Свържи се с нас

Икономика

ГАРАНТ имоти продава на свои клиенти

Икономика

МРРБ отпусна още средства за ВиК, пътища и улици в област Габрово

Published

on

Всички общини в област Габрово получават средства за поне един проект, свързан с ВиК, пътища или улици. Това става ясно, след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството оповести списъка с одобрените за целево финансиране инвестиционни проекти.

Чрез преструктуриране на бюджета на ведомството за 2022 г., са осигурени 418 млн. лв. Финансиранe получават 297 проекта, сред които 7 са от област Габрово.

В нашия регион финансиране общо за 14 166 433,24 лева, уточниха от Областен информационен център – Габрово.

Община Габрово получава средства за реконструкция на водопровод и канализация по ул. „Златна нива“ и ул. „Зелена ливада“, на стойност 289 167 лева, и за реконструкция на водопроводната мрежа на ул. „Никола Войновски“ от от 3067до от 3047 и ул. „Малина“ от 3058 до 3053, кв. Борово – Велчевци, на стойност 356 000 лв.

Община Дряново ще извърши изграждане и реконструкция на водопроводни мрежи на обект „Водоснабдяване на с. Чуково“ за 413 562 лв, както и реконструкция на висока зона на ВВМ в с. Гостилица, на стойност 1 573 275 лв.

Със средствата Община Севлиево ще реконструира довеждащ водопровод до ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон за питейна вода за 5 859 167 лв, като ще бъде направена реконструкция на улични водопроводи в централната част на Севлиево за 1 295 670,83 лв.

Община Трявна ще извърши рехабилитация и/или реконструкция на участък с дължина 5,500 км от общински път GAB2117 – в размер на 5 379 591,41 лв.

Пълният списък на всички общински проекти можете да видите тук. Финалният списък с проекти е съставен от експертите в МРРБ, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в МРРБ от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж, се казва в официалното съобщение на МРРБ. Отпаднало е изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки. Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 млн. лв. През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено на среща между ръководствата на МРРБ и НСОРБ, т.к. за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по ЗОП. В списъка са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на МРРБ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

ОИЦ –Габрово с информационна кампания за европейско финансиране в Севлиево, Дряново и Трявна

Published

on

Областен информационен център – Габрово, в качеството си на структура, която осигурява безплатен и лесен достъп до информация за съществуващите в България възможности за европейско финансиране, реализира информационна кампания в периода от 2-4 август в градовете Севлиево, Дряново, Трявна.

В рамките на информационните срещи експерти от Областен информационен център – Габрово ще представят актуални възможности за европейско финансиране по Оперативните програми и Програма за развитие на селските райони в обхвата на подмярка 7.2„Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ :

• Улици „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях“;
• Пътища „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на съществуващи общински пътища и съоръженията и принадлежностите към тях“;
• Енергийна ефективност „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“;
• Вода „Изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2000 е.ж. в селските райони“.

Информационните срещи са открити и ще се проведат по следния график:

  • Севлиево – 02 август  2022 г. (вторник), чрез изнесена приемна пред сградата на Община Севлиево, гр. Севлиево, от 10:00 до 13:00 часа.
  • Дряново – 03 август  2022 г. (сряда), чрез изнесена приемна, разположена срещу сградата на „Пощенска станция“ – Дряново, град Дряново, от 10:00 до 13:00 часа.
  • Трявна – 04 август  2022 г. (четвъртък), чрез изнесена приемна в парка пред Районен съд –Трявна, гр. Трявна, от 10:00 до 13:00 часа.

Подробна информация относно актуалните за прием процедури е публикувана на информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Гимназисти се учиха на предприемачество в Боженци

Published

on

За четвърти път в село Боженци се проведе летният лагер „Предприемачът като откривател“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. В продължение на пет дни младежи от Габрово, Ловеч, Казанлък и Бургас изучаваха основните принципи на икономиката и предприемачеството.

Лагерът предложи множество игри, дискусии, казуси и предизвикателства, чрез които участниците да развият креативно мислене и да придобият увереност в собствените си възможности.

Гимназистите бяха мотивирани от успешни български предприемачи и икономисти, както и от участници в предишни издания на форума. Те научиха как се набира стартов капитал и се структурира бизнесът, какви са видовете разходи, печалби и загуби.

Получиха знания за бизнес рисковете и видяха на практика как действа конкуренцията върху цената на даден продукт или услуга. Участниците посетиха обектите в Музея на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и къщата на Миню Попа – търговец на восък, вълна и ножарски стоки, лихвар, известен със своята пестеливост, но и с щедрото си дарителство, един от основните герои на габровските шеги.

Акцент в програмата беше играта „Лов на съкровища“ с основна тема индустриалната история на Габрово и региона. Лагерът завърши с връчването на сертификати за успешно преминато обучение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица