Свържи се с нас

Новини

Започна работата по създаване на Младежки парламент на Габрово

Published

on

Днес, 18 юли, 40 младежи от Габрово започнаха работата по учредяване на местен Младежки парламент.

Те се събраха в хотела, разположен на бул.“Трети март“, и в рамките на три дни – до 20 юли, ще изградят структурата на самоуправляващата се организация, ще помислят върху това как ще избират членовете му, колко дълъг ще е мандатът им, какви ще са техните правомощия, къде и колко често ще заседават, и ще набележат първите инициативи.

За да подкрепят и насърчат младите хора в начинанието им, на събитието се отзоваха кметът на Габрово Таня Христова и заместник – кметът Мария Йозова.

Началото на работата по създаване на Младежкия парламент на Габрово постави Таня Христова, която приветства участниците и им пожела ползотворна работа. Пред присъстващите кметът сподели, че винаги е била водена от това на младите хора бъдат давани възможности, да бъдат подкрепяни и да им се показват нещата, които са важни за развитието им.

„Вие, имате изключителната възможност да положите основния крайъгълен камък в развитието на Габрово. Един град, една общност са истински само, когато в нея има младежки дух и ентусиазъм. Само на младежката дързост е призвано да вярва и знае, че може да покори и най-високи върхове“, обърна се към учредителите на Младежкия парламент Таня Христова и продължи – „Интересни са времената, в които сте призвани да израствате и да бъдете хората, взимащи важните решения. Вие ще трябва да решите дали войната има място в нашия свят. Вие сте тези, които ще трябва да гарантирате, че планетата ще продължи да бъде гостоприемна и за вашите пра-правнуци. Вие сте тези, които трябва да устоявате и развивате демократичните ценности. Да срещнете неща, които в днешния свят на възрастните сякаш изглеждат невъзможни.“

Таня Христова е убедена, че дискусиите на работните групи по създаването на младежки парламент в нашия град ще бъдат изключително важни за неговата сила. „Вие сте пионерите. Досега такава инициатива в Габрово не е имало. Вие ще останете, с вашите имена, завинаги в историята на демократичното развитие на Габрово“, каза още кметът, вярващ, че резултатите в края на работата ще дадат възможност младежкият парламент да участва активно в живота на града.

Младежкият парламент е организация от млади хора над 14 години, която не е обвързана политически. Има за цел да провокира, изказва мнение, насочва и влияе върху политиките за младите, да комуникира с институциите и младежите, да инициира събития и кампании. Да направи така, че гласът и желанията на младите хора в Габрово да бъдат чути и взети предвид.

Цели още да събере младите хора на града, които да проучат, дебатират и построят концепция и устав за създаването на Младежки парламент, като амбициите са през есента да се проведат първите избори.

В събитието участват 40 младежи от всички габровски гимназии и средни училища, студенти в Технически университет – Габрово, млади хора до 29-годишна възраст. Поканени за учредяването са и представители на няколко успешни младежки парламента в България, които ще споделят опита си – структурата, успехите и проблемите пред своите организации.

Те ще бъдат разделени на групи, които, водени от младежките работници в Младежки център – Габрово, ще се опитат да дадат отговори – как трябва да изглежда младежкият парламент, как да бъдат избирани неговите членове, колко дълъг да е мандатът им, какви да са приоритетите на организацията и др.

Участниците ще бъдат запознати още с това какво представлява младежкият парламент, защо е важен за младежите, ще бъдат представени още добри практики от работата на младежките парламенти в страната.

В края на тридневното създаване на габровския младежки парламент е предвидена дискусия, след която ще бъдат представени обобщените резултати от работата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор отличиха Милчо Генжов

Published

on

За проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поощри Милчо Генжов – административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда в размер на 1000 лв.

Със същото решение прокурор Генжов бе освободен от заеманите длъжности „административен ръководител, окръжен прокурор“ и „прокурор“ при Окръжна прокуратура – Габрово, поради навършване на 65-годишна възраст.

Главният прокурор Иван Гешев награди прокурор Генжов с грамота и „Кортик на Прокуратурата на Република България“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като административен ръководител, както и за цялостен принос в професионалната кариера.

Прокурор Милчо Генжов има над 40 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Продължителният му магистратски стаж е преминал в системата на Прокуратурата, където заема длъжностите „младши прокурор“, „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“ на Районна прокуратура – Севлиево. От 25.02.2005 г. е назначен на длъжност „заместник на административния ръководител“ при Окръжна прокуратура – Габрово, която изпълнява до 08.06.2009 г. В периода от 09.06.2009 г. до 09.06.2014 г. и от 20.05.2021 г. до 11.08.2022 г. е административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Скоростно изкачване към Паметника на свободата и открит урок с проф. Веселин Методиев

Published

on

За 10-та юбилейна година ученици от страната ще участват в надпреварата за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Под мотото „Бъди на Върха“ на 19 август 130 деца на възраст от 5 до 12 клас ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“.

Състезанието е част от проявите за 145 – годишнината от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година насам през месец август под патронажа на Президента на Република България.

Точно 281 секунди са необходими, за да изкачиш 890 стъпала към историческото място. Това разбира се е рекорд от последното издание на състезанието, а дали ще бъде подобрен сега – ще стане ясно на 19 август.

Стартът на състезанието е в 10.30 часа от подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след това ще се състои и церемония по награждаване.

Организаторите на събитието – Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието, изказват благодарност към всички, които помагат то да се случи – местни фирми и организации, които се включват традиционно като: Елви ООД, МИГ – Мирослав Стойчев, както и осигуряващите награди Сиела Норма, Сенстейт технолоджи, Европейска инициатива за чиста околна среда и Обществената фондация в Габрово.

Веднага след това предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които по това време са на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година.

Професионалната му кариера преминава през Нов български университет, Главно управление на архивите към Министерски съвет, 37–ото и 38–ото народно събрание. В периода 1997–1999 г. е бил и вицепремиер и министър на образованието и науката Основните му изследователски интереси са в областта на историята на държавните институции в България. Преподава философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история През 2019 г. проф. д-р Веселин Методиев е награден с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „хуманитаристика“.

Всички са добре дошли на 19 август на Върха от 10.30 ч, за да подкрепят усилията на децата и да чуят увлекателния разказ на проф. Веселин Методиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица