Свържи се с нас

Новини

Започна работата по създаване на Младежки парламент на Габрово

Published

on

Днес, 18 юли, 40 младежи от Габрово започнаха работата по учредяване на местен Младежки парламент.

Те се събраха в хотела, разположен на бул.“Трети март“, и в рамките на три дни – до 20 юли, ще изградят структурата на самоуправляващата се организация, ще помислят върху това как ще избират членовете му, колко дълъг ще е мандатът им, какви ще са техните правомощия, къде и колко често ще заседават, и ще набележат първите инициативи.

За да подкрепят и насърчат младите хора в начинанието им, на събитието се отзоваха кметът на Габрово Таня Христова и заместник – кметът Мария Йозова.

Началото на работата по създаване на Младежкия парламент на Габрово постави Таня Христова, която приветства участниците и им пожела ползотворна работа. Пред присъстващите кметът сподели, че винаги е била водена от това на младите хора бъдат давани възможности, да бъдат подкрепяни и да им се показват нещата, които са важни за развитието им.

„Вие, имате изключителната възможност да положите основния крайъгълен камък в развитието на Габрово. Един град, една общност са истински само, когато в нея има младежки дух и ентусиазъм. Само на младежката дързост е призвано да вярва и знае, че може да покори и най-високи върхове“, обърна се към учредителите на Младежкия парламент Таня Христова и продължи – „Интересни са времената, в които сте призвани да израствате и да бъдете хората, взимащи важните решения. Вие ще трябва да решите дали войната има място в нашия свят. Вие сте тези, които ще трябва да гарантирате, че планетата ще продължи да бъде гостоприемна и за вашите пра-правнуци. Вие сте тези, които трябва да устоявате и развивате демократичните ценности. Да срещнете неща, които в днешния свят на възрастните сякаш изглеждат невъзможни.“

Таня Христова е убедена, че дискусиите на работните групи по създаването на младежки парламент в нашия град ще бъдат изключително важни за неговата сила. „Вие сте пионерите. Досега такава инициатива в Габрово не е имало. Вие ще останете, с вашите имена, завинаги в историята на демократичното развитие на Габрово“, каза още кметът, вярващ, че резултатите в края на работата ще дадат възможност младежкият парламент да участва активно в живота на града.

Младежкият парламент е организация от млади хора над 14 години, която не е обвързана политически. Има за цел да провокира, изказва мнение, насочва и влияе върху политиките за младите, да комуникира с институциите и младежите, да инициира събития и кампании. Да направи така, че гласът и желанията на младите хора в Габрово да бъдат чути и взети предвид.

Цели още да събере младите хора на града, които да проучат, дебатират и построят концепция и устав за създаването на Младежки парламент, като амбициите са през есента да се проведат първите избори.

В събитието участват 40 младежи от всички габровски гимназии и средни училища, студенти в Технически университет – Габрово, млади хора до 29-годишна възраст. Поканени за учредяването са и представители на няколко успешни младежки парламента в България, които ще споделят опита си – структурата, успехите и проблемите пред своите организации.

Те ще бъдат разделени на групи, които, водени от младежките работници в Младежки център – Габрово, ще се опитат да дадат отговори – как трябва да изглежда младежкият парламент, как да бъдат избирани неговите членове, колко дълъг да е мандатът им, какви да са приоритетите на организацията и др.

Участниците ще бъдат запознати още с това какво представлява младежкият парламент, защо е важен за младежите, ще бъдат представени още добри практики от работата на младежките парламенти в страната.

В края на тридневното създаване на габровския младежки парламент е предвидена дискусия, след която ще бъдат представени обобщените резултати от работата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на Габрово, издигнат от ПП – ДБ

Published

on

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на община Габрово, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, на предстоящите местни избори в края на октомври.

Това стана ясно вчера, 26 септември, след като тя получи регистрация в Общинската избирателна комисия. Манолова е и водач на листата от общо 27 кандидати за общински съветници.

„Някои решения се вземат трудно. Особено, когато има предубеденост за процеса, страх от независещи от нас фактори, обремененост от статуквото. Но всъщност осъзнах, че местните избори би трябвало да са надпартийни по същността си и да се търси личността – визионер, която да създава добро за всички и да води напред. Всеки кмет до момента е постигнал нещо и оставил следа.

И трябва да бъде уважен за това. Но да си кмет не е просто работа, позиция, желан пост… Това е мисия. И много време, посветено на общността. Вяра, че всеки гражданин трябва да има право и възможност да сподели своето виждане без да се страхува. Вяра, че заедно можем да вървим успешно напред. Нека тези предстоящи местни избори дадат на габровци шанса да избират по свое мнение, а не по задължение.

Нека да донесат вяра и надежда, че можем да сме спокойни не само днес, но и за бъдещето на всички!“, сподели на профила си в социалната мрежа фейсбук Ралица Манолова.

Зареди още

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата UEFA Playmakers

Published

on

ФК „Чардафон 1919“ – Габрово за поредна година организира под егидата на БФС, UEFA и Disney безплатни тренировки за момичета, от 5 до 8-годишни възраст.

Заниманията ще започнат от 2 октомври и ще продължат до края на месеца.

Футболните тренировки ще се проведат в салона на Национална Априловска гимназия от 18.00 часа. Те ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, и помощника му Преслава Василева.

Всички желаещи да се включат в тренировъчния процес трябва да се регистрират и заявят своето участие оттук.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

UEFA Playmakers е забавен и безопасен начин за момичета между 5 и 8 години да започнат да играят футбол. Програмата включва движения, игри и разказване на истории от Дисни, за да се забавляват и да научат да играят във футбола.

Зареди още

Крими

Конфискуваха колата на дрогиран, хванат зад волана

Published

on

Полицията в Трявна установи напушен местен водач, а след като престъплението бе разкрито конфискува и автомобила му.

Нарушителят бил засечен на пътя вчера, 26 септември, около 17.20 часа, в Трявна при проверка лек автомобил “Опел Корса“.

Водачът –30-годишен местен жител, бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за канабис.

Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет. По случая е образувано бързо производство.

Още едно престъпление, свързано с наркотици бе разкрито вчера, но в Габрово. Около 22.20 часа, била извършена проверка на 25-годишен местен жител.

Установено било, че мъжът придобил и държи в себе си бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица