Свържи се с нас

Новини

Габрово сключи меморандум за сътрудничество с Военния университет

Published

on

Рамково споразумение за сътрудничество подписаха кметът на община Габрово Таня Христова и началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

На срещата присъстваха още заместник-кметът Невена Минева, заместник-началникът по учебната част полк. доц. д-р Николай Урумов и директорът на институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ към НВУ доц. д-р Ваня Димитрова.

Документът предвижда дейности за по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студентите на НВУ „Васил Левски“ чрез срещи с практици, следдипломни стажове и практики, съвместни научни прояви и обучения, както и провеждане на общи празници и годишнини.

Двете институции ще си партнират при проучвания в областта на публичната администрация, местното самоуправление, действията по управление на кризи. Предвидено е и съвместно кандидатстване по европейски проекти в областите от взаимен интерес.

„Във Ваше лице ние виждаме потенциален партньор за сътрудничество в многостранни сфери. Имате отлична база и капацитет за изпълнение на различни инициативи. Бихме могли да се възползваме от Вашите курсове за реакция при кризи, които са добра основа за планиране и управление на ресурсите и за оценка на риска“, каза след подписването на договора кметът Таня Христова.

От своя страна генерал Иван Маламов очерта идеи за сътрудничество в действия при кризи, обществен ред, връзки с обществеността в сектора за сигурност и други области. „Можем да предложим база, в която университетите да обучават кадри от региона. Имаме амбицията да си сътрудничим както с местната власт, така и с научната общност, включително и с Габровския технически университет, с който поддържаме много добри взаимоотношения и сме партньори по европроекти“, посочи началникът на НВУ.

По време на посещението във Военния университет представителите на габровското общинско ръководство разгледаха лабораторията за оценка на риска в сигурността, изградена в рамките на Центъра за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (КВАЗАР).

В нея физически може да се симулират ситуации при наводнения, пожари, бури, бомбени заплахи и други бедствия, за да се очертаят критичните зони и да се предвиди времето за реакция.

„Целта ни е да проиграем как да използваме различни стратегии и подходи за разрешаване на кризисната ситуация. Така можем да търсим оптимални решения и максимална ефективност на спасителните отряди. И, разбира се, да бъдат минимизирани и щетите, и човешките жертви“, посочи полк. проф. д-р Свилен Стефанов, който е член на научния екип, разработил проекта.

„И при нас наводненията, пожарите, а от няколко години и силните ветрове, създават сериозни проблеми. Ще бъде изключително полезно да преминем обучение в центъра и да тестваме и ние действията си при евентуални рискови ситуации“, коментира кметът Христова.

Любопитен момент от визитата бе решението на генерал Маламов да предостави възможност на гостите да видят Търново от птичи поглед, като ги отведе на най-високата точка над града – покрива на сградата на щаба в НВУ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица