Свържи се с нас

Новини

Театър на сетивата гостува в Габрово и Трявна

Published

on

През юни и началото на юли екипът на Театър на сетивата София се отправя към градовете Габрово, Трявна и Перник, за да проведе творческо-образователни ателиета за сетивен театър, музика и танц за деца и младежи от мрежата на SOS детски селища. Инициативата, подкрепена от програма “Социално ангажирани изкуства” към Национален фонд “Култура” и с партньорството на „SOS детски селища – България“, ще позволи на участниците в ателиетата не само да се запознаят с методите на сетивния театър, но и да създадат заедно с артистите сетивно преживяване, през което да преминат други деца и възрастни от общността.

След прекрасната първа среща между децата от SOS детски селища и Театър на сетивата по време на интерактивния пърформанс „Пътуване във Всичколената“ през 2021 г. в София, екипът от артисти е в нетърпеливо очакване на тази естествена следваща стъпка – проект, целящ да развие творческите умения и артистичен потенциал на децата, ползващи услугите на SOS детски селища от Трявна, Габрово и Перник, чрез активното им участие в интерактивни ателиета за сетивне театър, музика и танц.

В проекта ще вземат участие както артисти от Театър на сетивата София, така и учители, възпитатели и социални работници. Това ще създаде възможност за преплитане на артистичните методи на сетивния театър с образователните похвати, създавайки своеобразна форма на арт терапия. Целта е да се даде възможност на децата, участващи в проекта, да активират въображението си, да развиват сетивността си, да задълбочават доверието в себе си и другите, както и да укрепят усещането за собствените си таланти и умения за себеизразяване.

По време на ателиетата децата ще имат възможност да се впуснат в интензивно преживявне на методите на сетивния театър, както и да се срещнат с други изпълнителски изкуства, участвайки в създаването на интуитивна музика и работа с движение и танц.  

Участниците  ще имат възможност да изработят „емоционална карта“ на града, през която да изследват собствените си възприятия и отношение към градската среда.

Резултатите от творческите процеси в отделните градове ще бъдат представени под формата на сетивни градски пътувания – метод, разработен от Театър на сетивата София. Сетивните пътувания са имерсивна форма на изкуство, лежащо на границата между реално и въобразеното, превръщащо града в сцена и декор на едно неспирно представление. Маршрутът-лабиринт в градска среда дава възможност на хората, които преминават през него, да влязат в директно взаимодействие с артистите и децата. Това, което ще направи спектакъла по-специални от всякога е, че в главната роля ще бъдат децата и младежите от SOS детски селища.

Като част от проекта се предвиждат и онлайн семинари между артисти, учители и социални работници от SOS детски селища, на които да се обсъдят възможностите, които сетивният театър дава за социална и образователна работа с деца в риск и превръщането му в иновативен метод за арт-терапевтична работа.

КОГА:

Перник – с. Дрен – 27– 29 юни 2022

Габрово – Трявна – 4 юли – 6 юли 2022.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

New Coffee World в Габрово

Published

on

New Coffee World отвори врати в Габрово. Най-новата кафетерия от известната верига се намира в центъра на областния град, на ул. „Априловска“ 4, точно до двата моста.

В заведението можете да се насладите на прекрасно кафе в компанията на домашна бисквита или чудесно приготвени сандвич-кроасани, шоколади, различни видове италиански сладоледи, чудесни и различни чайове.

Освен, че можете да се потопите в света на кафето, в New Coffee World ще откриете още богат асортимент от висококачествени кафета: кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули, хартиени дози, инстантно кафе, кафемашини, аксесоари, уникални насипни и пакетирани чайове, които да обогатите с вкусни предложения и изкушения.

В приятната и комфортна обстановка, тук ще ви посрещне екип от професионалисти, отдаден на мисията да отговори на Вашите очаквания и предложи най-доброто за Вашето вкусово предпочитание.

Работното време на New Coffee World, през делничните дни от понеделник до петък, е от 08.30 – 18.30 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа.

Заповядайте! New Coffee World ви очаква с топло кафе, комплименти, приятни изненади и много положителни емоции!

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Новини

Румен Радев ще участва в тържествата на Шипка за 3 март

Published

on

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник 3 март, съобщиха от прессекретариата.

В празничния 3 март, неделя, от 11.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11.50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица