелените са нормални“, казва д-р Шърман. „Често може да се движи напред-назад между тях, но ако е жълто-кафяво или зелено, вероятно няма за какво да се притеснявате.“

Някои бебета каканижат при всяко хранене, а други – на всеки пет до седем дни. Ако бебето ви е от тези, които каканижат по-рядко, стига да ходи веднъж седмично, коремчето му да не се издува и да не е прекалено нервно или раздразнително, тогава можете да сте спокойни.

„Моделите на изпражненията обикновено се променят около два до три месеца“, казва той. „Често бебетата каканижат по няколко пъти на ден, а след това, на възраст около два-три месеца, това се променя на ежедневно или на всеки втори ден. Докато изпражненията са меки, това не е повод за притеснение.“

Незабавно се обадете на педиатъра си, ако забележите някое от следните неща:

Зачервяване: Бебешките изпражнения не трябва да са червени. Безвредните причини за това? Ядене на цвекло, някои лекарства или оцветители в храната. Червените ивици в пелената обаче могат да означават кръв в изпражненията. Малките количества може да са причинени от запек, докато по-големите количества са причина за по-голяма загриженост.

Белият тебешир: Призрачно изглеждащите изпражнения не са шега. Ако бебето ви не произвежда жлъчка (която придава характерния цвят на изпражненията), те ще изглеждат безцветни, бели или тебеширени. Това може да е признак за сериозен проблем с черния дроб или жлъчния мехур.

Черно: Макар че катранените изпражнения са нормални при новородените, те са причина за безпокойство, ако детето ви е на повече от три дни. Наречен мелена, този вид гъсти, черни изпражнения може да е знак, че в стомашно-чревния тракт на бебето ви е попаднала кръв.

Няколко думи за диарията и запека:

Твърде течни. Въпреки че бебешките изпражнения не са толкова твърди, колкото тези на възрастните, ако са изключително рехави и воднисти – това е диария. Не пренебрегвайте тези изпражнения, тъй като те могат да бъдат признак на инфекция и да изложат малкото ви дете на риск от обезводняване. Други причини: хранителна чувствителност/алергии, даване на твърде много сок на малкото дете, страничен ефект от антибиотици или симптом на възпалителни заболявания на червата или целиакия. Обадете се на педиатъра си, ако това продължава повече от 24 часа. Запасете се с голям брой памперси, ще се наложи да ги сменяте често. Добре е да проверите за памперси на едро, за да не се налага да отделяте голяма сума от бюджета си. Повечето случаи отшумяват за два до три дни.

Твърде трудно. Ако бебето ви се напъва преди изхождане и произвежда тъмни, твърди изпражнения, вашият малчуган има запек. Понякога просто храносмилателният тракт на бебето абсорбира твърде много вода – попитайте педиатъра си, защото може да има някои прости решения. Други възможни причини: хранителна чувствителност/алергии, дехидратация или в редки случаи по-сериозни състояния като анатомични проблеми, дисфункция на щитовидната жлеза, метаболитни нарушения или болест на Хиршпрунг.

При бебетата изпражненията трябва да са с консистенция, подобна на ябълков сос, в по-голямата си част. Когато децата пораснат малко, до около 1- или 2-годишна възраст, консистенцията им ще се промени и ще стане по-скоро като на паста за зъби или фъстъчено масло. Ако изпражненията някога са твърди, малки топчета или наистина се образуват от ранна възраст, това често е признак на запек и трябва да го обсъдите с педиатъра си.

Има вероятност по време на смяната на стотици пелени със сигурност да се натъкнете на няколко, които да ви изненадат. Тъй като не винаги е лесно да се определи кое е нормално и кое не, обадете се на педиатъра си, ако имате някакви съмнения.

Любопитно

Даниел Верстапен тази вечер на сцената на Дома на културата „Ем. Манолов“

Published

on

Тази вечер на сцената в обновения Дом на културата „Емануил Манолов“ посрещаме международно признатия белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен. Габровската публика и гостите на града ще се насладят на определяния за „концерт без аналог“ „Мост между културите“, който е част от световното турне на музиканта.

Целта на маестро Верстапен е да свързва поколенията чрез музиката си и да поставя класическото си пиано в една модерна роля. Освен с авторските композиции от „Reconnection“- албумът на Даниел Верстапен- тази вечер публиката ще стане свидетел и на специалната изненада за България- уникална комбинация между белгийското пиано и вселенските гласове на обичаните Нина Николина и Любо Киров.

В едно фантастично сътрудничество на сцена ще видим и чуем още перкусиите на Калин Вельов и кавала на Дамян Йорданов. Също така тази вечер на живо и специално за публиката ще звучи песента „Райна“, създадена от Даниел Верстапен и Нина Николина.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Габрово е с любезната подкрепа на Община Габрово.

Билети днес – на касата на ДТ „Рачо Стоянов“ или Купи билети за ДАНИЕЛ ВЕРСТАПЕН – МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ, Габрово ~ Дом на културата „Емануил Манолов“ (eventim.bg).

Зареди още

Любопитно

SmartyЛЯТО 2024 – Идеалната лятна занималня за вашето дете!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТО! Свържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Любопитно

Тече записването за SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 наближава, а с него идва и любимата целодневна занималня SmartyЛЯТО, подходяща за деца от 1 до 4 клас. Програмата ще стартира на 1-ви юли и ще продължи до края на лятото, като заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво се планира за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Вашите деца ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, което ще им помогне да развият своите четивни умения и любовта към книгите.
📖 Бързо четене

Ще бъдат организирани интензивни занимания с курс „Бързо четене“, за да бъде помогнато на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус
Запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика ще даде на децата ценни математически умения и ще развие тяхната концентрация.

💶 Финансова грамотност
Децата ще бъдат въведени в основните финансови понятия и ще бъдат запознати с концепцията на семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения
Ще се работим върх подобряване на концентрацията и паметта, както и върху развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито
Редовните игри на открито ще гарантират, че децата ще бъдат активни и ще се наслаждават на лятото.

Посещения и беседи в габровските музеи
Ще бъдат организирани интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят познанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска
Предлага се и опция за обяд и следобедна закуска, с грижа за здравословното хранене на вашите деца през деня.

Побързайте да запишете вашето дете! Местата са ограничени, затова не пропускайте възможността да запишете вашето дете за SmartyЛЯТО 2024! Свържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица