Свържи се с нас

Новини

Габрово сключи меморандум за сътрудничество с Военния университет

Published

on

Рамково споразумение за сътрудничество подписаха кметът на община Габрово Таня Христова и началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

На срещата присъстваха още заместник-кметът Невена Минева, заместник-началникът по учебната част полк. доц. д-р Николай Урумов и директорът на институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ към НВУ доц. д-р Ваня Димитрова.

Документът предвижда дейности за по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студентите на НВУ „Васил Левски“ чрез срещи с практици, следдипломни стажове и практики, съвместни научни прояви и обучения, както и провеждане на общи празници и годишнини.

Двете институции ще си партнират при проучвания в областта на публичната администрация, местното самоуправление, действията по управление на кризи. Предвидено е и съвместно кандидатстване по европейски проекти в областите от взаимен интерес.

„Във Ваше лице ние виждаме потенциален партньор за сътрудничество в многостранни сфери. Имате отлична база и капацитет за изпълнение на различни инициативи. Бихме могли да се възползваме от Вашите курсове за реакция при кризи, които са добра основа за планиране и управление на ресурсите и за оценка на риска“, каза след подписването на договора кметът Таня Христова.

От своя страна генерал Иван Маламов очерта идеи за сътрудничество в действия при кризи, обществен ред, връзки с обществеността в сектора за сигурност и други области. „Можем да предложим база, в която университетите да обучават кадри от региона. Имаме амбицията да си сътрудничим както с местната власт, така и с научната общност, включително и с Габровския технически университет, с който поддържаме много добри взаимоотношения и сме партньори по европроекти“, посочи началникът на НВУ.

По време на посещението във Военния университет представителите на габровското общинско ръководство разгледаха лабораторията за оценка на риска в сигурността, изградена в рамките на Центъра за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (КВАЗАР).

В нея физически може да се симулират ситуации при наводнения, пожари, бури, бомбени заплахи и други бедствия, за да се очертаят критичните зони и да се предвиди времето за реакция.

„Целта ни е да проиграем как да използваме различни стратегии и подходи за разрешаване на кризисната ситуация. Така можем да търсим оптимални решения и максимална ефективност на спасителните отряди. И, разбира се, да бъдат минимизирани и щетите, и човешките жертви“, посочи полк. проф. д-р Свилен Стефанов, който е член на научния екип, разработил проекта.

„И при нас наводненията, пожарите, а от няколко години и силните ветрове, създават сериозни проблеми. Ще бъде изключително полезно да преминем обучение в центъра и да тестваме и ние действията си при евентуални рискови ситуации“, коментира кметът Христова.

Любопитен момент от визитата бе решението на генерал Маламов да предостави възможност на гостите да видят Търново от птичи поглед, като ги отведе на най-високата точка над града – покрива на сградата на щаба в НВУ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Профикс“ търси монтажник / градинар на поливни системи

Published

on

Фирма „Профикс“ ЕООД търси да назначи монтажник/градинар за изграждане на нови и поддържане на съществуващи поливни системи в Габрово. Работата е свързана и с пътуване до обекти в други населени места в региона.

Основни задължения:

 • Познаване на различните фитинги, предназначението и начините им за монтиране и експлоатация
 • Полагане на PE/PPR тръби
 • Монтиране на разпръсквачи, дюзи, водни помпи, разширителни съдове и други, свързани с работата части и стоки.

Основни изисквания към кандидатите:

 • Добри технически познания
 • Амбиция за развитие и проактивност
 • Професионален опит в сферата не е задължителен, но се счита за предимство.
  * При липсата на опит в областта „Профикс“ ЕООД осигурява обучение в реална работна среда и специализирани обучителни курсове.
 • Шофьорска книжка, кат. В се счита за предимство.

„Профикс“ предлага:

 • Работа в млад и амбициозен екип от професионалисти
 • Сигурно, редовно и мотивиращо възнаграждение
 • Възможност за професионално израстване
 • Системни бонуси
 • Осигуровки

Ако имате интерес към обявеното работно място, можете да се свържете с „Профикс“ ЕООД“ на телефон: +359 878 368 777 – Ивайло Стефанов, за да ви бъде насрочено интервю.

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за тежката катастрофа на бул.“Хемус“

Published

on

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Габрово се води разследване за пътнотранспортното произшествие, възникнало в резултат на удар на лек автомобил в крайпътно дърво, при което в петък вечер настъпи смъртта на 19-годишен водач.

Досъдебното производство е започнало оглед на местопроизшествието и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. „в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК за това, че около 20.30 часа на бул. „Хемус“ в Габрово, при управление на лек автомобил „БМВ“, са нарушени правилата за движение по пътищата и предизвикано пътнотранспортно произшествие.

При него автомобилът се удари в крайпътно дърво, в резултат на което водачът на автомобила почина на място.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областната дирекция на МВР – Габрово. Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

По непотвърдена информация от източници на „Габрово Нюз“, километражът на „БМВ“-то е блокирал при скорост от около 130 км/ч, която е близо 3 пъти по-висока от разрешената в участъка и градски условия. Според опитни шофьори, неразумно високата скорост, в комбинация с особеностите на пътя, са довели до трагедията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 93 % осъдителни присъди и санкционни решения по дела в съда

Published

on

Прокуратурите от Габровски съдебен район отчетоха дейността си за 2022 година. На събранието, ръководено от окръжния прокурор Тихомир Петков, присъстваха Зорница Таскова – прокурор в отдел „Съдебен“ при Върховна касационна прокуратура, Йорданка Чанкова – прокурор в отдел „Административен“ при Върховна касационна прокуратура, Таня Недкова – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново, Антоанета Чакърова – прокурор в Апелативна прокуратура – В. Търново, административните ръководители на Окръжен съд – Габрово и Административен съд – Габрово, ръководителите на местните структури на МВР, ДАНС, С“БОП“, главният разследващ полицай, прокурорите и следователите от съдебния район.

Анализирани бяха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури на територията на съдебния район: Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово с териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново.

През 2022 г. прокуратурите от съдебния район са наблюдавали общо 2 721 досъдебни производства, от тях 64 % са били образувани през годината, което е положителен показател за срочността на разследването.

Приключени са били 1 189 досъдебни производства, всички в законовите срокове. Продължава да е висок делът на  досъдебните производства, разследвани и решени до 8 месеца, които са близо 72 % от общия брой на прекратените и внесени в съда досъдебни производства.

От провежданите досъдебни производства най-голяма част касаят престъпления по Глава V от НК „Престъпления против собствеността“ – 48 %, като от тях най-голям дял заемат кражбите – 81 % , и престъпленията по Глава XI от НК „Общоопасни престъпления“ – 41 %, сред които близо 25 % са деянията, свързани с наркотични вещества. Констатира се увеличение в броя на престъпленията против собствеността със 7,44 %, намаление в броя на престъпленията против личността и на общоопасните престъпления с около 8 %.

Налице е намаление с 40 % на престъпленията по транспорта с причинена смърт, извършени по непредпазливост и тревожно увеличение с 300 % на деянията по транспорта с причинени телесни увреждания по непредпазливост.

В резултат на екипната работа и взаимодействието на наблюдаващите прокурори и разследващите органи са отчетените най-високи резултати на средния процент разкриваемост сред прокуратурите от района на Апелативна прокуратура – В. Търново и най-висок за ОД МВР – Габрово сред дирекциите в страната.

През 2022 г е отчетен невисок брой на постановените оправдателни присъди и върнати от съда дела по внесените в съда прокурорски актове. Всички те са били обект на анализ с цел избягване на пропуски.

През отчетния период не са постановени оправдателни присъди по дела със значим обществен интерес. Съдилищата в Габровски съдебен район са постановили общо 408 осъдителни и санкционни решения. Отчетен е висок относителен дял /93.36%/ на влезлите в сила осъдителни и санкционни съдебни актове спрямо решените през 2022 г. дела, образувани по внесени прокурорски актове в съда.

Прокурор Таскова и прокурор Чанкова, както и апелативният прокурор г- жа Недкова отчетоха добрите резултати от дейността на прокуратурите в Габровски съдебен район през 2022 г. и им пожелаха да ги запазят и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица