Свържи се с нас

Новини

Вилата на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово е продадена

Published

on

Някогашната лятна вила на големия български индустриалец Пенчо Семов в Габрово е продадена. Новият собственик, придобил историческата сграда, се казва Ивайло Иванов, живеещ в Габрово.

Тази новина съобщи пред местни журналисти директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов, който изнесе повече подробности за извършената сделка.

Процесът по продажбата на вилата на Пенчо Семов, зачислена в активите на областната болница, отне дълги години, през които продължи да се амортизира изключително много. Назад в миналото покривната конструкция на сградата изгоря при пожар, което ускори процеса на нейното разрушаване. Три са неуспешните опити до момента имотът да бъде продаден, а интерес към него не липсвал, коментира директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

„Яви се човек, който показа много сериозни намерения. Сключихме предварителен договор с него. Средствата вече са преведени по сметката на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, заяви директорът на болницата.

По думите му утре, 28 юли, сделката ще бъде окончателно приключена чрез подписване на окончателен договор по прехвърляне на четириетажната вила на крупния благодетел от миналото, която е архитектурен шедьовър от миналия век.

Идеята на новия ѝ собственик Ивайло Иванов е да бъде запазена архитектурно самата сграда, връщайки ѝ общественото предназначение и ползване, с възможност да се самоиздържа като структура, разкри още д-р Михов.

Директорът на МБАЛ-Габрово сподели още, че когато окончателната идея за сградата бъде изчистена, тогава повече подробности ще бъдат обявени. „Обещанията на Ивайло Иванов са сградата да бъде запазена и реставрирана във вида, в който е била някога“, каза д-р Минко Михов.

В реставрираната вила на големия български индустриалец Пенчо Семов ще бъде обособен специален кът, в който да се разказва за него. Чрез продажбата на имота сградата е спасена и вече не съществува вероятност да бъде изгубена завинаги.

Паричните средства по сделката за придобиване на сградата, в размер на 246 000 лева, ще бъдат насочени към реновирането на Детското отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, което ще бъде преместено в корпуса на болницата над АГ-отделението, съобщи още д-р Михов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Габрово

Published

on

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 октомври. Това стана ясно днес, 19 август, по време на пресконференция, на която ръководството на политическата партия представи водачите на листите си в страната.

Пред медии председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с Цончо Ганев – зам. – председател на „Възраждане“, Александър Арангелов – председател на
„Възраждане“ София, Маргарите Генчева – член на „Възраждане“ и адв. Петър Петров – зам.председател на „Възраждане“ обявиха имената на кандидатите.

Даниел Петров е познат на местния избирател. Той беше народен представител в предходното 47-мо Народно събрание. По образование е икономист, завършва икономика – „Управление и финанси“, а днес е успешен предприемач в сферата на индустрията.

Средна възраст на водачите на листите е 42.3 г. Най-млад е водачът на листата в 21 МИР Сливен –  Климент Шопов, който е на 29 години, а най – възрастен е колегата му във Видин Валери Сираков, който е 66-годишен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Алекс Павлов постави тазгодишния рекорд по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата

Published

on

Тазгодишният рекорд за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата е 246 секунди!

Той е притежание на Алекс Павлов, възпитаник на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, който стана победител при момчетата, във възрастовата група от IX до XII клас.

Другите победители са: Ясемин Занкова от ИСО „Узана“ с резултат 5,25 минути (втора възрастова група), както и двама ученици от Габрово: Борислав Савев (5,37 минути) и Полин Пасева (6,03 минути) – първа възрастова група.

От името на „Сиела Норма“ наградите в традиционното състезание по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея връчи Пламен Иларионов.

Победителите в трите призови места получиха книги на издателство „Сиела“ и грамоти.

Състезанието е една от проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вицепрезидентът ще участва в честването на Шипченската епопея

Published

on

В събота, 20 август, от 11.30 часа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще участва на връх Шипка в честването на 145 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Тържествата се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По-късно вицепрезидентът ще бъде в местността Петрова нива, община Малко Търново, където ще се включи в поклонението по повод 119-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, от 20.30 часа е възпоменателната церемония.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица