Свържи се с нас

Новини

Режим на водата в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и завишената консумация на вода, по предложение на кметските наместници със заповед на кмета на община Габрово е утвърдено режимно водоснабдяване в три села.

Това са населените места: Междени, Старилковци и горната част на село Кози рог по следния график. Режимът на водата се въвежда от 7 юли.

В село Междени и село Старилковци – 2 дни водата ще бъде спряна. Вода се подава в 08.30 ч. на третия ден до изчерпване на количеството в резервоарите.

В горната част на село Кози рог – вода ще се подава в дните сряда и събота в 09.00 ч. до изчерпване количествата в резервоарите.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и др. за посочените села.

В случай на промяна дебита на водоизточниците, режимът ще бъде променен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Читател на „Габрово Нюз“ сигнализира: Чешма на Узана потъна в боклуци!

Published

on

Читател на „Габрово Нюз“ сигнализира за обезпокоителното състояние на място за отдих и чешма към него до бившата спасителна служба, намиращи се в красивата местност Узана над Габрово.

Посетителят е възмутен от разпръснатите боклуци, които са навсякъде в района и които дори биват разнасяни от диви животни. Кой е виновен: хората, сметопочистващата фирма или всички заедно?

„Смятам, че подобна картинка е недопустима за район, имащ претенции да се развива като туристически. Беше ме срам“, пише в сигнала, изпратен чрез фейсбук страница на нашата медия.

От получените снимки се вижда, че мръсотията, мизерията и остатъците от човешко примитивно присъствие са навсякъде около и по чешмата. Поставеният съд за събиране на отпадъци се оказва недостатъчен. Той е препълнен, а до него е натрупана камара от какво ли още не: празни пластмасови бутилки и кутии, торбички, кенчета, опаковки и дори парцали.

„Когато една институция постави кофа за отпадъци, тя трябва да има ангажимента да не допуска подобно препълване. Животни разнасят боклуците навсякъде, а някои от тези „животни“ са на два крака. Ако няма да се поддържа периодично, по-добре е да няма кофи въобще. Така повечето хора въобще няма да си оставят боклуците, а ще ги носят до Габрово“, заявява още читателят, потърсил ни, за да дадем гласност на абсурдната гледка, на която е станал свидетел.  

В своя сигнал той засяга и темата, свързана с подобряването на пътната инфраструктура чрез извършване на очаквания ремонт на пътя от Габрово до Узана, целящ и подобряване на отводняването, нова вертикална сигнализация, нови ограничителни системи. „А за пътя до Узана – да не отваряме тема – тази година трябваше да се ремонтира основно. Нищо подобно. Жалка картинка сме“, пише читателят.

Надяваме се чрез извършването на публикацията компетентните институции ще се самосезират и ще бъдат предприети адекватни мерки по почистване на нерегламентираното сметище, в което се е превърнал районът, чиято поява в бъдеще няма да бъде допускана.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ апелира към опазване на националното ни богатството каквото е природата. Нека запазим чиста нашата околна среда и да не я замърсяваме, с което да я поставяме под риск и нейните обитатели!

Вашите сигнали за всякакви нередности изпращайте на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359878 993779, а ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Кметът Силвия Кръстева закри „Трявна Арт фестивал“

Published

on

На 7 август кметът на община Трявна официално закри шестото издание на единствения по рода си класически фестивал, който се провежда на територията на общината – “Tryavna Art Festival” 2022.

Силвия Кръстева благодари още веднъж на организаторите в лицето на цигуларя Димитър Малакчиев и пианистката Сирма Величкова, че въпреки трудностите и изпитанията, които пандемията от КОВИД-19 постави, двамата не са прекъсвали провеждането на фестивала и Трявна е била негов домакин от шест години насам.

Кметът изрази радостта си, че възрожденският град може да бъде средище и на подобно музикално събитие, което винаги успява да събере на една сцена световноизвестни величия и да предложи на публиката класика, джаз и приятни емоции. Не на последно място Кръстева пожела на всички да бъдат здрави, все така успешни в професионален и личен план и подчерта, че Трявна ги очаква и през следващата година.

Събитието се провежда ежегодно под патронажа на кмета на община Трявна и с финансовата подкрепа на местната власт и е важна част от общинския културен календар.

“Tryavna Art Festival” 2022 бе закрит със заключителен концерт на младите участници в четвъртия Международен музикален конкурс за изпълнители, който се проведе в рамките на фестивала. Тази година форматът събра над 100 музикални надежди от над 30 страни, като една част от тях се явиха присъствено, а друга онлайн.

Най-добрите от тях бяха отличени с грамоти и медали от преподавателите в лятната академия, които са и професионални виртуози, както и от организаторите на събитието.

Всички снимки от закриването на „Трявна Арт фестивал“, уловени от фотографа Димитър Сотиров, можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Седем са офертите за идеен проект на новото трасе на Присовските завои

Published

on

Седем са офертите в обществената поръчка за изработването на разширен идеен проект с извършването на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на пътя между Велико Търново – Габрово, от км 105+430 до км 107+900/. Новината съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отсечката е от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец и е позната като Присовски завои. По нея преминава трафикът от проходите „Шипка“ и „Република“ в посока София, Варна и Русе.

Отворените оферти са на:
„ПРОДЖЕКТ ПЛАНИНГ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ“ ООД;
„АЛВЕ КОНСУЛТ“ ЕООД;
„ВИА-ПЛАН“ ЕООД;
Обединение “Ий Кей Джей – Виа – Ей Джей” ДЗЗД, с участници: „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД, „ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и „Ей Джей Кънсълтинг“ ЕООД;
„ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ЕООД;
„ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД;
„ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ“ ООД.

Визуализация: Google Street View

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 450 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението ѝ е 100 календарни дни. Изпълнителят ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе, с вариантни решения, да извърши пълни инженерно-геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план.

Въз основа на одобрения идеен проект след това ще може да се възложи изработването на технически проект, а след това и строителство на трасето.

В момента участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус и при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно.

Определена е като отсечка с концентрация на пътнотранспортни произшествия. По данни на МВР – сектор „Пътна полиция“, в периода от 2009-2019 г. са станали 181 пътни инцидента.

С изместването на първокласния път в района на Присовските завои ще се обезопаси отсечката, ще се улесни трафикът, като се осигури безконфликтно преминаване на транзитния и местен транспортен поток, ще се повиши безопасността и комфортът на пътуващите.

Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо и по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица