Свържи се с нас

Новини

Община Трявна зарадва с подаръци най-малките по случай 1 юни

Published

on

Днес, 1 юни, е един от най-обичаните, чакани и весели празнични дни, в който духът на всички нас е повече от приповдигнат! 1 юни – Международен ден на детето. Честит да е на всички малки и пораснали деца! По този повод нямаше как да не бъдат зарадвани най-малките и палави сладури – възпитаниците на трите детски градини на територията на община Трявна, а именно Детска градина “Калина”-Трявна, Детска градина “Светлина”-Трявна и Детска градина “Осми март”-Плачковци.

Малчуганите бяха посетени от кмета на община Трявна Силвия Кръстева, зам.-кметa на Марин Маринов и представители на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, които занесоха много подаръци на щастливите деца.

Местната власт бе посрещната от малчуганите в двора на ДГ “Калина” в Трявна, които се забавляваха с детски спектакъл и двама аниматори. Учудването им от външното посещение бързо отмина, тъй като сладурите веднага разбраха защо г-жа Кръстева е при тях на техния празник. Радостни и с грейнали лица, малчуганите в един глас благодариха на кмета за големите подаръци, а в свой отговор г-жа Силвия Кръстева им пожела да бъдат здрави, все така игриви, любознателни и да не спират да ни радват. Благодарности и поздравление за празника отправи и директорът на детското заведение г-жа Ирина Чукова.

С усмивки и много добро настроение ръководството на Община Трявна бе посрещнато и от децата в ДГ “Светлина” в Трявна. И тук всички знаеха защо г-жа Кръстева и г-н Маринов са на посещение при тях и защо им носят подаръци. Като благодарност малчуганите ги поздравиха с весела детска песничка, широки усмивки и прегръдки. Благодарности също изказа директора на детското заведение г-жа Весислава Александрова, а кметът им пожела да бъдат здрави и да имат един чудесен празник.

Отбор “Калинка” и отбор “Малинка”, готови за весело състезание. Така пък децата от Детска градина “Осми март” в Плачковци посрещнаха месната управа. При новината, че днес ще има подаръци за всички тях малчуганите станаха още по-радостни и още по-нетърпеливи. Кметът на Трявна ги поздрави по случай 1 юни, пожела им да бъдат игриви и послушни и подчерта, че детските усмивки са най-голямата радост за всички нас. Благодарности за жеста и поздравленията отправи директорътна детското заведение г-жа Петя Димова.

Всички деца ще бъдат почерпени с парче торта, а през целия ден продължава и подготвената от Община Трявна и МКБППМН празнична програма за по-големите малчугани.

От 09:00 ч. до 13:00 ч. се излъчва филм анимация “Планетариум “Млечен път” – “Тайният живот на дърветата” в Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна за деца от 6 до 11 години, а в 16:00 ч. пред сградата на културното средище започва и забавното рисуване върху коприна с Школата по приложни изкуства в Габрово, водена от Ива Пенчева.

Тази година събитията, посветени на Международния ден на детето продължават до средата на юни месец, като следващите прояви ще бъдат тази събота, на 4 юни. Фестивал “Лятно театро”, който е част от Национални Славейкови празници, ще радва малки и големи през целия ден на площада пред НЧ “Пенчо Славейков”, парка зад читалището, а вечерта и на площад “Капитан Дядо Никола” в града.

На 13 юни Драматичен театър-Търговище ще представи “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош в НЧ “Пенчо Славейков 1871”, след което започва и мотивационна среща за спорта, волята и живота със световните и европейски параолимпийски шампиони Християн Стоянов и Антоан Божилов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Марин Маринов присъства на информационна среща за дуалното обучение

Published

on

Заместник-кметът на община Трявна бе сред официалните гости по време на информационна кампания за популяризиране на дуалната форма на обучение у нас, която бе проведена в тревненски хотел на 4 и 5 юли тази седмица. Марин Маринов уважи събитието, което е в изпълнение на Дейност 5 – Дейности в подкрепа на родителите, по проект BG05M2OP001-2.014-0001 ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове и поздрави присъстващите от името на кмета на община Трявна Силвия Кръстева.

“Добре дошли в нашата прекрасна Трявна, изключително много се радвам, че има такъв голям интерес към подобно събитие, което екипът на Министерство на образованието и науката е подготвил. Смятам, че не е необходимо да Ви уверявам в ползите на дуалното обучение – една от причините, поради която всеки един отива да учи, за да може да бъде полезен не само на себе си, но и на обществото, в което се опитваме всички ние да живеем заедно, помагайки си един на друг. Пожелавам успех на събитието, сигурен съм, че всеки един от Вас ще излезе обогатен след края му и искам също така да благодаря освен на екипа на МОН и на областна управа, така и на Регионално управление на образованието в лицето на г-н Георги Маринов, с който взаимодействаме изключително добре по всяка една допирна точка. Бъдете здрави!” сподели зам.-кметът на община Трявна.

Информационната кампания в Трявна събра близо 110 души, сред които членове на екипа за организация и управление на проекта, директори и учители от училищата от област Габрово и област Велико Търново, които вече са въвели дуална форма на обучение, представители на бизнеса от двете области, ученици от VII клас и техните родители, както и заинтересовани граждани. Събитието уважиха още областният управител на Габрово Ралица Манолова и началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Областният управител на област Габрово подчерта, че дуалната форма на обучение е “позабравеното ново” и вече е доказало, че работи във времето. “Знам, че на територията на област Габрово всяка една община има фирми, които са подали ръка, които са готови да подкрепят този образователен процес, така че учениците да се чувстват подготвени и добри специалисти. Не веднъж съм казвала и продължавам да казвам, че само тогава, когато заедно работим и намираме истинската пресечна точка между интереса и възможностите на институциите, бизнеса, активното участие на родители и ученици само тогава можем да постигнем добри резултати“, допълни още Манолова.

По време на откриването на кампанията бяха представени постигнатите резултати от стартирането на проекта и как той е подобрил връзката “ученик-училище-родител-работодател” в контекста на значимостта на активното участие на родителите и връзката им с училището и работодателя за реализирането на дуалната система на обучение. Във втория ден от информационната кампания бяха посетени Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово и „АМК Задвижваща и управляваща техника“ ЕОД – гр. Габрово.

“Основен акцент е представянето на постиженията на учениците, обучавани в дуална система на обучение, пред родители, широката общественост и органите на местната власт от госпожа Фани Тодорова, член на екипа за организация и управление. В рамките на двата дни бяха проведени поредица събития – представяне на професионални гимназии, обмен на добри практики, отворени врати при работодател и професионална гимназия, дискусии“, сподели инж. Емилия Ангелова – координатор по проекта в Регионално управление на образованието – Габрово.

Зареди още

Новини

Отстранено е паднало дърво, застрашаващо къщи по ул.“Украйна“

Published

on

Община Трявна, съвместно със служители на местна фирма, сформираха екип по отстраняване на паднало дърво, което бе блокирало речното корито на р. Тревненска след обилните и силни дъждове, причинили голямото наводнение в региона в средата на миналия месец.

Дървената маса бе отстранена днес от т. нар. Стояновско дере, в района на жилищни имоти на ул. “Украйна” № 77.

Сигналът до Община Трявна е подаден от собствениците на къщите, които са сред десетките пострадали, вследствие на наводнението в тревненско.

“Тук всичко беше във вода – целият двор, приземните етажи на къщите ни, покъщнина ни още стои навън – дрехи, дивани, перални… Приливната вълна изкорени дървото и както виждате то падна напречно над коритото на реката. Притесняваме се, че отново предстои разваляне на времето, пак дъждове и не искаме да се стига до нови наводнения!”, споделят местните жители.

Пострадалите собственици изразиха благодарността си от бързата реакция на Община Трявна по отстраняване на падналото дърво и действията на доброволците към Доброволното формирование на местната власт, които непосредствено след наводнението им оказват помощ по възстановяване на нанесените от бедствието материални щети.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Двама дрогирани набори и един пиян хванаха на пътя

Published

on

Общо трима водачи, двама употребили наркотици и един алкохол, бяха установени през последните дни на пътя и останаха без свидетелствата си за правоуправление на МПС за дълъг период от време.

Дрогираните шофьори били хванати през вчерашния ден. Около 21.55 часа в севлиевския ж.к. „Митко Палаузов“ за проверка бил спрян лек автомобил „БМВ“, управляван от 35-годишен мъж от Плевен.

По надлежния ред е установено, че плевенчанинът управлявал колата след употреба на амфетамин.

По-малко от 2 часа по-късно, около 23.15 часа, но на ул.“Ангел Кънчев“ в Трявна била извършена проверка на „Фолксваген Голф“.

Водачът му – 35-годишен от Тетевен, многократно осъждан, също бил тестван за употребата на забранени вещества, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Третият пътен нарушител бил хванат в събота, 2 юли. В дряновското село Гостилица бил спрян за полицейска проверка „Ситроен“, управляван от 38-годишен габровец.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като дрегерът е отчел 1.23 промила в количеството. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица