Свържи се с нас

Новини

Нов музей на Архитектурата в Поп Ангеловата къща в Трявна

Published

on

Семейството на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна се разраства! През изминалия ден стана ясно, че проектът, с който екипът на Музея кандидатства пред Национален фонд “Култура” към Министерство на културата е одобрен за финансиране и в Трявна ще отвори врати нов музеен обект.

Проектът “Да градиш дом, да пазиш вяра. По стъпките на тревненските дюлгери” предвижда създаването на нов музей на архитектурата в най-старата тревненска къща Поп Ангеловата, която е и паметник на културата от национално значение.

В обекта се предвижда изграждане на модерна експозиция за строителство, както и обособяване на творческа работилница за деца, включваща различни интерактивни дейности.

В музея ще могат да бъдат разгледани още архивни снимки на стари майстори, планове и проекти на различни сгради и не на последно място инструментариума на тревненските дюлгери. Богатството на експозицията ще допълват макети на възрожденски постройки, а музеят на архитектурата ще домакинства провеждането на различни пленери, изложби, представяне на книги и др.

Необходимата сума за реализиране на проекта е на стойност 63, 974.46 лв., като отпуснатото финансиране от Национален фонд “Култура” е в размер на 28, 859.57 лв. Дофинансирането ще бъде от СМРЗИ-Трявна.

“Налице е широка партньорска мрежа на кандидата и включване на партньорите в реализация на проекта, съгласно приложени писма за подкрепа. Кандидатът има капацитет за реализация на проекти извън ежегодната издръжка на музея. Заложените разходи отговарят на целите на Програмата и проекта!” се посочва в становището на НФ “Култура”.

“Сърдечни благодарности към авторите на проекта д-р Ирина Димитрова, гл. уредник Даниела Дабкова, фирма “Love 2 Design”, партньорите ни и ръководството на Община Трявна, които ни подкрепиха! Да ни е честито!”, споделят от ръководството на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

“Изключително много се радвам, че в Трявна ще бъде реализиран още един проект от културно и историческо значение за целия регион! Музеят на архитектурата ще представи творчеството на майсторите-дюлгери, които също заслужават подобно внимание и ще ни отведе в едно отминало, но незабравено време. Туристите и хилядите посетители, които идват редовно тук при нас, ще имат още една възможност да обогатят своята програма, знания и обща култура! Благодаря на целия екип на СМРЗИ-Трявна за усилията, труда и за любовта към всичко това, което правят!”, коментира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Тежка софра и наздравици костваха книжката на 42-годишен

Published

on

2.29 промила алкохол не попречиха на 42-годишен мъж от габровското село Враниловци да седне зад волана на лек автомобил. Това е поредният случай за последните няколко седмици на изключително пиян водач, метнал се да кара след много вдигнати наздравици и хванат от катаджиите.

Пътният нарушител този път бил засечен във вторник вечерта, около 23.00 часа, на ул. „Петър Михов“ в Габрово, при полицейска проверка. Екип униформени служители спрели „Фолксваген Пасат“. Водачът му бил видимо изглеждал в неадекватно състояние, а от него се носели остри миризми, навяващи на мисълта, че имало употреба.

Мъжът не бил с ясен говор, завалял произнасяните от него думи, трудно събеседвал и по всичко личало, че се е метнал зад волана в нетрезво състояние, без да осъзнава възможните опасни последствия, които би могъл да причини.

Олюлявайки се и престъпвайки от крак на крак 42-годишният надул дрегера, а дисплеят на техническото средство отчел резултат от 2.29 промила алкохол, които „лишили“ дръзкия пиян пътен нарушител от възможността да управлява МПС през следващите 2 години.

На водача бил съставен акт за установяване на административното нарушение и издаден талон за медицинско изследване, но той отказал да даде кръв за химичен анализ.

Образувано е бързо производство.

Това е пореден фрапиращ случай в региона на хванат много пиян нарушител зад волана. В рамките само на по-малко от месец, други трима бяха заловени с по над 3 промила алкохол.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят изложба „Възкресение на Свободата“

Published

on

По повод 145-та годишнина от Шипченската епопея, Държавен архив – Габрово представя изложбата „Възкресение на Свободата”. Тя е изготвена през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. След откриването ѝ в София е гостувала в Българското посолство в Хелзинки, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, в държавните архиви в Пловдив, Бургас, Русе, Ловеч, в Историческите музеи в Бургас, Бяла и др.

Изготвянето на фотодокументалните табла е съвместна инициатива на архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В тях са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, ходът на военните действия, животът по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори.

Достойно място е отделено и на формирането и бойния път на Българското опълчение, както и героичното отстояване на Шипченския проход. Много от материалите се показват за първи път пред габровската общественост.

Техните оригинали се намират в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив, Архив на външната политика на Руската империя, както и в Държавен архив Риека, Хърватия.

Сред ценните експонати е гравюрата на испанския художник Хосе Луис Пелисер. На нея се вижда пристигането на генерал Радецки на 23-и юли 1877 г. на връх Шипка. Друга снимка привличаща вниманието е на бъдещият княз на България – Александър Батенберг сред руски войници. Князът участва във войната от първия до последния ѝ ден.

В експозицията са включени и документи от Държавен архив – Габрово. Изложбата „Възкресение на свободата“, която е включена в програмата за Национално честване на 145-та годишнина от Шипченската епопея, ще бъде официално открита на 23 август в 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово и може да бъде разгледана до 30 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Сгащиха 23-годишен, „плячкосал“ колело от подземен гараж

Published

on

Полицията в Севлиево задържа 23-годишен, многократно осъждан за кражби, след като задигна велосипед от подземен гараж в ж.к. „Митко Палаузов“.

Белезниците на ръцете му щракнали след подаден сигнал, касаещ извършеното престъпление.

Старият познайник на полицията бил заловен в резултат на незабавните действия, предприети от служители севлиевската полиция.

Лицето било отведено в месното полицейско управление, където било задържано по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

Срещу него е образувано бързо производство по чл.194 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица