Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна и председателят на ОбС-Трявна поднесоха пред барелефа на Васил Левски

Published

on

Кметът на община Трявна и председателят на Общински съвет – Трявна поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски по повод 185-годишнината от рождението му днес, 18 юли.

Ликът на Апостола на свободата е изобразен върху фасадата на Попангеловата къща в Трявна не случайно, тъй като мястото е приютявало видния българин в онези трудни времена, когато е поставено началото на националната идеология за извоюване на свобода и независимост на България.

Г-жа Силвия Кръстева и инж. Стефан Петров се поклониха в знак на уважение, признателност и благодарност към святото и чисто дело на Васил Левски и отдадоха нужната почит.

Цветя положиха още зам.-кметът на община Трявна, общински служители и служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Поклон още веднъж пред паметта на Апостола на Свободата – идеолог и пример за чисти и святи действия, водени единствено и само в името на България!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Мъж е с тежки изгаряния след инцидент с газова бутилка в Габрово

Published

on

76-годишен мъж пострада тежко при инцидент с газова бутилка. Той е с изгаряния по тялото, след като изтекъл газ от бутилката за битови нужди се възпламенил.

Инцидентът е станал вчера, 17 август, около 10.10 часа на тераса в жилище на ул.“Венера“ в Габрово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастният мъж получил изгаряния на кожата в горната част на тялото, довели до разстройство на здравето му, временно опасно за живота, посочват още от полицията.

Пламъците обхванали терасата, а разрастването на по-голям пожар било предотвратено от екип на пожарната, отзовал се на мястото на местопроизшествието.

Пострадалият бил приет за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като в последствие бил транспортиран до столичната УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство.

През изминалото денонощие местните огнеборци, освен на битовия инцидент с газова бутилка, са реагирали още на три сигнала, свързани със запалени сухи треви и храсти: един на ул. „Найден Геров“ в Габрово, два в землището на севлиевското село Шумата, и един за запален контейнер за битови отпадъци, намиращ се на ул. „Никола Петков” в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен паркинг и транспорт за рок фестивала на „Хоталич“

Published

on

Община Севлиево осигурява безплатен паркинг и транспорт за всички желаещи да посетят рок фестивала на „Хоталич“, който ще се проведе на 26 и 27 август.

С оглед ограничените места за паркиране край крепостта, организаторите на събитието призовават гостите да се възползват от предлаганите възможности.

За всички посетители на Петия национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘2022 от Общината припомнят, че има освен осигурени безплатен транспорт, паркинг на разположение ще бъде и зона за къпмингуване, за близо 30 палатки (GPS координати: 43.057431°, 25.061392°).

Своите автомобили посетителите на фестивала могат да паркират на Панаирната площадка (GPS координати: 43.022213°, 25.105848°), от където тръгва и организираният транспорт.

Автобусите ще се движат по график:
– На 26 август от 17:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– На 27 август от 13:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– След 21:30 часа ще започва превозването на всички желаещи от крепостта обратно към града и през двата фестивални дни.

Възможността за паркиране в близост до крепостта е за приблизително 50 автомобила, затова организаторите призовават гостите да използват осигурения безплатен транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дари книга, вземи трибагреник

Published

on

На 24 август, от 16.00 до 19.00 часа в Градинката с мечето, по идея на рекламна агенция „Елмазови“ и в партньорство с културни институти, представители на БПЦ, неправителствени и образователни организации, ще се реализира едно от съпътстващите събития на честванията, посветени на Шипченската епопея.

На посоченото място ще бъдат разположени 6 шатри и една инсталация от винил, всяка от които обозначена с поредната буква от думата „свобода“ и посветена на различна тема, като обединяващата нишка между тях ще бъде свободата.

145 български знаменца ще раздадат организаторите на събитието – част от празничната програма за честванията на 145 години Шипченска епопея на 24 август в Градинката с мечето.

Шатра с буква „Д“ като „дар“ ще очаква малки и големи да дарят книга, посветена на свободата, а всеки който откликне на поканата, ще получи трибагреник. Със събраните дарения ще бъде обновен фондът на къщичките за книги, поставени в различни райони на града от РБ „Априлов – Палаузов“.

Идеята на организаторите е не само да съберат книги, но и да ни провокират – да разгледаме внимателно библиотечните си рафтове, да си спомним заглавия и автори, да разлистим страниците на позабравени книги, да вдишаме техния въздух, да вникнем в посланията им.

Към всичко това добавят дарителството като жест и подхранването на родолюбиво чувство и чувство за принадлежност, чрез силата, която носи българското знаме.

Събитието се организира с подкрепата на Областна администрация Габрово. Медийни партньори а Новинарски портал Gabrovo News.bg и портал Vcentara.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица