Свържи се с нас

Култура

Демонстрации и шествие за Дните на дърворезбата в Трявна

Published

on

На 6 май отбелязахме един от най-големите и обичани български празници, с който поставяме начало на лятото и новата стопанска година – Гергьовден! По традиция във възрожденска Трявна празничният ден винаги се свързва с провеждането на престижните Дни на дърворезбата и красивите демонстрации на Специализираните училища по изкуства към Министерство на културата, които се организират и с финансовата подкрепа на Община Трявна.

Три дни градът бе център на занаятите, представяни на площад “Капитан Дядо Никола” от пет учебни заведения с ресор приложни изкуства – НГПИ “Тревненска школа” с демонстрации на интериорен дизайн, иконопис и дърворезба; художествена тъкан представяна от НГПИ “Св. Лука” – София и НХГ “Димитър Добрович” – Сливен; прочутата художествена керамика демонстрирана от СХУПИ “Проф. Венко Колев” – Троян и каменоделие от възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино.

Събитието бе официално открито от зам.-министъра на културата г-жа Весела Кондакова, кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, директора на НГПИ “Тревненска школа” г-н Орфей Миндов, областния управител на област Габрово г-жа Ралица Манолова и зам.-областния управител на област Габрово г-н Ивелин Стоянов, които поздравиха всички бъдещи майстори-занаятчии и пожелаха успех на тазгодишните Дни на дърворезбата.

“Много се радвам да се срещна с жителите и гостите на града също не по-малко се радвам да се видя с нашите ученици. Честит празник и на Вас! Много се радвам, че сте тук и не забравяйте колко сте важни и колко сте ценни и се забавлявайте във всеки един момент! Бъдете вдъхновени и пазете искрата в себе си, това е най-важното! На всички останали пожелавам да не забравяме да помним и да сме заедно!” сподели зам.-министърът на културата г-жа Весела Кондакова.

Кметът на Община Трявна подчерта, че тревненци са успели да съхранят традицията на занаятите във времето и основно свидетелство за това е именно Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”.

“Искам да Ви пожелая да се насладите на програмата, която съвместно с Министерство на културата, НГПИ “Тревненска школа” и Община Трявна сме подготвили през тези три дни. На учениците пожелавам да продължават да творят, нека “Св. Георги” закриля всички Ви и да продължаваме да увековечаваме това, което нашия град има! На добър час на поредните Дни на дърворезбата!”, завърши г-жа Кръстева. Че художествените училища са съвременните продължители на възрожденските школи и днес тяхната мисия е развитие на занаятите, превърнали се в изкуства, сподели и директорът на НГПИ “Тревненска школа” г-н Орфей Миндов.

По традиция празничният ден продължи с мащабно шествие от сградата на художественото училище до музей “Даскалова къща” в Трявна по главната улица на града. Майсторите дърворезбари бяха предвождани от иконата на “Св. Георги Победоносец” и под звуците на три каба гайди. Музей “Даскалова къща” не е избран случайно за крайна точка на традиционното шествие, тъй като мястото е сред люлките на занаята, свързан със съвременните дърворезбари. Тук през 1808 год. се осъществява прочутият облог между майстора Димитър Ошанеца и неговият калфа Иван Бочуковеца, в резултат на което таваните на къщата грейват с красивите резбовани слънца, запазени и до днес. В знак на почит всяка година по това време на годината ученици, бивши възпитаници на художествени училища, хора на изкуството и занаятчии отдават своята почит с поднасяне на венци и обменят своя опит, който говори само едно – че и днес има съвременници на ярките тревненски майстори, оставили възрожденските занаяти в сигурни и кадърни ръце.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Завесата на Карнавала в Габрово се открехва

Published

on

Окончателно е готова програмата за празниците на Габрово през месец май и веселите цветни афиши скоро ще грейнат из града, за да информират мало и голямо кога и как да се явява на различните събития.

На 20 май в Музея на хумора и сатирата ще бъде открито 25-тото Габровско Биенале, което ще даде възможност на посетителите да се докоснат до две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство, както и от курирана изложба, дело на художника Олаф Вестфале.

Във вечерните часове на сцената на пл. Възраждане ще се качат група Джеръми?, а после небето ще бъде озарено от лазерно шоу.

Карнавалният ден – 21 май ще започне с детски мини карнавал и карнавално шествие на детските градини по ул. „Аврам Гачев“. На централния градски площад пък деца от цялата страна ще показват своите таланти в Националния детски фестивал на хумора „Смехоранчетата“. За най-малките в градинката с мечето ще бъде изградена и детска карнавална сцена. Юбилейното, 20-то, издание на Националното карнавално ревю с котки ще започне в 11 часа в Спортната зала.

В 18.30 часа стартира големият карнавал на Габрово, който тази година събира над 60 карнавални картини. Сценаристи, режисьори, шивачи на карнавални костюми, участници и всякакви културни работници и дейци са в трескава подготовка на най-цветния, пищен, весел, щур и незабравим Карнавал, който тази година се подвизава под мотото „Кот доди, гад доди!“.

След неговия финал сцената на площад „Възраждане“ ще завладеят „Остава“, C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys.

Но това, разбира се не е всичко, защото на 22 май карнавалът продължава с фестивал „Улицата“ по пешеходната „Радецка“ – шарена и щура рецепта за щастие, направена с любов, магия и музика. В следобедните часове на площад „Възраждане“ ви очаква традиционният Биг Бенд парад.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Чуй ме с жест“: Изложба, учеща ни как да кажем „Благодаря“ и „Извинявай“ на жестов език

Published

on

Никога не се изправяш толкова високо, като когато се наведеш да помогнеш на човек в нужда. Никога не си по-богат от момента, в който научиш още един нов език. Никога денят ти няма да бъде по-смислен от секундата, в която си ощастливил непознато момче с увреден слух с един простичък жест.

Елементарни движения, които значат „Добър ден! Как си?“. Именно това е целта на изложбата „чуй ме с жест“ – да открехне вратата на жестовия език към по-голяма част от българското общество и все повече хора да общуват свободно и без притеснение с хората с увреден слух.

„Обществото на хората с увреден слух е известно с това, че имат своя култура и своя доста силна общност. Трудностите, които срещат, не са се променили, те не са решени и в световен мащаб. Основните са борбата с митовете, които съществуват за глухотата, трудностите с комуникацията, усещането, че някой, ако вика, ще бъде разбран по-добре от човек, който не чува. Съществуват и трудности с това да бъдат приети добре на пазара на труда, което е наша мисия и борба да може да се случи – да уведомим работодателите, че това са едни много добри работници, хора, които могат да се справят много добре с различни професии“, обяснява директорът на Специално училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“ Севделина Джонгарска.

Тя добави, че именно заради инициативи като „Чуй ме с жест“ поставят първата крачка по пътя на по-доброто разбиране на едно цяло общество, в което да уважаваме това, че всеки има право да бъде различен и да ценим това, което той може да направи за това всички да бъдат по-добре.

Всеки, на когото би му било интересно да научи как изглеждат на жестов език „Да“, „Не“, „Извинявай“ и всички подобни ежедневни изрази, може да го направи от 16 до 24 май 2022 г. в двора на Национална Априловска гимназия на постоянната изложба на Музея на образованието.

Официалното откриване на изложбата ще бъде днес, 16-ти май, от 17.30 часа. Представянето на изложбата в Габрово е съвместна инициатива на Ротари клуб Габрово, Национален музей на образованието Габрово, Регионално управление на образованието Габрово и Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Препълнена зала, аплодисменти и много емоции белязаха 90-та годишнина на хореографа Геньо Генев

Published

on

Препълнена зала „Възраждане“, нестихващи аплодисменти и неподправени емоции белязаха 90-та годишнина на хореографа Геньо Генев. Рожденият му ден на 5 май бе поводът Дружеството на писателите в Габрово и Фолклорен танцов ансамбъл „Габровче“ да организират юбилеен концерт с творчеството му, с който бивши танцьори на хореографа, приятели и гости да се насладят на неговото изкуство.

„Геньо Генев ще остане с многобройните танци, които създаде и които се играят в страната и чужбина, с текстовете си за песни и с онзи необорим оптимизъм, с който ни кани на концерта по повод 100-та си годишнина“, представи го водещата на концерта Светлана Кацарска.

Да сподели празника на официално най-възрастният хореограф в България беше и областният управител на Габрово Ралица Манолова.

Тя поднесе поздравителен адрес и картина с извезана българска шевица, изобразяваща „Дървото на живота“ – с пожелание за дълголетие и неспиращо творческо вдъхновение. Към всички присъстващи в залата Манолова се обърна с думи на благодарност, защото само една истински сплотена общност, може да донесе такава радост в душата на този човек, който е направил изключително много за нашия град, за нашите деца и за нас самите.

„Една идея може да се превърне в прах или в магия… Зависи от таланта, който я създава!“, цитира думите на Бил Бърнбах областният управител и допълни: „Тази вечер ние сме тук, за да признаем, че талантът на Геньо Генев създава магии и след него ще остане много, което ще се пренася от поколение на поколение, ще се танцува, ще се пее, ще се говори, а и вярвам, че предстои да се създаде още много.“

Поздравленията към юбиляра продължиха през целия концерт, стихове на твореца, негови песни и танци радваха публиката и разказваха неговата история.

Геньо Генев е роден в Габрово на 05.05.1932 година. Още като ученик в текстилния техникум, пленен от танцовото изкуство поема ръководството на състава към завод „Буря”. Липсва опит, но благодарение на упоритостта и ентусиазма, колективът израства и печели симпатиите на населението в цялата околия.
С първите си танцьори Геньо Генев работи над 15 години. Същевременно става ръководител на танцовия състав при фабрика „Добри Карталов”. Той обогатява репертоара с танци от различни географски области. С вродения си творчески и неспокоен дух търси нови форми и стилове, и още в началото се насочва към тематични композиции. Първите са : „Дядо белобради, ряпа взе да вади” и „На чешма за вода”. По-късно поставя „Билкоберачи”, „Кончета”, „Танц с камшичета”, „Зима”, „Сол-пипер”, „Танц с въжета”, „Женски габровски танц”, „Северняшка сюита” и др.
Във всички танци хореографът използва фолклорната основа, в която вплита тематична образност на произведението, като запазва поетичността и непосредствеността на народния фолклор. В тях създава и нови герои, изградени в обобщени щрихи, но жизнени и привлекателни.
Авторът Геньо Генев споделя: „Без идеи и теми не обичам самоцелно да градя композиции. Живият живот и прекрасното ни фолклорно наследство са извор на неизчерпаеми идеи”.
От 1966 година той е художествен ръководител на танцовия състав при Пионерски дом в град Габрово. Със своята преданост и всеотдайност към работата, с трудолюбието си и неизмеримото творческо въображение той води състава към най-високи сценични постижения.
През 1967 година съставът участва в международния пионерски фестивал в Париж, организиран от съюза на френските пионери. Габровчетата печелят първо място в този престижен форум.
През 1968 г. участват в Деветия младежки световен фестивал на художествената самодейност в София. През 1978 г. издателство „Танцово изкуство” отпечатва негова книга, посветена на танцовия фолклор в Габровския край. Книгата предизвиква изключителен интерес, тъй като съдържа автентични и уникални бележки, репортажи и фотоснимки на етнографски обичаи, накити и облекло. Тя представя доказателствата за богатото духовно развитие на местното население от дълбоки времена.
Други десет негови постановки са описани в списание „Танцова самодейност”. През 1988 г. Геньо Генев става член на редакционната колегия на списанието.
От 1968 до 1975 Генев е основател и главен художествен ръководител на танцовия състав при Образцово народно читалище „Априлов – Палаузов”. Още н началото съставът подготвя програма, която представя в България, Полша и СССР. Публиката е възхитена и очарована от играта на танцьорите. На страниците на тогавашния вестник „Балканско знаме” (предшественик на сегашния „Габрово днес”) се появява статия със заглавие – „Габрово жадува за повече такива концерти”.
От 1975 година Геньо Генев е създател и главен художествен ръководител на Детския ансамбъл за песни и танци „Габровче” до 1992 г., когато се пенсионира.
По повод на 30 – годишния юбилей на ансамбъла Снежана Серафимова пише: „В репертоара на „Габровче” сякаш разгръщаме страници от мили и познати далечни времена, когато са се раждали песните и танците на нашите деди. В новата си интерпретация те ни сближават и ни напомнят за топлината на род и роден край, за топлината на милото ни отечество. Не случайно поетесата сравнява малките оркестранти в габровските им носии с „гугутки”, китните цветове на костюмите с „цветя и полски треви, дънери и ели”, а певиците –„ с гласове от бисерни води и юнашки кърви, втъкани в поезията на песните”.
Танцовите постановки на Геньо Генев са включени в репертоара на редица състави от страната: Попово, Хасково, Русе, Казанлък, Плевен, В. Търново, Омуртаг, Шумен, Видин, Стара Загора и други.
На II, III, IV, V, VI и VII републикански фестивали на художествената самодейност танцовите състави, ръководени от Генев печелят златни медали и лауреатски звания. На районни, окръжни и републикански състезания по танцова самодейност се класират винаги на първо място.
Завоюваните успехи мотивират участниците в съставите и ръководителя им, издигат престижа на Габрово и стават лице на града им.
С указ на Държавния съвет хореографът Геньо Генев е награден с орден „Червено знаме на труда”. Присъден му е и орден „Кирил и Методи” – I степен. Със своите колеги, близки и приятели Генев споделя: „Приех тези отличия не като моя лична награда, а като признание за ентусиазма и професионализма на моите танцьори, колеги от състава и хората от Габрово, които ни помагаха”.
Геньо Генев е не само изпълнител, ръководител и автор. От 1975 до 1992 г. едновременно с работата си в ансамбъл „Габровче” той е и методист в Центъра за художествена самодейност в гр. Габрово.
От 1978 до 1995 година той преподава български народни танци от всички етнографски области в курсове за чужденци: руснаци, канадци, американци, французи, швейцарци, австралиийци, испанци и японци. Като лектор и постановчик, той е изпращан в тогавашния Съветски съюз пет пъти, в Швейцария шест пъти и във Франция четиринайсет пъти, като всеки отделен курс продължава до четири месеца.
Както във всяка област на обществения живот така и в танцовото изкуство, се повишават изискванията за техника, творчески дизайн и търсения на нови пластични и естетически форми. Затова са необходими млади кадри, влюбени в народното изкуство и притежаващи огромна творческа енергия.
Много млади и талантливи последователи на прекрасните български фолклорни традиции са израснали, благодарение на подкрепата и помощта на Геньо Генев. Самият хореограф казва, че не толкова личната му помощ , а „желанието на младите хора да се учат, да приемат и продължат непреходните културни традиции на българския народ е в основата за успеха и творческата реализация на много днешни хореографи и ръководители на танцови състави”.
За 70 годишния си юбилей – 5 май 2002 година Геньо Генев изненадва габровци с нова и непозната досега област на своето творчество – поезия. Тогава излиза стихосбирката му „Каквото и да става – животът продължава”. През 2005 година излиза стихосбирката „Три години по-късно”. Същата година излиза и стихосбирката „Хайде хопа, хайде тропа към Европа (Фермата на Тешо и Туряна)”.
Поезията му е белязана от същите концептуални идеи, които присъстват в танцовото му творчество – злободневни теми, представени в духа на фолклорните традиции на българския народ, но и лирични нотки, докосващи най-чувствените човешки възприятия за околния свят.
През 2002 година Геньо Генев е обявен за почетен гражданин на Габрово. През тази година получава отличието „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.
В инициативата на ЮНЕСКО от 2008 г. „Живи човешки съкровища” Геньо Генев е номиниран на първо място за област Габрово и на пето място в България.
Известният габровец Ботьо Бараков – дарител и меценат казва за Геньо Генев: „Като запознаваш другите народи с нашите танци, ти сближаваш нашите народи с другите, ти вършиш полезна дейност, колкото едно министерство”
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица