Свържи се с нас

Новини

Доц. д-р Ангел Кунчев в Габрово: Превръщането на КОВИД-19 в респираторен вирус е добре дошло!

Published

on

„Ако КОВИД-19 продължи да се превръща в обикновен респираторен вирус, като грипния или много други, то това е добре дошло! Дали обаче това ще се случи, никой не може да каже, тъй като и промените в него продължават.“

Това заяви в Габрово главният държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването на България доц. д-р Ангел Кунчев, който участва в професионален семинар, състоял се в сградата на ДКЦ 1, база 2.

По думите му противоепидемичната обстановка в момента в страната не е усложнена, макар и да се забелязва увеличение броя на заболелите. В момента действа национален план, приет от правителството, според който се изчислява общ коефициент, включващ заболяемост и натовареност на здравната система.

При него е заложен Показател 5, при който, ако някоя област в страната го достигне, означава, че трябва да се предприемат първите противоепидемични мерки, познати ни доскоро. Към момента няма такава област в България, но София, Варна, Бургас и други региони се очакват през следващата седмица да достигнат четвърта степен.

„Наблюдава се ръст на заболелите. Докъде ще стигне той, предстои да видим“, коментира доц. д-р Ангел Кунчев.

Лабораториите за ПСР-тестове за установяване на КОВИД-19 към областните болници, каквато има и в Габрово, ще продължат да функционират. „Повечето от лабораториите ще правят тестове, включително ПСР и на други заболявания. Ако продължи растежът на заболяемостта и има по-голямо търсене, което очаквам да стане, пак ще извършват основно тази дейност по диагностициране на КОВИД“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

По отношение имунизацията и поставянето на бустерна доза доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че в регионалните здравни инспекции ще продължи да функционира кабинет, в който да се поставят ваксини против КОВИД-19.

Амбицията е такива имунизационни пунктове да бъдат разкрити и в областните болници, какъвто предстои да се случи и в Габрово. Издадено е предписание за това. „И дори да не е много високо търсенето, дори да са няколко души на ден, да има възможност всеки, който желае, да може да си постави бустерна доза“, съобщи д-р Кунчев.

Въпреки лекото увеличение на болните през последните дни, КОВИД – зоните към болниците, които бяха закрити поради отмяната на извънредната противоепидемична обстановка, не се очаква да бъдат отворени отново на този етап.

„Виждаме, че натиск над болниците в момента няма. Приблизително подобна е картината и в Западна Европа, което потвърждава характеристиките на вируса, а именно: по-лесно заразен, по-малко опасен. Здравната система ще реагира на базата на реалната обстановка“, информира доц. д-р Ангел Кунчев.

От думите му стана известно и че прогнозата на всички е била, че ще има спокойно лято и едва през есента случаите на коронавирус в страната могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ги е опровергал.

„Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крак или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално“, добави още доц. Кунчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица